• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul soi românesc de topinambur: producție de peste 100 de tone la hectar. Tulpina plantei – perdea de protecție și apoi biomasă

    agrointeligenta.ro -

    Tehnologia primului soi de topinambur din România a fost pusă la punct de către o echipă de la Stațiunea legumicolă Buzău la finele a 20 de ani de cercetări. Topinamburul este considerat una dintre plantele de viitor și poate aduce cultivatorilor profituri frumoase în condiții de investiție minimă. 

    Cultura de topinambur românesc: producție la hectar – 100 de tone

    Soiul românesc de topinambur, aflat în faza de brevetare, are o înălțime de peste trei metri, dă producții anuale de peste 100 de tone de tuberculi la hectar, florile sunt folosite în medicina naturistă, iar tulpinile oferă o masă lemnoasă de mai multe sute de metri cubi la hectar.

    Citiți și:

    Renașterea topinamburului sau cum poți să câștigi 40.000 de euro la hectar din cultivarea napilor

    ”Soiul de topinambur românesc trimis pentru omologare și brevetare provine din exemplare ameliorate culese din două locații, zona Călărași și din mai multe localități din zona Munților Buzăului. Acesta este o resursă naturală ieftină, nemodificată genetic care poate fi cultivată cu succes în toate zonele țării, fără îngrășăminte chimice de sinteză, erbicide, pesticide sau insecticide, producțiile la unitatea de suprafață fiind foarte mari, ajung și la 120 de tone la hectar, iar beneficiile medicinale și alimentare sunt de necontestat”, a declarat, pentru Agerpres, cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

    Cultura de topinambur românesc: recolta se vinde în stare proaspătă sau se poate procesa

    Potrivit acestuia, ca plantă legumicolă, topinamburul se cultivă pentru tuberculii săi dulci, gustoși, care pot fi consumați în stare proaspătă sau sub diverse preparate culinare.

    ”Compoziția chimică a tuberculilor evidențiază clar valoarea alimentară a acestora: conținut ridicat în substanțe uscate, peste 22%, proteine 1,6 %, grăsimi 0,2%, celuloză 1,1%, săruri minerale 0,95 %, substanțe extractive neazotoase sub formă de inulină, zaharoză, levulină și amidon, 18,43% , ceea ce îl face un rival de temut al sfeclei de zahăr. Totodată, tuberculii de topinambur sunt folosiți cu succes în industria spirtului, din 100 kg rezultă 7-10 l alcool și circa 60 kg borhot, dar pot fi folosiți și ca nutreț în hrana animalelor”, a mai declarat Vânătoru.

    Topinamburul românesc poate fi folosit pentru perdele de protecție

    Cercetătorul a prezentat și alte întrebuințări ale acestei plante.

    ”Noul soi atinge o înălțime de aproape trei metri, tulpinile pot fi folosite cu succes la realizarea perdelelor de protecție, dar și în domeniul energetic, masa vegetativă aeriană a plantei fiind compusă în special din tije lemnoase folosite pentru producerea peleților, combustibil prețios pentru centralele termice, producția de biomasă la unitatea de suprafață obținută de la topinambur depășind de câteva ori celelalte plante similare de cultură”, a concluzionat cercetătorul Costel Vânătoru.

    Citiți și:

    Morcovul-pământului sau topinambur, planta care aduce profit din primul an de cultură


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA