• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hartă cu cadastrul gratuit al terenurilor: Localitățile unde încep lucrările în perioada următoare

    Roxana Dobre -

    Hartă de interes pentru fermieri! Cadastrul gratuit al terenurilor agricole a fost finalizat în unele localități din România în timp ce în alte unități procedura este abia la început sau nici măcar nu au fost depuse actele pentru începerea lucrărilor.

    Conform datelor obținute de Agrointeligența – www.agrointel.ro, momentan sunt înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară 9.057.459 de imobile, reprezentând 22,63% din 40.000.000, numărul total aproximat de imobile din România. De precizat că prin imobil se înțelege terenul, cu sau fără construcții, de pe teritoriul unei unități administrativ-teritoriale, apartinând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic.

    În ceea ce privește stadiul de execuție a lucrărilor de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale (UAT) și finanțate din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), la momentul actual, sunt în desfășurare lucrări în 1.061 de UAT-uri.

    Având în vedere etapa aflată în desfășurare la această dată, primele 5 UAT-uri, din punct de vedere al numărului de contracte de servicii încheiate între primării și prestatori, sunt următoarele:

    Nr.criteriu Județ

    Nr. contracte de achiziție publică încheiate

    Număr estimat imobile
    1. DOLJ 82 100.228

    2.

    BACĂU 79 29.454
    3. ALBA 72 77.932
    4. OLT 57 53.230
    5. VÂLCEA

    57

    48.758

    Până la data de 4 octombrie 2016 au fost încheiate 1.105 de contracte de servicii între UAT-uri și persoane autorizate, pentru un număr total estimat de 722.084 de imobile. Decontarea lucrărilor de înregistrare sistematică executate se realizează, din fondurile ANCPI, dupa finalizarea acestora.

    ANCPI precizează pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că reglementarea posibilității utilizării veniturilor proprii pentru asigurarea sprijinului financiar necesar primăriilor pentru realizarea înregistrării sistematice a imobilelor situate în sectoare cadastrale din extravilan a fost adoptată cu scopul accelerării realizării cadastrului în România, precum și a implementării noilor scheme de plăți aplicate în agricultură, în perioada 2015 – 2020, asigurându-se 0 bază corectă de impozitare cu privire la aceste imobile.

    Realizarea cu prioritate a înregistrării imobilelor situate în extravilan reprezintă 0 măsură definitorie pentru ca România să poată beneficia de alocările financiare de la Uniunea Europeană pentru anul 2016, în cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune. Astfel, se asigură promovarea unor mecanisme eficiente și absorbția fondurilor europene. Sprijinul financiar necesar autorităților administrației publice locale pentru înregistrarea cu prioritate a terenurilor din sectoarele cadastrale extravilane va fi asigurat anual, din bugetul ANCPI, în scopul evitării unor disfuncționalități în procesul accesării fondurilor europene destinate sectorului agricol al României”,  se arată într-un răspuns pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Iată harta unităților administrative unde lucrările sunt în lucru, în procedură de licitație sau finalizate.

    Puteți consulta harta la dimensiune mărită AICI

    Vă reamintim că lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor au început spre sfârșitul anului 2015 iar momentan se află în plină desfășurare. Până în anul 2023, în cadrul unui program naţional, imobilele din toată ţara vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

    Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost instituit prin intermediul Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi ulterior a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015, act normativ apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai. Lucrările din cadrul acestuia sunt desfăşurate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi sunt finanţate din veniturile sale proprii, dar şi din bani europeni sau ai autorităţilor locale.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun