Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Eliberarea gratuită a certificatului de moștenitor

Protocol de colaborare pentru eliberarea GRATUITĂ a certificatului de moștenitor! Prin ordin al preşedintelului Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a fost aprobat Protocolul de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) privind procedura eliberării şi a plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, în derularea Programului naţional de cadastru şi carte funciară.

Ordinul nr. 1125/2016 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 758/2016, iar Protocolul va înceta în termen de 2 ani de la finalizarea Programului.

Prin Lege s-au prevăzut gratuităţi pentru cetăţeni în vederea înscrierii în cartea funciară a imobilelor deţinute în unităţile administrativ-teritoriale ce fac obiectul înregistrării sistematice, inclusiv scutirea de la plata onorariilor notariale pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentare, a certificatelor de legatar, precum şi a certificatelor de vacanţă succesorală, cu privire la imobile ce fac obiectul înregistrării sistematice. Onorariile urmează să fie achitate de ANCPI.

Cum va funcţiona mecanismul?

În scopul realizării lucrărilor de înregistrare sistematică, ANCPI, prin oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară competente (OCPI), după deschiderea noilor cărţi funciare pe numele defuncţilor, sesizează Camerele Notarilor Publici, în a căror rază teritorială defuncţii şi-au avut ultimul domiciliu, în vederea emiterii certificatelor de moştenitor, comunicând lista persoanelor decedate, care au deţinut imobile în unităţile administrativ-teritoriale care au făcut obiectul înregistrării sistematice a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Sesizarea OCPI se face printr-o cerere ce va fi însoţită de un centralizator ce cuprinde menţiuni despre numele, prenumele şi datele de identificare ale defunctului şi despre faptul că imobilele au făcut obiectul înregistrării sistematice, având ataşate următoarele documente obţinute de OCPI:

-Sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale, care conţine toate datele de identificare ale succesibililor;
-Certificatul de deces, în copie, sau un extras de uz oficial de la registrul de stare civilă;
-Extrasul de carte funciară pentru informare;
-Copii ale actelor de proprietate ale defunctului, colectate în cadrul lucrării de înregistrare sistematică de către persoana autorizată care efectuează lucrările de înregistrare sistematică;

Camerele sesizate de către OCPI competent procedează la verificarea în Registrul de evidenţă a procedurilor succesorale, iar în funcţie de rezultatul verificării se procedează după cum urmează: dacă succesiunea figurează ca fiind înregistrată în registru, sesizarea primită se repartizează notarului public pe numele căruia figurează înregistrat dosarul succesoral. Dacă acesta nu mai este în funcţie, cauza se repartizează potrivit procedurii stabilite de către preşedintele Camerei unui alt notar public.

Mai mult, dacă succesiunea nu figurează ca fiind înregistrată în registru, cauza se înregistrează şi se repartizează, potrivit procedurii stabilite de către preşedintele Camerei, unui notar public din cadrul acesteia.

Plata onorariului notarial se face de către ANCPI, prin OCPI care a sesizat Camera, în contul indicat de către notarul public instrumentator pe documentul de plată, în termen de 30 de zile de la data depunerii de către Cameră a centralizatorului a facturilor fiscale şi a copiilor certificatelor de moştenitor.

Cuantumul onorariului notarial achitat de ANCPI pentru eliberarea de către notarii publici a certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistematice, este stabilit în condiţiile legii. Pentru acest onorariu nu se percepe TVA, conform art. 9 alin. (6) din Lege.

Taxe şi impozite

Dispoziţiile din Lege referitoare la calculul, încasarea şi virarea impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare NU sunt aplicabile actelor notariale prin care operează transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia constatate prin certificatele de moştenitor prevăzute de protocolul amintit mai sus.

Înscrierea în cartea funciară a imobilelor în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică este scutită de la plata tarifelor. În cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică NU se datorează niciun fel de alte taxe sau impozite directe sau indirecte către bugetul de stat sau bugetele locale, astfel cum prevede art. 9 alin. (10) din Lege.

Sursa: www.legestart.ro

 

48 comentarii

 1. buna ziua Eu si fratele meu am fost la notar in orasul Galati unde avem si resedinta si am dezbatut mostenirea unui apartament cu 3 camere in data de 13 nov 2017,si am fost taxati cu 1510 lei,pentu obtinerea certificatului de mostenitor legali.
  Cum am putea sa ne recuperam banii con for acestei legi?
  Cum am pute sa ne recuperam

 2. Buna ziua!O singura intrebare am si eu,anume:Pot trece casa de la tara in care locuiesc acum,pe numele unei nepoate in varsta de 12 ani? Si daca se poate ,care sunt pasii de urmat.–Va multumesc!

 3. In urma decesului mamei, in 2004, am uitat sa trec in actul de mostenire, 2,5 ha de pamant arabil care ii apartinea si pentru care am documentele. Ma regasesc in randurile acestui Protocol? Pot fi beneficiar al acestei legi?

 4. Bunicul are act de mostenire testament de la tatal lui dobandit inaintea casatoriei cu bunica.Bunica este decedata.Bunicul ii poate face act fiului sau fara sa intervina alti mostenitori ?Va rog sa specificati si legea daca exista.
  Multumesc.

 5. Bună ziua.
  Tatăl meu este decedat din anul 2000,iar mama a decedat în anul 2015. Noi suntem 4 frați. Nu am făcut succesiunea din cauza lipsei de bani. Am putea beneficia de aceasta lege. Adică sa nu trebuiască sa plătim atâta la notar. Este vorba de un apartament cu trei camere care era pe numele lor,cumpărat cu contract de vânzare cumpărare achitat impozitele locale la zi. Multumesc

  1. Buna ziua daca mama a decedat sînt singurul copil si trebuie sa fac succesiune beneficiez de aceasta lege
   Multumesc si un raspuns

 6. Buna seara.Parintii mamei au decedat acum 2o ani,iar mama si sora ei nu a facut succesiunea pana acum.Mentionez ca mama este pensionata cu handicap gradul II(dementa si Parkison) iar eu sunt reprezentant legal dar numai pentru depunere acte.Ce trebuie facut in cazul acesta? Multumesc!

 7. Buna ziua,
  Dupa decesul sotului meu am facut succesiunea in luna ianuarie 2017 fara sa stiu de existent acestei legi.
  Am platit pentru certificatele de mostenitori,onorariul notarului, ANCPI si pentru actul de lichidare, toate cu TVA.
  A fost corect?

 8. Pot face carte funciara in baza Certificatului de mostenitor .Eu am mostenit pe tata si in certificatul lui scrie casa cu 288 m iar mie in act i-mi scrie 250 m pt ca legea in 1981 nu permitea in acte sa fie trecut mai mult de 250 m. Cum procedez ca si la mine sa figureze 288 m

 9. cum sa procedam si noi in privinta asta parinti nostri au stat in casa la bunicu 50 de ani acu sora lui mama vrea parte la casa cind sa facut titlu pe pamint a trecut si pamintu cu casa pe acelas titlu ce drep au parinti la casa au avut registru la primarie au platit impot rol pe numeletata

 10. buna ziua am si eu o intrebare ,eu stau in casa bunicilor ,care de drept era a tatal bunicului (decedat) si din cate am inteles el nu avea acte cum nu are nici bunicul meu ce ar trebui sa facem.multumesc

 11. Eu din aceasta lege am inteles ca cei ce au folosit pamantul timp de 5 ani pot face actele pe numele lor. Pamantul care il folosesc este pe numele bunicilor decedati care au avut 3 copii, acum morti. Suntem 4 nepoti din care doar eu stau la tara si ma folosesc de pamant. Trebuie sa ii adun pe toti din toata tara? Daca tot ne trimiteti la notar si la avocet cu ce ma incalzeste? Din ce sa platim taxele?

  1. pana veti preciza despre ce bunuri au constituit succesiunea raspunsul la intreberea Dvs la intrebarea cu incalzirea este inutil. consultati insa un avocat; faptul ca folositi doar Dvs pamantul nu confera drepturi speciale. In rest se spune in popor ca si cu slanina unsa si cu malaiu-n pod nu se poate. Statul nu este interesat din ce platiti taxele; este interesat doar sa fie platite.

 12. Fratii mamei mele, doi la nr au decedat innainte de a muri ei nu au defalcat pamantu dat de parintii lor,dupa moartea lor nu s a facut nicio succesiune,acum mama mea are nevoie sa intre in legalitate cu pamantul sa si faca titlu ca apoi noi copii sa devenim mostenitori avand in vedere ca tatal meu a decedat de curand si am inceput actele de succesiune el avand titlu de propritate pe pamant. Intrebarea mea este ce pot face ca si mama sa intre in posesia titlului de propietate pe pamantul dat de parinti si daca ajuta cumva legea aceasta

  1. Trecand peste agramare,n-are a face mostenirea de pe tata cu mostenirea mamei de la parintii ei.Ca sa-si rezolve problema succesiunea,trebuie sa ia legatura cu mostenitorii fratilor decedati(copiii lor) si sa mearga la notar. Daca nu se inteleg ,se poate adresa instantei. Simplu.

 13. Am o casa la tara casa a fost a strabunicilor sa facut succesiunea dar nu in totalitate nu am semnaturile tuturor mostenitorilor si nici nu pot sa le obtin din diferite motive.

 14. suna bine ideia , nu ieste vorba de bani , ieste vorba ca multi sunt plecat din tara sau sunt comod , uni nu vor sa face mostenire special sa incurca pe nemuri , atunşa inteleg ca nu mai existe declratie de acceptare mostenire?

 15. BUNA ZIUA REFERITOR LA DREPTUL PROPETATI,IN ANUL 1973 MISA LOAT UN LOC DE CASA PE RAZA COMUNEI CURTISOARA JUD OLTDE CATRE PRIMARIA COM SI A FOST VANDUT UNUI CETATEA TOT DIN ACEASI LOCALITATE, MAI POT SA MISE DEA INAPOI DACA IL AM LIPSA DIN TITUL DE PROPETATE VA MULTUMESC.

 16. Buna Tatal meu a mostenit o casa de la o matusa si apoi mi-o predato mie dar nu ia predat si terenurile ce trebuie sa fac sa pot intra in posesia lor Tata find decedat

 17. Există un protocol, dar cei care se încadrează sunt cei cu succesiunile vacante, pe care le culege Statul Român…..daca exista mostenitori acestia sunt buni de plata. 😉

 18. Buna ziua. In cazul in care bunicii mei sant decedati si mama mea mai are o sora despre care nu stie nimic de 25de ani cum se poate proceda pentru a obtine certificat de mostenitor?

 19. Ce ne facem cei care au rude care nu vor sa iasa din indiviziune?Am un act notarial intre tatal meu si fratii lui pentru un teren.Tata si un frate al sau au decedat.Sora lor ramasa este bolnava si f. batrana.Ma pot folosi de acel act de mostenire ca sa pot trece terenul respectiv direct pe numele meu?In actul facut la notar este specificat unde este terenul,din ce act de prorietate face parte si declaratiile celor doi frati in care renunta la acel teren.

 20. Buna ziua, Ma numesc Cleo V. In cazul meu, trebuie sa merg prin instanta pt a stabili masa succesorala.
  Puteti sa-mi spuneti va rog, daca Ordinul nr. 1125/2016, este aplicabil si birourilor de avocatura.

  Va multumesc!

 21. Tata a murit acum 24 de ani,mama acum 4 ani eu sunt sg fata a lor nu am alti frati !dupa moarte mamei eu nu am facut sucesiune pt ca nu am avut bani!ei au cumparat casa acum 46 de ani,cu chitanta de mana si2 martori !impozitul a fost platit de 46 de ani de mama!cum procedez pt actul de mostenire?eu am toate chitantele platite de atunci dar si martori au murit!traieste sotia celui care nea vandut casa are vrea 80 ani!

 22. BUNA SEARA AM SI EU O INTREBARE TATAL MEU A DECEDAT IN ANUL 1999 MAMA A DECEDAT ANUL ACESTA IN LUNA FEBRUARIE ASI DORI SA AFLU CUM SE PROCEDEAZA LA PAMINTUL RAMAS DE LA TATAL MEU AVIND TITLU DE PROPIETATE NOI SUNTEM DOUA SURORI SE CERE MASA SUCCESORALA DE LA AMBI PARINTI SAU SE POATE CERTICAT DE MOSTENITOR LA AMINDOUA PAMINTUL SE AFLA IN ORASUL SCORNICESTI JUDETUL OLT SI UNDE NE PUTEM ADRESA

 23. mama a murit de 3 ani ,tata a murit in 1960 ,avem succesiunea facuta dupa tata numai pe casa ,santem 3 frati ,un frate a locuit in casa batraneasca are rol facut de mama pe casa ,dar pamanatul
  cca 7 ha este pe numele mamei ,fratele nu a platit impozitul pe teren de 3 ani ,nu vrea sa facem succsiune cum pot proceda ca sa
  beneficiez si de scutirea platii pentru cadastru

  1. tata este decedat noi suntem trei frati mama a cedat in favoarea noastra la succesiune si avem 5ha teren arabil pt dezmembrare si intabulare beneficiem de aceasta lege.Multumesc

  2. Daca tata are titlu de proprietate si mama nu are, ambii fiind decedati cum procedam noi mostenitorii pentru a obtine certificat de mostenitor? Mentionez ca din partea mamei sunt frati si surori care traiesc. Va multumesc frumos.

 24. Buna ziua! Bunicii sunt decedati in urma carora au ramas 4 copii, din care 2 copii au decedat. Unul din cei doi copii ramasi in viata doreste sa deschida succesiunea. Care sunt pasii de urmat? Unul din copii ramasi in viata isi are domiciliul la cateva sute de km , se poate ca aceasta sa faca procura notariala sa fie reprezentata de altcineva?(de sora sa?)

 25. Notarita de la Giurgiu UJENIUC MARINELA ,nejustificat mi-a furat peoprietatea prevazuta in documente autentificate si inregistrate in evidenta Cameri Notarilor Publici GIURGIU . De curand am trimis cerere la primaria din com. COMANA jud. Giurgiu, copie dupa documentele justificative , dar daca ajung iar pe MANA HOATEI DE PROPRIETATE VA TREBUII SA RETURNATI FONDURILE EUROPENE NERAMBURSABILE.

 26. Buna ziua. Daca terenurile sunt pe numele bunicilor decedaţi(dar părinții au rol la primărie și platesc impozitul cuvenit), pe numele cui vor fi făcute actele? Menționez că sunt mai mulţi moștenitori. Cine face demersurile pt începerea lucrărilor( măsurători,documentaţie…)?.Mulţumesc anticipat.

  1. Documentația cadastrală va fi făcută pe numele bunicilor si pe urma pe baza certificatului de moștenitor se va face partajul voluntar cu acordul părților

 27. sa faceti mai bine respectarea legi,ca notari din mangalia au facut acte la un mort,,propietar, dupa un an asa face notarul chivu lenuta anpreuna cu spanu notar,,unde sa trimit actele false si sa faca puscarie pentru acte false,,

 28. Nu am inteles bine.Am in rol un suplimentar la un certificat de mostenitor pe 3 ha de teren agricol de la parintii decedati. Nu mai trebuie sa platesc eu taxele notariale? Va rog sa imi raspundeti!

Scrie un comentariu