• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • După lapte, polonezii inundă piața din România cu ouă la jumătate de preț. Fermierii noștri, în prag de faliment din cauza concurenței neloiale

    Gabriela Gimbășanu -

    Producătorii români în pragul falimentului! Singurul sector care poate asigura peste 100% necesarul de consum al românilor este amenințat cu dispariția de concurența neloială făcută de marfa adusă din Polonia. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a transmis într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro o comparație între prețurile practicate în țara noastră și cele din Polonia, iar rezultatele sunt cel puțin surprinzătoare.

    Potrivit comunicatului de presă, fermierii din România protestează ferm faţă de concurenţa neloială cu ouă din Polonia şi solicită autorităţilor abilitate din România să notifice Polonia şi Comisia Europeană, întrucât acest fenomen duce la falimentul fermelor din România. Deşi România produce ouă peste necesarul de consum intern, consumatorilor li se oferă pe piaţă ouă cu prospeţime îndoielnică, aduse din import, în schimbul ouălor proaspete din producţie internă.

    Adunarea Generală a Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, a analizat piaţa ouălor de consum din România şi a identificat următoarele aspecte:
    – gradul de autosuficienţă pentru ouăle de consum în piaţa internă este de 105,2%;
    – preţul mediu al ouălor la poarta fermei în perioada ianuarie – iunie 2016, în România, a fost 85,50 euro/100 (0,24 lei/ou);
    -preţul mediu al ouălor la poarta fermei în perioada ianuarie – iunie 2016, în UE 28, a fost 113,66 euro/100 (0,32 lei/ou);
    – principalul exportator de ouă către România este Polonia (82% din total importuri), iar preţul oului la poarta fermei în Polonia în perioada ianuarie – iunie 2016 a fost de 124,14 euro/100 kg (0,35 lei/ou);
    – preţul mediu de import ouă din Polonia, conform INS, în perioada ianuarie – iunie 2016 a fost de 99,68 euro/100 kg (0,28 lei/ou). Ofertele de ouă din Polonia din perioada primăvară – vară au ajuns chiar la 56 euro/100kg (0,15 lei/ou).

    De menționat este faptul că preţul la poarta fermei nu include costurile cu sortarea, ambalarea şi transportul.

    Ouăle poloneze să vând în România mult sub prețul pieței din Polonia

    Potrivit sursei citate, preţul în săptămâna 39 (19 – 25 septembrie), la poarta fermei în România este de 97,10 euro/100 kg (0,27 lei/ou), în UE 28 este de 110,32 euro/100 kg (0,31 lei/ou), iar în Polonia este de 132,53 euro/100 kg (0,37 lei/ou). Ofertele din această perioadă sunt de 71,0 euro/100 kg (0,20 lei/ou).

    Deşi preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE, mult sub media UE, iar preţul mediu la poarta fermei în Polonia este cel mai mare din UE, mult peste media UE, totuşi preţul mediu al ouălor care se comercializează din Polonia pe piaţa României este de 80% din preţul mediu intern din Polonia. Unele oferte ajung chiar la 50% din preţul mediu intern la poarta fermei în Polonia.

    Totodată UCPR, informează consumatorii că în conformitate cu legislaţia UE, privind trasabilitatea ouălor, toţi fermierii din UE au obligaţia să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format din: prima cifră reprezintă sistemul de creştere, următoarele două litere, ţara de origine (RO), următoarele două litere judeţul, iar ultimele trei cifre codul fermei.

    Exemplu de cod pentru România: 3RO – TL – 100 (cifra 3 se poate înlocui cu 0, 1 sau 2 în funcţie de sistemul de creştere):
    0 – producţie ecologică;
    1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;
    2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;
    3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii – cuşti, îmbunătăţite (modernizate) conform normelor europene.

    Dacă marcajele sunt scrise cu cerneală diferită, prospețimea este pusă la îndoială

    În plus faţă de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod şi ddm (data durabilităţii minime), astfel România este singura ţară din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului. În mod obligatoriu codul alfa numeric şi ddm-ul trebuie să fie scrise cu cerneală de aceeaşi culoare sau nuanţă a aceleiaşi culori, asta însemnând că au fost marcate în acelaşi moment.

    În situaţia în care în comerţ se găsesc ouă cu cele două marcaje (codul alfa numeric şi ddm-ul) scrise cu cerneală de culoare sau nuanţă diferite, asta însemnează că prospeţimea ouălor este suspectă, întrucât marcajul ddm-ului este făcut în România în funcţie de interese.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Comisia Europeană îi invită pe fermieri să reclame practicile comerciale neloiale Legumicultoare din Băleni: Dăm ridichile la ucraineni, care ne dau pe ele un preț dublu

    Ultimele știri

    Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”