• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOCUMENT MADR despre PLATA SUBVENȚIILOR!

    Roxana Dobre -

    Bani pentru fermieri! Mai sunt câteva zile până la termenul la care APIA și-a luat angajament să finalizeze plățile pe2015, urmând la rând sumele aferente anului în curs. În acest context, se soluționează situația pentru ultimele scheme pe care nu s-au virat banii,respectiv sumele pentru producătorii agricoli care au cultivat legume în câmp sau în sere. 

    Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul propriu un proiect de lege pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 427 din 16 iunie 2016 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de plată 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu numărul 461 din data de 22 iunie 2016. Astfel, se modifică și se completează:

    La articolul 2 alineatul (1) literele l) și m) se modifică și vor avea următorul cuprins: 4.784,200 euro pentru legume cultivate în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare și 8.370,400 euro pentru legume cultivate în solare: tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare”.

    La articolul 2 alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „Cuantumul plăţii pe unitatea de măsură pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la alin. (1) la suprafeţele eligibile pentru culturile respective. Pentru culturile de legume cultivate în solare, prevăzute la alin. (1) lit. m), cuantumul plăţii pe unitatea de măsură nu poate depăşi 50% din cuantumul rezultat din calculul cuantumului plăţii pe unitatea de măsură pentru cultura de legume cultivate în sere, prevăzute la alin. (1) lit. l). Pentru cultura de cartof timpuriu pentru industrializare, prevăzută la alin. (1) lit. r), cuantumul plăţii pe unitatea de măsură nu poate depăşi cuantumul rezultat din calculul cuantumului plăţii pe unitatea de măsură pentru cultura de sămânţă de cartof, prevăzută la alin. (1) lit. g).

    Iată pentru câte hectare au cerut fermierii sprijinul cuplat vegetal, legume în sere:

    Sprijin cuplat – 7.12 Legume cultivate în sere 18,40
    Sprijin cuplat – 7.12.1 Tomate din sere 92,53
    Sprijin cuplat – 7.12.2 Castraveţi din sere 91,56
    Sprijin cuplat – 7.12.3 Ardei din sere 5,56
    Sprijin cuplat – 7.12.4 Varză din sere 1,05

    Iată pentru câte hectare au cerut fermierii sprijinul cuplat vegetal, legume în solarii:

    Sprijin cuplat – 7.13.1 Tomate din solarii 17,71
    Sprijin cuplat – 7.13.2 Castraveţi din solarii 4
    Sprijin cuplat – 7.13.3 Ardei din solarii 2,75
    Sprijin cuplat – 7.13.4 Varză din solarii 1,7
    Sprijin cuplat – 7.13.5 Vinete din solarii 0,77

    Nu doar culturile de legume în spații protejate aduc fermierilor subvenții foarte mari, ci și cultura legumelor în câmp, acolo unde pentru tomate s-a ajuns anul acesta la un cuantum de 13.669,8726 euro pe hectar, de la 1.400 de euro cât se estimase plata inițială.

    Citiți și:

    OFICIAL! Lista cu valoarea fiecărei subvenții APIA pentru anul de cerere 2015!

     


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd