• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumb: umiditatea la recoltare vs. umiditatea cerută de traderi

    agrointeligenta.ro -

    La finele lunii septembrie, cea mai mare parte a fermierilor români se apropie cu pași repezi de încheierea perioadei de recoltare a porumbului. Sunt însă agricultori care au semănat mai târziu și încă nu au intrat cu combinele în câmpul, însă cu atât mai mult, un subiect fierbinte îi preocupă: umiditatea la recoltare a porumbului. Ulterior, pentru cei care stochează – în silozuri proprii sau nu, umiditatea STAS este o altă problemă, mai ales că în piață circulă zvonul conform căruia ”traderii nu iau boabe cu umiditate peste 13%”.

    Umiditatea porumbului este un indicator extrem de important la valorificarea cerealelor. În funcție de zonă, dar și de destinația viitoare a porumbului, traderii preferă porumbului care are o umiditatea mai mică de 14%, care corespunde cu umiditatea STAS la care se depozitează cerealele. Această umiditate le oferă siguranță că porumbul achiziționat nu va dezvolta fungi sau boli pe perioada depozitării și nici nu se va deprecia calitatea boabelor.

    Având în vedere condițiile specifice din acest an, Agrointeligența – www.agrointel.ro a stat de vorbă cu fermieri din importante zone agricole ale țării, pentru a vedea care este umiditatea la care au recoltat porumbul, ce umiditate solicită traderul, dar mai ales care sunt costurile antrenate de uscarea boabelor atunci când acestea nu corespund cu cerințele celor care achiziționează cereale în România.

    În județul Constanța porumbul s-a recoltat cu umiditate sub 13%

    Gheorghe Albu este cel mai cunoscut fermier din județul Constanța. Vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Albu lucrează o suprafață de 6.000 de hectare în Podișul Cobadin, suprafață din care 200 de hectare reprezintă luciu de apă și alte 200 de hectare sunt acoperite cu viță de vie. Potrivit fermierului, anul atipic a determinat o recoltare mai timpurie a porumbului, la o umiditate foarte scăzută, în unele sole chiar și de 11%.

    ”În zona noastră, a Dobrogei, recoltăm porumbul sub 14% umiditate. Acest procent ne conferă garanția unei depozitări bune. Depozitarea porumbului în siloz se face sub 14%. Fermele mari din zona noastră, printre care și noi avem magazii, silozuri autorizate care au în dotarea lor și uscătoare pentru situația în care porumbul se recoltează din câmp la o umiditate mai mare. Având în vedere că în acestă toamnă, mai ales în zonă noastră nu a mai plouat din iunie și producțiile sunt mici, nu se rentează să recoltezi la o umiditate mai mare de 14% și să faci cheltuieli suplimentare cu uscarea. La mine în fermă am terminat recoltatul porumbului și nu doar că am recoltat sub 14%, dar am avut sole de unde am recoltat cu o umiditate de 11%”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Gheorghe Albu, fermier din județul Constanța.

    Se caută porumb cu o umiditate de 13-14%

    Atunci când achiziționează porumb, traderii impun o serie de condiții legeate de umiditatea boabelor și procentul de boabe sparte, deteriorate. În general, se oferă un preț mai bun pentru acel porumb care are o umiditate cuprinsă între 13 și 14%, iar procentul de boabe sparte nu depășește 2%.

    ”Cu cât umiditatea scade sub 14% trebuiesc făcute reglaje fine la combină, în așa fel încât să nu deteriorăm boabele de porumb, să nu avem spărturi mai mari de 2-3%. Este bine să recoltăm porumb la o umiditate cuprinsă între 11-14%. Cu cât coboară sub 11%, cu atât există riscul ca, prin batozare, să avem spărtură și boabe deteriorate mai mult decât ne acceptă traderul, adicp 2%. În zona noastră se solicită porumb la o umiditate de 13-14%, ceea ce le conferă lor posibilitatea de a-l depozita, de a-l stoca, a-l transportat pe distanțe mari și perioade mai îndelungate, în așa fel încât să nu apară fenomene nedorite, mucegaiuri și alte bacterii care fac după aceea impropriu consumul boabelor”, ne-a explicat fermierul constănțean care sunt condițiile impuse la valorificarea porumbului.

    Costul cu uscarea boabelor diferă

    Aducerea porumbului la umiditatea solicitată de cumpărător implică antrenarea unor costuri suplimentare care diferă în funcție de numărul de procente până la care trebuie uscat porumbul, de combustibilul folosit în proces, dar și de tipul de echipament utilizat.

    ”Dacă sunt uscătoare performante care fac recirculare și costurile sunt mai scăzute”, a mai spus fermierul Albu.

    În județul Arad s-a recoltat porumbul la o umiditate de 14%-15%

    În combinatele agroindustriale de la Curtici și Olari, județul Arad, ferme conduse cu ”mână de fier” de Dimitrie Muscă și fiul său, Călin, valorificarea porumbului nu este o problemă. Întreaga suprafață de porumb cultivată în fermă este depozitată și folosită la hrana animalelor din cele două societăți agricole. Tocmai de aceea fermierul Muscă nu este interesat să vândă nimic celor care fac comerț cu cereale la el în zonă.

    ”Nu am avut probleme deosebite cu umiditatea. Noi încă nu am terminat de recoltat, la porumb, chiar și azi suntem în câmp cu combinele. Recoltăm pe zi cam 2.000 de tone de porumb pe care le ducem la Curtici. Până acum am recoltat porumbul la o umiditate de 14-15%. Umiditatea a ”căzut” destul de greu anul acesta după porumb, dar sperăm că până duminică vom termina de recoltat. În siloz băgăm porumb la o umiditate de 14-15% – ce depășește este supus procesului de uscare. Nu mă interesează foarte mult ce solicită traderii. Din fericire noi nu suntem la ”cheremul” traderilor, nu suntem interesați să vindem, vrem doar să terminăm recoltatul și să ne depozităm corespunzător porumbul ce va fi valorificat în sectorul zootehnic de la Curtici și Olari”, ne-a mărturisit fermierul Dimitrie Muscă, cel care a reușit să transforme cooperativa românească într-o poveste de succes.

    În județul Vrancea se recoltează la o umiditate de peste 16%

    Gelu Scutaru este administratorul Comcereal SA din județul Vrancea, unde cultivă în jur de 4.500 de hectare cu cereale și are o capacitate de depozitare de 130.000 de tone. Dacă în zona de sud majoritatea fermierilor au terminat de recoltat porumbul, la Comcereal SA încă nu s-a intrat în câmp.

    ”Avem 800 de hectare semănate cu porumb și încă nu am intrat la recoltat. Am semănat porumbul ceva mai târziu din cauza băltirilor din primăvară și cred că în aproximativ o săptămână intrăm în câmp cu combinele. Porumbul nu a ajuns încă la umiditatea dorită. Cred că la cum se prezintă acum porumbul umiditatea de recoltate va fi de peste 16%, în cel mai bun caz 15%. Fermierii care au fost mai afectați de secetă au recoltat porumbul mai devreme. Nu pot spune că pe noi ne-a ocolit seceta, dar nu avem nici o șansă să recoltăm porumbul cu o umiditate mai mică de 15%. În aceste condiții, dacă recoltăm cu umiditate mai mare de 15% vom trece la uscarea lui”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Gelu Scutaru, administratorul Comcereal SA.

    10-11 lei/tonă de procent extracție- costul cu uscarea boabelor

    În județul Vrancea, aproape în fiecare an, fermierii întâmpină probleme cu umiditatea porumbului la recoltare. Nici anul acesta nu face excepție: semănat mai târziu decât în alte zone ale țării porumbul nu a avut suficient timp să ajungă la umiditate STAS pentru depozitare, tocmai de aceea se impune uscare lui, imediat după recoltare.

    ”Depozitarea porumbului la noi în fermă se face la o umiditate de 14,5%. Uscarea porumbului atrage după sine un cost. În cazul fermei noastre și cu echipamentele pe care noi le folosim, uscare ne costă undeva la 10-11 lei/tonă la procent extracție. În contractele pe care traderi le încheie cu fermierii de la noi din zonă condiția este ca porumbul să aibă o umiditate de 14,5%”, ne-a spus fermierul.

    În județul Neamț, porumbul se recoltează la umiditatea de 20%

    Inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi a dezvoltat o tehnologie proprie pentru porumbul pe care îl seamănă la densități mari. Condițiile specifice din localitatea Zănești, județul Neamț i-a determinat pe mulți fermieri din zonă să nu intre la recoltat, deoarece porumbul are o umiditatea destul de ridicată, 20%.

    ”Am început recoltatul la porumb și din 1.100 de hectare am intrat cu combina în 210 hectare. Am obținut o producție medie de 9.500 kg/ha, cu 20% umiditate la recoltare. După recoltare, porumbul merge în baza proprie de uscare. Fiind cu gaz metan, costul pe tonă este mult mai mic decât costul uscării la echipamentele pe motorină. De la 20% porumbul este adus la 14% umiditate pentru a putea fi depozitat în condiții corespunzătoare. În zonă mea, fermierii încă nu au intrat la recoltare, cel mai probabil se așteaptă ca umiditatea să mai scadă, dar în opinia mea temperatura s-a răcit și umiditatea care este acum scade foarte greu. Este dificil de estimat, dar în aceste condiții este posibil să nu mai scadă de loc sau să piardă 2-3% maxim”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Vasile Iacob, administratorul TCE 3 Brazi.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA