• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Metode de înmulțire la mur și zmeur. Patru soluții verificate

    Roxana Dobre -

    Când vine vorba despre înmulțirea zmeurului sau a murului cu siguranță avem o mulțime de metode din care putem alege în funcție de ușurința sau complexitatea lor de executare. Murul sau zmeurul se pot înmulți prin marcote, drajoni, butaşi de rădăcină, butaşi de tulpină, butași verzi. 

    ÎNMULȚIREA PRIN MARCOTE 

    Înmulţirea prin marcote este caracteristică mai multor specii de mur  și zmeur. Pocedura este simplă:  în septembrie, alegeți o ramură viguroasă, aplecați-o la pământ, fără să o rupeți, și îngropați o porțiune din ea în pământ, într-o gaură de aproximativ 4-8 cm. Acoperiți cu pământ și nivelați. Udați bine dacă mediul este foarte secetos.

    Lăstarul va prinde rădăcini în câteva luni și poate fi scos pentru a fi plantat în locul final în primăvara anului următor când  vârfurile înrădăcinate se scot cu cazmaua sau sapa cu o porţiune de tulpină de 30-40 cm (FOTO). Se obţine material săditor cu un sistem radicular foarte bogat, care se poate planta.

     

    Foto: www.pepinieramoara.ro
    Foto: www.pepinieramoara.ro

    ÎNMULȚIREA PRIN DRAJONI

    Înmulţirea prin drajoni. Spre deosebire de zmeur, murul are capacitate redusă de drajonare. Numărul soiurilor care drajonează este mic. Drajonii se recoltează toamna sau primăvăra foarte timpuriu din plantaţiile de producţie sau din plantaţiile specializate. Materialul rezultat se fasonează şi se stratifica în nisip umed, în pachete de câte 10-20 plante.

    ÎNMULȚIREA PRIN BUTAȘI DE RĂDĂCINĂ

    Rădăcinile destinate obţinerii de butaşi se scot toamna cu cazmaua sau cu plugul. Rădăcinile mai groase de 4 mm se fasonează sub formă de butaşi cu lungimea de 10 cm, se leagă în pachete şi se stratifică în nisip umed. Butaşii se plantează primăvăra în spaţii protejate, în ghiveci sau lădiţe, într-un amestec de turbă şi nisip în proporţii egale sau chiar în câmp direct.

    Pentru plantarea în câmp se deschid rigole cu adâncimea de 6-8 cm, distanţate la un metru între ele, în care se aşează butaşii de rădăcina în poziţie oblică, câte 10-12 la un metru liniar. Peste butaşi se pune un strat subţire de mraniţa după care se acoperă cu pământ. După 20-25 zile de la plantare apar primii lăstari. Pe parcursul perioadei de vegetaţie, se aplică lucrările obişnuite de întreţinere.

    ÎNMULȚIREA PRIN BUTAȘI VERZI

    Înmulţirea prin butaşi verzi, se face în prima jumătate a lunii iunie şi necesită spaţii protejate (sere, răsadniţe, solari) pentru înrădăcinare. Butaşii verzi se obţin prin tăierea vârfurilor de creştere. Lungimea unui butaş trebuie se fie de 6-7 cm, recoltarea, păstrarea şi manipularea lui să se facă cu mare atenţie pentru a nu-şi pierde turgescenta. După ce se îndepărtează toate frunzele cu excepţia celei din vârf, se plantează la adâncimea de 2-3 cm şi la distanţa de 8/4 cm, revenind la mp în jur de 300 butaşi.

    Ca substrat de înrădăcinare se foloseşte turba, nisipul, perlitul, singure sau în amestec. Se va avea grijă ca după plantare să se asigure o umiditate atmosferică ridicată (95-98%), iar după apariţia rădăcinilor se reduce treptat umiditatea atmosferică. După ce lăstarii au ajuns la 15-20 cm, plantele se călesc 2-3 săptămâni după care se scot în aer liber până toamna.

    Sursă selectivă: www.pepinieramoara.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd