• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII de pe PRIMELE LISTE pentru PLATA AVANSULUI APIA!

    Roxana Dobre -

    PLATA AVANSULUI APIA 2016 – LISTA CU PRIMII FERMIERI PLĂTIȚI! Circa 700.000 de fermieri PLĂTIȚI în avans pentru campania 2016! Acesta este ”ținta” pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vrea să o atingă până la 30 noiembrie iar banii pentru primii  154.003 de producători agricoli au fost deja transferați în conturi. 

    Cine sunt acești 154.003 de fermieri pe care APIA i-a plătit? ”Sunt cererile cu erorile cele mai puține. De obicei cele până în 5 hectare unde calculul merge foarte repede. Pe măsură ce sunt rezolvate și cele cu erori sunt trecute în white list (lista albă n.r) și sunt considerate bune de plată”, ne-au declarat specialiști ai APIA.

    Vă reamintim care sunt cele 8 scheme pentru care APIA face plățile, puse la dispoziția Agrointeligența – www.agrointel.ro, de dezvoltatorul de soft care face posibilă plata subvențiilor, SIVECO:

    1. Schema de plată unică pe suprafaţă

    2. Plată Redistributivă

    3. Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (Înverzire)

    4. Plata pentru tinerii fermieri

    5. Plata pentru micii fermieri

    6. Măsura 13 Plăți compensatorii, care cuprinde 3 pachete

    7. Măsura 214 Plăți pentru agro-mediu, care cuprinde 7 pachete

    8. Măsura 10 Plăți pentru agro-mediu și climă, pentru care se acordă plăți de avans pe 2 pachete, respectiv Pachetul 4 și Pachetul 7.

    O noutate este plata pentru micii fermieri, schemă ce a fost disponibilă doar în anul 2015 și care i-a cam încurcat atât pe fermieri cât și pe funcționarii APIA. Aceasta limita plata la maxim 1.250 de euro pe exploatație dar anul acesta fermierii care primesc avans și depășesc aceasta sumă ar putea să primească ”suma cea mai mare”. ”La schema de mic fermier ar trebuie să se plătească până la concurența sumei de 1.250 de euro. Spre exemplu dacă anul trecut fermierul a luat 1.000 de euro și anul acesta ar trebui să primească 1.150 de euro datorita creșterii cuantumului la SAPS și celelate scheme. Fermierul nu trebuie să se retragă din schemă dacă rămâne cu suprafața de anul trecut. Atât doar că datorita creșterii cuantumurilor, suma va fi mai mare. Încă nu am făcut astfel de calcule, pentru această schemă, depinde cum ”vede” sistemul acest calcul”, ne-au mai precizat specialiști ai APIA.

    România are un total de 1.772 milioane euro pentru plata avansului. Momentan a plătit doar 128,2 milioane euro

    900.000 de fermieri și 1.772 milioane are de plătit agenția de plăți până la finele lunii noiembrie. Din cei 900.000 de fermieri rămân însă cu semnul întrebării cei care se află în eșantionul de control despre care ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a lăsat să se înțeleagă că ar putea primi bani dar nu a declarat ferm acest lucru.

    Se mai scad și fermierii în a căror cereri apar diverse erori care nu pot fi soluționate până la data limită. ”La o parte din ei (fermierii aflați la control – n.r), la cei la care riscul nu depășește 15% sperăm să le facem și lor plăți în această toamnă, pentru că marii fermieri sunt cei care au cea mai mare nevoie de fonduri pentru a înființa culturile de toamnă. Pe baza datelor pe care le avem sper ca până la sfârșitul lui noiembrie măcar la o parte din ei, așa cum am spus să îi plătim. Îmi e greu să mă pronunț la câți vom reuși să facem plata. Sper ca din cei 900.000 de fermieri câți s-au înscris la plăți să efectuăm, să plătim minim 700.000 de fermieri, să primească avansul”, a declarat marți ministrul agriculturii.

    Plata avansului se încheie pe 30 noiembrie iar de la 1 decembrie APIA ar trebui să înceapă plățile regulare.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd