• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa cerealelor. Cum a evoluat prețul grâului și al porumbului în prima săptămână din octombrie

    Gabriela Gimbășanu -

    Bursa agricolă la zi! Prețurile colectate pentru această săptămână de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aduc vești mai bune pentru acei fermieri care nu și-au vândut cerealele și au ales să le depoziteze în așteptarea unei valorificări cu câștig mai mare. Se pare că odată cu apropierea închiderii campaniei de recoltare la porumb și prețul a început să înregistreze o ușoară creștere, în timp ce la grâu evoluția pozitivă este mai vizibilă, creșterile fiind și de 26,85 euro/tonă, fermierii care mai au grâne de vânzare în zona Oltenia.

    După ce săptămâna trecută, în Banat, prețul porumbului a atins un nivel extrem de scăzut, ajungând să fie comercializat cu 116,59 euro/tonă, acum porumbul comercializat în această zonă agricolă a cunoscut o ușoară creștere, ajungând la valoare de 120,22 euro/tonă, cu aproape 4 euro/tonă mai scump. De altfel, în toate regiunile agricole principale din România se înregistrează o tendință ascendentă la producția de porumb.

    În ceea ce privește prețul pe care fermierii îl primesc pentru grâul pe care l-au depozitat încă din vară, acesta înregistrează o evoluție ascendentă în toate regiunile. În schimb prețul practicat la Portul Constanța, înregistrează și în această săptămână o scădere la valorificare.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe 5 octombrie a.c, prețurile cerealelor pe piețele reprezentative din România – Banat, Oltenia și Muntenia, dar și cele din portul Constanța.

    Evoluția prețului grâului pe piețele interne în perioada 28 septembrie și 5 august

    Regiune Preț mediu-
    28 septembrie
    Preț mediu-
    5 octombrie
    Banat 124,11 euro/tonă 125,10 euro/tonă
    Oltenia 128,10 euro/tonă 137,54 euro/tonă
    Muntenia 128,99 euro/tonă 155,84 euro/tonă
    Port Constanța 172,89 dolari/tonă 169,78 dolari/tonă

    Analizând datele furnizate de Ministerul Agriculturii, putem constata că o semnificativă evoluție de preț se simte în această săptămână în Muntenia, unde săptămâna trecută grâul a fost achiziționat la un preț de 128,99 euro/tonă și șapte zile mai târziu ajunge la 155,84 euro/tonă, în creștere cu 26,85 euro/tonă, asta în contextul în care în Portul Constanța prețul grâului a cunoscut o ușoară scădere: de la 172,89 dolari/tonă, la 169,78 dolari/tonă, mai puțin cu 3,11 dolari/tonă.

    Evoluția prețul porumbului pe piețele interne în perioada 28 septembrie și 5 octombrie

    Regiune Preț mediu-
    28 septembrie
    Preț mediu-
    5 octombrie
    Banat 116,59 euro/tonă 120,22 euro/tonă
    Oltenia 130,03 euro/tonă 131,05 euro/tonă
    Muntenia 134,69 euro/tonă 133,36 euro/tonă
    Port Constanța 168,39 dolari/tonă 172,00 dolari/tonă

    În ceea ce privește porumbul, creșterile de preț se resimt în toate cele trei regiunile reprezentative din țară. Cea mai semnificativă apreciere se înregistrează în regiunea Banatului, astfel că dacă săptămâna trecută prețul oferit de traderi era de 116,59 euro/tonă, șapte zile mai târziu fermierii au primit 120,22 euro/tonă, în creștere cu 3,63 euro/tonă. De asemenea, se remarcă și o apreciere a prețului porumbului la Portul Constanța, unde săptămâna trecută porumbul se tranzacționa cu 168,39 dolari/tonă, în timp ce în această săptămâna a ajuns la 172 dolari/tonă, în creștere cu 3,61 dolari/tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia Florin Barbu: Evaziunea cu cereale se pedepsește cu dosar penal. Fac apel la fermieri să facă sesizări! Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile