Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Soluția propusă de ministrul agriculturii pentru ca tinerii să primească teren gratuit de la stat

Soluție pentru tineri! Ministerul Agriculturii nu a renunțat la ideea de a acorda 50 de hectare de teren tinerilor care vor să se apuce de agricultură, însă suprafața a mai scăzut de la ultimele declarații. Acum, Achim Irimescu spune că tinerii ar putea să primească 5 hectare de la stat și a găsit și ”portița” care ar putea pune în practică această inițiativă!

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, crede că o eventuală creștere a redevenței plătită de fermierii care arendează pământurile statului ar putea a ajuta la acordarea de terenuri gratuite tinerilor de până în 40 de ani. Cum este posibil. ”Noi ne-am fi dorit să creștem redevența pentru că sunt fermieri care plătesc doar 400 de kilograme echivalent pe hectar iar la privat a ajuns în multe locuri și la 1500 de kilograme pe hectar. Eu am spus să creștem redevența și din banii pe care îi obținem în plus să cumpărăm terenuri agricole și dăm tinerilor cu titlu gratuit, câte 5 hectare așa cum a adoptat Parlamentul”, a declarat ministrul într-un interviu pentru www.dcnews.ro. 

Acesta crede că ajutorul ar fi doar un prim impuls pentru tineri având în vedere că deținând această suprafață pot depune mai departe proiecte pentru sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” prin care își pot înființa ferme în zonele rurale și pot să primească un sprijin nerambursabil de până la 50.000 de euro. ”Primești acești bani doar ca să te stabilești la țară. Condițiile cele mai  de bază să spunem sunt că vârsta maximă este de 40 de ani și trebuie să dețină 5 hectare de teren. E o măsură de mare succes pentru că sunt bani pe care îi primești și nu îi mai dau înapoi”, a mai spus ministrul.

Inițiativa există momentan doar la nivel declarativ

Deși inițiativa pare una bună, Achim Irimescu nu a precizat concret o dată exactă pentru mărirea redevenței și nici când această măsură ar putea fi pusă în aplicare. Ministrul a mai declarat și la finele lunii martie, pentru  www.zf.ro că guvernul internţionează să acorde gratuit câte cinci hectare de teren tinerilor care vor să lucreze în agricultură, program care ar permite românilor de până în 40 de ani să îşi înfiinţeze un start-up în agrobusiness.

Sunt convins că mediul rural mai poate fi salvat, în acest sens avem în plan să aducem tinerii românii din străinătate, care au până în jur de 40 de ani, oferindu-le nişte pachete clare de măsuri. Ei, dacă au cinci hecatre, fie şi le cumpară, fie le arendează, pot să ia 40.000 de euro fonduri europene pentru «Instalarea tinerilor în agricultură». Statul prin ADS poate să achiziţioneze terenuri, iar ulterior dă cu titlu gratuit cinci hectare de teren tinerilor care se stabilesc în agricultură şi care dovedesc că au studii de specialitate“, a spus la vremea respectivă ministrul. El a opinat că poate să acorde aceste hectare şi din cele 500.000 de hectare degradate câte există în România, terenuri care nu au o calitate bună a solului care să permită un randamant bun al producţiei, dar pentru care fermierii pot încasa în jur de 170 euro pe hectar, sub formă de subvenţie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Guvernul sa faca bine prima data sa dea de la Ads terenurile pentru legile propietati apoi mita electorala. La legea 247 nu primesc terenul desi e liber gol pentru ca Ads nu raspunde primariilor la adresele prin care cer teren pentri legile propietatii.

  2. Cei care fac legi le fac numai pt. ei sa fure tot prin tot felul de metode inclusiv salarii mari cum sunt in justitie etc.Sunt f.multi, nepriceputi si rau intentionati care sufoca poporul

  3. Guvernantii in loc sa faca legi simple aplicabile,ne arunca cu praf in ochii,ca dau pamint gratis la tineri!?Atita timp cit nu e facuta intabularea pamintului,de stat,clara,in acte si teren,astfel ca de dai cuiva 120 mp de pamint cu 250 lei,platesti la notar pentru acte de vinzare 400 lei si alti 800 lei pentru intabulare,ce afacere vpoti face!?Apoi de incerci sa pui ceva pe acest pamint,ce incepe sa dea roade dupa 2-3 ani,si nu ai unde desface produsele,decit pentru consum propriu,ce afacere poti face,ca sa castigi bani,sa ati cumperi unelte de lucru!?In loc sa fie elaborate legi integrate,de sustinere a agricultorului,ni se arunca cu prafuri in ochi in perioada preelectorala!Rusine lor,celor ce ne condus in acest fel,si ne fac prosti!Asa ne ducem de ripa cu totii!De nu se trezesc odata cei ce ne conduc!

Scrie un comentariu