• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români cer premierului Cioloș și Fiscului să controleze marii retailerii: Încalcă legea redenumind taxele de raft deși acestea au fost interzise!

    agrointeligenta.ro -

    Solicitare fără precedent din partea fermierilor români către premierul Dacian Cioloș și Ministerul Finanțelor reprezentat de ministrul Anca Paliu Dragu! Producătorii agro-alimentari au ajuns la limita răbdării în relația cu supermarketurile. O parte din marile rețele comerciale pur și simplu refuză să aplice, în literă și în spirit, prevederile ”Legii supermarketurilor”.

    În urma deschiderii Liniei Verzi, prin care furnizorii pot sesiza conducerii Federației Naționale Pro Agro toate abuzurile supermarketurilor, două sunt principalele plângeri: neaplicarea facturării la șapte zile și menținerea în relațiile producător-retailer a unor taxe și comisioane ascunse. Ambele manevre încalcă flagrant Legea 150/2016 care modifică celebra Lege 321/2009.

    În fața acestei situații, conducerea Federației Naționale Pro Agro a decis să îl sesiseze pe premierul Dacian Cioloș și pe ministrul Finanțelor, Anca Paliu Dragu, pentru a lua măsuri și a pune în aplicare o lege votată de Parlament și promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis.

    Situația de față de duce la falimentul multor producători români

    ”Situația în fapt la nivelul relației dintre producători și marile magazine este însă neschimbată. Marile magazine au ales să schimbe denumirea acestor taxe, acum se numesc risturnă, remiză, discount, etc, însă cuantumul acestora este identic cu cuantumul nivelului de taxe și servicii practicat până la data de 18.07.2016, cuprins între 20% – 60% din prețul produselor. Suplimentar, se solicită un procent (aproximativ 1%) care reprezintă impactul financiar al noului termen de plată de 7 zile, termen de plată care nu se respectă.

    De asemenea, marile magazine nu respectă niciuna dintre prevederile favorabile producătorilor, fie că ne referim la obligația de a efectua recepția produselor alimentare proaspete la momentul livrării, fie că ne referim la nivelul penalităților al căror cuantum trebuie stabilit în oglindă pentru întarzierea la livrare sau pentru întârzierea la plată.

    În aceste condiții este necesar să dispuneți începerea controalelor și sancționarea celor care nu respectă condițiile legii. Considerăm că unica soluție este anularea tuturor înțelegerilor comerciale care nu respectă întocmai modificările legislative. Prin acest sistem de reduceri impuse în mod unilateral se ajunge la situația în care multe categorii de produs se vând sub costul de producție. Anularea convențiilor semnate se impune având în vedere că acestea au fost asumate sub presiunea stocurilor de marfă perisabile dar și ca urmare a faptului că marile magazine au blocat plățile restante până la acceptarea noilor condiții.

    În cazul în care considerați util vă putem comunica facturi care sunt emise ulterior datei de 18.07.2016 și privesc perioade ulterioare acestei date care încă conțin taxe și servicii dar și anexe comerciale și contracte, emise de marile magazine, care fac dovada încălcării dispozițiilor legale în vigoare.

    Vă solicităm să acționați în consecință și în spiritul legii, deoarece situația de față conduce invariabil la falimentul multor producători români”, se arată în scrisoarea trimisă de președintele Pro Agro, Emil Dumitru, către Dacian Cioloș și Anca Paliu Dragu.

    Nesimțirea supermarketurilor ajunge la 59,25%!

    Agrointeligența – www.agrointel.ro a obținut în exclusivitate de la un furnizor de produse alimentare în supermarketuri o propunere de contract pe care retailerul îl forțează să o semneze și care este pur și simplu scandaloasă. Risturna lunară, adică banii pe care furnizorul trebuie să îi dea înapoi supermarketului, se ridică la 59,25%. Adică din 100 de lei pe care producătorul îi primește de la comerciant, 59,25 lei trebuie returnați retailerului.

    propunere-contract-remiza-59


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte