Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Achim Irimescu: Din datele MADR, un milion de hectare de teren au fost vândute străinilor

Primele DATE OFICIALE privind numărul hectarelor care nu se mai află în proprietatea fermierilor români! Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat astăzi că până în prezent, din datele existente la instituția pe care o conduce, au fost înstrăinată o suprafață uriașă din totalul terenurilor agricole din țara noastră, respectiv un milion de hectare! 

Din datele Ministerului Agriculturii, circa 1 milion de hectare au fost vândute cetățenilor străini, mai ales celor europeni. Cea mai recentă achiziție a fost cea a unui fermier olandez care a luat circa 120 de mii de hectare dar care lucrează cu forță de muncă din România, utilaje de ultimă generație și chiar se ocupă de obținerea unei producții bune. Pe de altă parte, așa cum spunea și premierul Cioloș, trebuie să înțelegem că pământul este patrimoniu național și este foarte important cum îl gestionăm”, a declarat astăzi Achim Irimescu într-un interviu acordat www.dcnews.ro.

Acesta a precizat că momentan în Parlamentul României se află patru proiecte de lege pentru vânzarea terenurilor. ”Sigur de când este în vigoare Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor, nu s-a vândut și practic sunt oferte de niște zeci de mii de hectare dar până în prezent nu s-a vândut nimic. Sunt anumiți fermieri care doresc restricție totală pentru europeni dar să nu uităm că pe libera circulație a capitalurilor nu putem lua această măsură pentru că imediat vom intra în procedura de infrigement. Deci trebuie să găsim soluții astel încât să ne asigurăm că terenul ajunge la cei care vor să îl lucreze și să avem o piață corectă. În mediul concurențial hectarul de pământ a ajuns în vestul țării chiar și la 10.000 de euro și cei care au vândut acum ceva timp că era și 100 de euro pe hectar sigur că regretă acum. Deci sunt presiuni dar trebuie să gândim corect”, a mai spus minstrul.

Șeful de la Agricultură a precizat în repetate rânduri că au existat presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole, în condițiile în care suprafețe mari de terenuri agricole au intrat în proprietatea firmelor străine.

Potrivit ministrului Agriculturii, principala modificare din Lege este cea a limitării achiziției de teren agricol de către persoanele fizice la cel mult 50 de hectare, la care se adaugă și anumite condiții referitoare la cunoștințe de bază în domeniul agricol, desfășurarea unor activității agricole pentru o perioadă de minimum de 5 ani, precum și obligația de a menține destinația agricolă pe o perioadă de 10 ani și abia pe urmă să poată fi făcută înstrăinarea terenului etc.

Pe noile modificări din lege, suprafața maximă ce poate fi deținută în proprietate de persoanele fizice este de maximum 50 de hectare, atât pentru români cât și pentru străini. Este posibil să lăsăm ca la nivel de județ să impună fiecare o limită, poate mai mică față de cele 50 de hectare”, a mai explicat recent Irimescu.

7 comentarii

 1. Credeam că nu există români iubitori de ruși dar uite că sunt! O fi din ăia plătiți de ruși, trolli li se spune acum, înainte li se spunea cozi de topor.
  Cât despre alungarea străinilor, au făcut-o venezuelenii cu americanii și acum mor de foame, cu atâta petrol sub fund. Caracas a devenit numărul unu în topul criminalității mondiale (120 crime la suta de mii), șomaj foarte mare, criză de alimente.

 2. Singura solutie este confiscarea paminturilor acaparate de straini,fara nici o despagubire si atribuirea acestor terenuri gratuit fermierilor romani care vor sa se dezvolte!Trebuie reluat de urgenta comertul cu Rusia,acolo se pot vinde fara restrictii tot ce produce agricultura romaneasca!Romania nu are ce cauta in UE,doar dusmanii acestei natiuni doresc raminerea in aceasta uniune nefasta,patronata de homosexuali,o uniune fatis antiromaneasca!

 3. Din pacate dl.Ministru nu stie ca sunt multi straini si romani care au cumparat teren,se dau drept fermieri,incaseaza subventii uriase dar nu fac agricultura .Aceste persoane speculeaza lipsa legislatiei si profita de pe urma subventiilor fara a face nici un efort si nici o investitie in utilaje.Sunt societati comerciale si persoane fizice care nu au niciun angajat dar lucreaza sute de hectare de teren pe hartie si se declara fermieri activi.Nu fac productii agricole,nu platesc impozite ,nu creeaza locuri de munca.PRIMESC SUBVENTII DOAR PENTRU CA SUNT PROPRIETARI DE TEREN.
  Cine are curajul sa verifice aceste nereguli si neechitati?
  Fermierii sunt obligati sa faca zeci de sacrificii,inverzire,ZIE,rotatia culturilor,vanzare produse la pret derizoriu,respectarea zecilor de pretentii APIA,ANAF,primarii.Iar cei mentionati mai sus nu fac altceva decat sa cumpere pamant dupa ce primesc subventiile(nu au de platit imputuri).
  Cine are curajul sa porneasca un control in acest sens.Veti descoperii fraude de milioane de euro!!

Scrie un comentariu