• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum s-ar putea modifica MODUL DE ATRIBUIRE A PĂȘUNILOR!

    Roxana Dobre -

    O mare problemă a crescătorilor de animale  – în atenția autorităților care încearcă să rezolve neregulile la cel mai înalt nivel. Sistemul de atribuire a pășunilor este defectuos! Modul în care primesc fermierii în prezent pășunile, adică prin licitație publică, este total greșit și trebuie schimbat. Semnalul este tras de către Nicolae Oprea, șeful Comisiei de Agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, care le-a transmis deja fermierilor că a purtat o discuție cu ministrul agriculturii, Petre Daea, în acest sens. 

    Nicolae Oprea, șeful Comisiei de Agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, a atras atenția în cadrul unei întâlniri cu fermierii din județ că actualul sistem de atribuire a pășunilor este defectuos.

    „Nu se poate împărți pășunea unei localități, gestionată de un consiliu local, pe bază de licitație publică. Este o aberație. Cum să faci licitație publică pentru pășune, de parcă vinzi tablouri de artă sau mașini de lux istorice?! Așa ceva nu s-a mai pomenit. L-am rugat pe ministrul Petre Daea ca să notifice ordinele date în anii trecuți de alți miniștri pentru a se găsi o modalitate legală care să ușureze atribuirea acestor pășuni către crescătorii de animale. Trebuie să recunosc că, până acum, ministerul nu și-a făcut treaba, iar noul ministru nu putea să facă nimic în două-trei luni de când a venit la cârma instituției, dar această problemă cu pășunile trenează de mulți ani. Pe nimeni nu a interesat să reglementeze cum trebuie acest domeniu, pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale și să nu mai fie râcă între ei”, a spus Nicolae Oprea.

    În aceleași context, directorul DSVSA, le-a amintit crescătorilor de vaci că pot să își construiască abatoare mici în ferme pentru sacrificiul animalelor – oi, vaci, porci, etc. „Deși avem trei abatoare mari e o mare problemă cu desfacerea animalelor de către fermieri. A apărut un ordin, 35, al președintelui ANSVSA cu privire la abatoarele de mică capacitate. Acest ordin a fost completat în 2016 cu alt ordin, 140. Se acceptă înființarea cu autorizație sanitar veterinară a abatoarelor mici și a punctelor de tăiere a bovinelor, ovinelor sau porcinelor în fermă; câteva sute de ovine și porcine și până la 100 de bovine pe an se pot tăia într-un asemenea abator, cu vânzarea în magazine proprii sau în piață”, a spus dr. Popa.

    Obiectivul principal al acestor abatoare este vânzarea cărnii proaspăte către pensiunile agroturistice și către hotelurile și restaurantele din Timiș și din întreg Banatul. De asemenea, în piețe este permisă vânzarea directă conform Ordinului nr. 111 din 2008, care permite comercializarea cărnii. În perioada aceasta se desfășoară cele mai importante acțiuni de control sanitar-veterinare asupra animalelor din ferme, mai ales la oi, fiindcă se apropie Paștele.

    Doar 4 fermieri au cerut autorizație de la ANSVSA pentru centre de sacrificare în ferme

    Deși perioada Sărbătorilor Pascale ar părea un bun prilej pentru ca fermierii să înființeze puncte de sacrificare în ferme sau abatoare de mici dimensiuni, aceștia nu s-au înghesuit să ceară autorizații de la ANSVSA, după cum a transmis în exclusivitate pentru Agrointelogența – www.agrointel.ro, autoritatea!

    De la data intrării în vigoare a Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 141/2016 pentru modificarea şi completarea prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 35/2011, la ANSVSA au fost transmise 4 solicitări pentru înfiinţarea de centre de tăiere la fermă.

    Care este primul pas pe care trebuie să îl facă fermierii

    În conformitate cu prevederile cuprinse la art. 3, alin. (4) din Ordinul președintelui ANSVSA nr. 57/2010 privind autorizarea sanitară veterinară a unităţilor de industrie alimentară, înainte de amplasare şi de începerea construcţiei, fermierii trebuie să înainteze la DSVSA judeţeană în vederea verificării și certificării conformităţii cu legislaţia sanitară veterinară și pentru siguranţa alimentelor o documentaţie care să cuprindă următoarele:

    În cazul în care, în urma verificării acestor documente, precum şi a verificării la fața locului a conformităţii datelor înscrise, se constată îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare, directorul executiv al DSVSA județeană, emite o notificare, care este înaintată reprezentantului legal al unităţii, în care precizează că documentaţia depusă este conformă cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

    De asemenea, în această situaţie se aplică ştampila DSVSA judeţeană pe planul cu amplasarea obiectivului în zonă şi pe proiectul planului unităţii cu fluxurile tehnologice şi evidenţierea echipamentelor şi utilajelor, atestând pe aceste documente, sub semnătură, faptul că proiectul este „conform cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare”.

    După aceasta, vor urma etapele procedurale pentru obţinerea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 57/2010, iar informaţiile detaliate cu privire la acestea pot fi puse le dispoziţie de către DSVSA judeţeană pe raza căreia se află abatorul.

    Costurile ocazionate de construcţia unui astfel de abator de capacitate mică depind foarte mult de calitatea materialelor utilizate în construcţie, tipul echipamentelor, numărul de spaţii existente, furnizori, etc, ANSVSA neavând atribuţii şi responsabilităţi cu privire la evaluarea/stabilirea costurilor necesare înfiinţării unor asemenea obiective.

    Care este numărul maxim de animale care pot fi sacrificate

    De specificat că carcasele vor putea fi comercializate în măcelării, restaurante, cantine, magazine, carmangerii sau alte unități de alimentație publică.

    Atenție! Nu faceți confuzie între abatoarele locale, centrele de sacrificare și punctele de sacrificare la nivelul fermei!

    Cea mai notabilă diferență este legată de numărul de animale care pot fi sacrificate pe lună în fiecare dintre aceastea.

    Numărul maxim de animale care pot fi sacrificate la nivelul acestora, incluzând tăierile de urgență, este:

    Centrele de sacrificare: porcine, ovine sau caprine – 100 de capete/lună; bovine – 20 de capete/luna; orice combinație a acestor specii, dar care nu depășește 2,5 UVM/zi;

    Puncte de sacrificare la nivelul fermei: porcine, ovine sau caprine – 50 de capete/lună; bovine – 10 de capete/lună; orice combinație a acestor specii, dar care nu depășește 1,5 UVM/zi.

    Abatoarele locale: porcine, ovine sau caprine – 200 de capete/lună; bovine – 40 de capete/lună; orice combinație a acestor specii, dar care nu depășește 5 UVM/zi;

    Și primăriile pot solicita avizul pentru construirea unor astfel de abatoare

    În cazul în care o primărie solicită obținerea unui astfel de aviz pentru construirea unui abator de capacitate mică sau după construirea abatorului solicită autorizarea sanitară veterinară a obiectivului, primăria va fi considerată operator din domeniul alimentar în conformitate cu prevederile cu Art. 3, alin. (3) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, fiind responsabilă de respectarea tuturor prevederilor legsiaţiei sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor la nivelul abatorului de capacitate mică.

    Până în prezent ANSVSA nu a primit astfel de solicitări din partea primăriilor.

    Sursă selectivă: www.banatulazi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului! De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare