Fermieri de succesIMPORTANTŞtiri agricole

Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, câștigă pariul cu soia neirigată folosind soluțiile Timac Agro

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, unul dintre cei mai activi oameni publici care sprijină și promovează interesele fermierilor români, face el însuși agricultură performantă, puterea exemplului fiind extrem de importantă. Chiar și într-un an complicat precum 2016, Laurențiu Baciu se poate lăuda cu randamente bune la principalele culturi, iar soluțiile Timac Agro aplicate l-au mulțumit pe deplin. În cazul culturii de soia, președintele LAPAR estimează o producție de trei tone la hectar, neirigat.

laurentiu-baciu-fertilizare-timac-agro-romaniaPăstai de soia mai multe și mai mari

”Având în vedere că este o soia nemodificată genetic, soiul Procera 1020STS este rezistentă la Tribenuron Metil dând posibilitatea distrugerii buruienilor. În ce privește perioada de semănat, am riscat puțin, semănând-o foarte devreme pentru aceasta zonă adică pe 1 aprilie cu o normă de 100 kg /ha, obținând o densitate satisfăcătoare. Pentru că sistemul radicular este foarte important la soia, am folosit în acest an un biostimulator radicular de la Timac – Fertiactyl Starter, aplicat la mijlocul lunii iunie, când plantele nu acoperiseră în totalitate solul. Am observat că, unde am administrat acest biostimulator radicular, plantele au un sistem radicular mai bine dezvoltat față de martor, cu un numar mai mare de nodozități, plantele sunt mai dezvoltate și uniforme, cu un număr mai mare de etaje. Numărul de pastăi pe plantă este mai mare, iar boabele de soia sunt în număr de trei în păstaie și mai mari. Inserția primei păstăi este la 15 cm față de sol, foarte important pentru recoltare. Nu am facut niciun tratament de boli foliare în afară de erbicidarea cu Tribenuron Metil”, a spus Laurențiu Baciu.

Singura soluție, creșeterea productivității

Președintele LAPAR lucrează o suprafață de peste 2.300 hectare în județul Bacău, cultivată în anul agricol 2015-2016 cu: grâu, rapiță, porumb, floarea-soarelui și soia, în condiții de neirigat.

”Din păcate trecem printr-o perioadă atipică în ceea ce înseamnă evoluția business-ului în agricultură iar din punctul meu de vedere înseamnă un efort prea mare în a desfășura o activitate normal, în acest sector. Aici aș aminti creșterea continuă a prețurilor la inputuri și scăderea prețurilor de vânzare a cerealelor. În această situație, singura variantă care ne-a mai ramas ar fi creșterea productivității”, a adăugat președintele LAPAR.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. acum sunt pensionari de CAP cu timpul vor disparea si ei intrebarea este ce fel de pensionari vor iesi din agricultura asta moderna ZERO. o agricultura bazata pe subventii si facilitati de miliarde de euro nu pot genera niste locuri de munca in mediul rural. de ce se baga atatia bani in agricultura si nimeni nu controleaza directia acestor bani. se zice ca agricultura hraneste omenirea din contra saraceste si distruge mediul rural. cand nu erau aceste subventii muream cumva de foame NU. cum inainte agricultura era principalul motor al economiei , a scos tara din datorii eram granarul europei fara subventii si lucrau milioane de romani in agricultura . in ziua de azi agricultura se face singura dealurile se ara singure oile se pasc singure vacile se mulg singure in solarii legumele cresc singure etc. e clar ca lumina zilei ca se practica munca la negru si statul in primul rand este marele pierdant si apoi oamenii. copiii nostri merg in strainatate muncesc prin toata lumea asta ca aici in tara nici painea aia amara nu mai poate fi mancata nu se mai adevereste nici proverbul fie painea cat de rea ……. sunt unii smecheri care profita de acest bani din subventii jogleaza fac smenuri cu aceste facilitati cu fonduri ue sapard de aia nici bruxelul nu ne mai vede cu ochi buni.

 2. in agricultura fiecare isi urmeaza interesul asa e si tipul din imagine cat ii merge lui bine nu zice nimic cand e nedreptatit toata ziua e la tv si arunca cu noroi in toata lumea

 3. Păi, de unde atâta irigat, că sistemele hidroameliorative, prin strădania conducătorilor statului din ultimele două decenii, au fost evaporate, odată cu celelalte câteva sute de întreprinderi de stat ale economiei românești. N-avem măcar un parlament serios pus pe treabă, care, ținând seama de situația aproape ireversibilă de la drumul spre neant al viețuirii pe acest pământ al majorității românilor, să ajungă a legifera pedepse tuturor responsabililor pentru distrugerea dirijată a României.

  1. Dl Baciu a spus un mare adevar :
   – cresc prețurile la împuturi dar si de personal
   – descresc prețurile la produse finite ( cereale,oleaginoase)
   Cred ca cresterea de W ( to/ ha,nr pers/ 100 ha) nu va putea evita dezastrul care vine in agricultura .
   Singurul cost care scade este cel cu dobânzile.

Scrie un comentariu