Fermierul ecologic Aurel Petruș a renunțat de bunăvoie la subvenții anuale de 25.000 de euro

CAZ UNIC ÎN ROMÂNIA! Un cunoscut fermier a renunțat de bunăvoie la subvenții APIA în valoare de sute de mii de euro ce i se cuveneau pentru suprafața de 1.200 de hectare pe care o lucrează în județul Călărași. Agricultorul consideră că acest lucru nu îl va duce la faliment, ci, dimpotrivă, îl vor asigura că micile ”șicane” birocratice nu îl vor falimenta, punându-și astfel afacerea la adăpost!

Aurel Petruș este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari fermieri bio din România. El lucrează 1.200 de hectare pe care le exploatează în sistem ecologic și pentru care, până recent, primea subvenții agricole de milioane de euro pe fiecare exercițiu financiar. Riscurile sunt însă uriașe, spune producătorul bio care recunoaște că dacă greșești cât de puțin, chiar și în anul 4, APIA te obligă să returnezi toate sumele încasate ca fermier ecologic. Mai mult, pentru că a avut un trasfer de exploatație, agricultorul nu și-a încasat nici acum subvențiile aferente anului 2015.

”Nivelul pierderii este după subvenție. Dacă luăm undeva la 230 de euro pe hectar, avem circa 250.000 de euro pierduți într-un an. Chiar și fără această subvenție, pentru că producem foarte bine, marfa noastră corespunde. Prin ccertificate și buletine de analize pe care le fac partenerii arătăm că se poate”, a declarat fermierul călărășean pentru emisiunea ”Viața Satului” de la TVR 1.

Producția ecologică obținută în ferma lui Aurel Petruș este valorificată la export, dar este valorificată și prin intermediul fermelor de păsări unde se produc ouă bio, tot mai cerute pe piața românească. ”Un produc foarte bun – oul ecologic. Volumul de ouă vândut pe piața românească a crescut foarte mult și ne arată că o mare parte dintre consumatori înțeleg că produsul este diferit și corespunde etichetei cu care este ștampilat”, a explicat fermierul de ce a ales să parieze pe producție de ouă ecologice, pe lângă producția de cereale bio.

Mai multe despre culturile ecologice din ferma lui Aurel Petruș puteți citi în articolul:  

Tehnologia de cultură a grâului bio, o provocare pentru fermieri. Cât se investește pentru a obține o producție bună la hectar

Be the first to comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*