• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de soia: costurile de înființare, subvenția APIA, recolta și profitul la hectar

    Gabriela Gimbășanu -

    Pentru anul de cerere 2015, cei mai mulți dintre agricultorii români au pus soia pentru a se încadra la plata pe înverzire, dar și pentru a beneficia de sprijinul cuplat pentru această cultură. În final, producțiile obținute la hectar, banii chelturiți și cei încasați de la APIA au confirmat că soia la neirigat nu este o cultură care să aducă mulți bani în fermă. Aceasta este concluzia la care au ajuns cei mai mulți fermieri care au ales să cultive soia în ciuda faptului că nu dispun de sistem de irigații. 

    Dacă primele estimări ale Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) vorbeau despre un sprijin cuplat pentru cultura de soia de 325 euro/tonă, odată centralizate datele și suprafețele cultivate, subvenția s-a redus substanțial și în final fermierii au ajuns să încaseze 269,06 euro/tonă. Scăderea s-a produs din cauza faptului că numărul hectarelor cultivate a depășit estimările inițiale transmise Comisiei Europene, iar profitabilitatea culturii de soia a scăzut odată cu reducerea sprijinului cuplat, dar și pentru faptul că seceta și-a spus cuvântul în materie de producție, în mod special în acele ferme în care s-a cultivat soia la neirigat.

    Având o experiență bogată în spate, ing. Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi, s-a trezit în acest an cu o surpriză neplăcută în ceea ce privește cultura de soia. Cunoscut pentru faptul că este un veritabil profesionist care se dedică agriculturii, inginerul aplică cele mai performante tehnologii în ferma din localitatea Zănești, județul Neamț. Cu toată tehnologia și cu toate investițiile făcute în cultura de soia nu a reușit anul acesta să recolteze o producție mai mare de 2,7 tone/ha, cea mai mică producție de când cultivă soia convențională.

    ”Anul acesta am semănat 530 de hectare de soia la neirigat, pe care le-am finalizat de recoltat. Ne-am închis cu o producție de 2.700 kg/ha. Asta a fost cea mai mică producție pe care am obținută la această cultură de când cultivăm soia convențională. La noi în zonă seceta a fost foarte puternică, spre excesivă și asta s-a văzut în evoluția culturii. Soia suferă cel mai mult din cauza lipsei de apă și față de producțiile pe care le făceam în ceilalți ani – de 3.600 kg/ha până la 4.000 kg/ha, recolta din 2016 a fost mult diminuată din cauza secetei. Cu toate astea, față de colegii din Neamț am obținut o producție foarte bună. În zonă producțiile au fost de 1.500 kg/ha și sub 1.500 kg/ha”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ing. Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi, din localitatea Zănești, județul Neamț.

    Cultivă soiul de soia PR91M10, de la Pioneer

    Pentru cultura de soia, în ferma din județul Neamț se merge pe soiul de la Pioneer – PR91M10, un soi timpuriu din grupa I de maturitate. Anual, acest soi și-a demonstrat performanța genetică și a permis obținerea unor producții de peste 3.600 kg/ha. Dacă pentru sămânță apelează la compania Pioneer, pentru erbicide, ing. Iacob merge pe mâna celor de la BASF și Bayer.

    ”Mergem în fiecare an pe soiul de la Pioneer, M10. Acest soi ne-a ajutat în fiecare an să obținem producții de 3.600-3.700 kg/ha și este primul an când facem 2.700 kg/ha. Ca și tehnologie, am reușit să păstrăm cultura foarte curată de buruieni până la recoltare. Față de ceilalți ani am folosit de la BASF erbicidul Corum aplicat secvențial în două etape, în doze de câte 0,9 l/ha. De asemenea, am mai aplicat 0,35 litri/ha de Sencor (Bayer) imediat după semănat. În ceea ce privește îngrășămintele, am folosit de la Aectra un îngrășământ foliar, care ne-a ajutat la obținerea unor producții mai bune anul acesta, în condiții de secetă”, ne-a spus inginerul de la TCE 3 Brazi.

    Costul înființării unui hectar cu soia: 3.800 lei

    Pentru a cultiva soia fermierul trebuie să își aloce o sumă de 3.800 lei/ha, sumă care include costul cu sămânța, cu tratamentele, îngrășămintele și lucrările solului. Numai sămânța necesară pentru a înființa un hectar de soia te costă 800 lei.

    ”Toată tehnologia aplicată la cultura de soia – de la semănat și până la recoltat, ne-a costat în jur de 3.800 lei pentru un hectar. Investiția la cultura de soia este una însemnată mai ales că pentru a produce trebuie să investești în îngrășăminte și erbicide de calitate. De asemenea, un cost important este reprezentat sămânță. În general sămânța pentru un hectar te costă în jur de 800 lei, destul de mult. Chiar dacă cultivi soiuri nu poți folosi sămânță din cultura ta pentru că, APIA te obligă să folosești sămânță certificată pentru a putea beneficia de sprijinul cuplat”, a explicat fermierul care sunt costurile antrenate de o cultură de soia.

    Fără sprijinul, cuplat cultura ar fi neprofitabilă

    Având în vedere costurile ridicate de înființare și întreținere a culturii, dar și faptul că a fost un an extrem de secetos și producția a fost mult diminuată, profitul fermierului este reprezentat de sprijinul cuplat pentru cultura de soia pe care l-a încasat pentru anul de cerere 2015.

    ”Cu sprijinul cuplat pe care îl încasăm pentru soia reușim anul acesta să obținem un profit minim pe hectar. Pentru noi, profitabilitatea culturii se traduce și în faptul că valorificarea se face în interiorul grupului de firme în fermele zootehnice. În general, există desfacere la soia. Cultura de soia nu s-a dovedit extrem de profitabilă anul acesta, dar noi o valorificăm și în fermele zootehnice și este și o bună premergătoare pentru culturile de toamnă. Prețul pe care l-am primit pentru recolta de soia a fost de 1,2-1,32 lei/kg. Soia cultivată la noi poate fi introdusă și în alimentația umană pentru că nu am folosit foarte multe chimicale, în afară de erbicidările din perioada de semănat și răsărire a plantelor”, ne-a spus inginerul de la TCE 3 Brazi.

    Analiza rentabilității culturii de soia

    Analizând puțin cifrele, se poate vedea că, la un calcul simplu, la o producție de 2.700 kg/ha, cu un preț maxim de vânzare de 1,32 lei/kg se obține un venit de 3.564 lei/ha. La acest venit se mai adaugă sprijinul cuplat pe care fermierul l-a încasat în 2015 pentru cultura de soia, în valoare de 269,06 euro/ha, echivalentul a 1.210,77 lei/ha și plata pentru înverzire de 59,12 euro/ha, echivalentul a 266.04 lei/ha. Rezultă că venitul înregistrat de fermier din valorificarea producției, la care se adaugă sprijinul cuplat și plata pe înverzire ajunge la 5.040,81 lei/ha din care se scade costul cu înființarea și întreținerea culturii de 3.800 lei. Profitul rămas ajunge la 1.240,81, aproximativ echivalentul sprijinului cuplat pe care l-a obținut pentru cultura de soia.

    TCE 3 Brazi reduce suprafața cultivată cu soia la 378 hectare

    Rezultatele obținute anul acesta la cultura de soia îl determină pe ing, Vasile Iacob să regândească întreaga strategie, astfel că, pentru 2017 suprafața cultivată cu soia se va încadra în limita de 7% din suprafața toată exploatată, limită impusă de regulamentele europene pentru acordarea plății pentru înverzire.

    ”Zona noastră era o zonă cu precipitații foarte bogate și asta ne ajuta să facem producție bună la soia, dar modificările din ultimul timp ne determină se ne reorientăm strategia pentru cultura de soia. Probabil pentru anul următor trebuie să ne regândim structura de soiuri, dat fiind faptul că temperaturile au crescut și o să încercăm să ne ducem spre soiurile semitimpurii spre târzii. În ceea ce privește suprafața cultivată pentru soia, pentru anul următor vom diminua suprafața și o să încercăm să ne încadrăm în limita de 7%”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ing. Vasile Iacob, cel care lucrează 5.400 de hectare, în localitatea Zănești, din județul Neamț.

    În Ilfov, fermierul Ilie Dan nici nu se gândește la soia

    Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice – Ilfov, cultivă 550 de hectare, pe care le împarte cu societatea fiului său. Aflat într-o zonă care nu este favorabilă culturii de soia și fără să aibă posibilitatea irigării culturii, fermierul a ales în mod voluntar să renunțe la sprijinul cuplat acordat pentru această cultură, iar pentru schema de înverzire a ales să cultive un amestec de ovăz cu mazăre, culturi pe care le va întoarce în primăvară.

    ”Nu am cultivat niciodată soia tocmai pentru că în zona în care fac eu agricultură nu poți face producție cu această cultură în primul rând pentru că nu avem sistem de irigații. Soia este o plantă foarte sensibilă la lipsa apei și atunci am evitat această plantă în cultură, chiar dacă reprezintă o bună premergătoare pentru culturile de toamnă. Încă de când eram la IAS nu se cultiva soia în zona asta. În general, la mine în zonă nu s-a pus soia. Anul trecut, pentru schema de înverzire au fost câțiva fermieri care au ales să cultive soia aici în zonă și au făcut o producție de 500-600 kg/ha. După acest experiment eșuat au renunțat. În general, pentru schema de înverzire, eu aleg să cultiv culturi de toamnă care se întorc în primăvară. De exemplu, în acest an pentru pachetul de înverzire o să pun un amestec de ovăz cu mazăre, în timp ce colegii mei pun triticale cu rapiță”, ne-a explicat fermierul ilfovean care sunt motivele care l-au determinat să nu ia în calcul cultura de soia.


    Te-ar mai putea interesa

    China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia Florin Barbu: Evaziunea cu cereale se pedepsește cu dosar penal. Fac apel la fermieri să facă sesizări! Prețurile cerealelor continuă să scadă. Cu cât se vinde acum o tonă de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile