Creșterea albinelorŞtiri agricole

Ajutor de minimis pentru apicultori 2016: Anunțul ministrului agriculturii despre acest sprijin de la bugetul de stat

AJUTOR DE MINIMIS PENTRU APICULTORI! Crescătorii de albine așteaptă să primească și ei, la fel ca și alți fermieri – cum sunt cei cu bovine, cu ovine sau cu porcine, un sprijin din partea statului român, mai ales că, spun ei, anul 2016 a fost unul complicat în sectorul apicol, care le-a adus pierderi importante. Până la acest moment, însă, la nivelul Ministerului Agriculturii nu s-a găsit calea de a justifica o plată către stupari întrucât aceștia nu pot face dovada contabilă a pierderilor în raport cu anii precedenți, așa cum cere legislația europeană care condiționează acest tip de ajutor de stat. 

Ministrul agriculturii Achim Irimescu spune că nu există o problemă a lipsei resurselor, existând bani de la buget pentru acel ajutor de minimis de 15 lei/stup convenit cu asociațiile din sector, însă nu s-a găsit calea legală pentru ca banii să fie plătiți de la bugetul de stat ca o compensare pentru pierderile suferite în 2016.

”Aici avem o mare problemă. Apicultorii au solicitat pentru că în primăvară a fost o perioadă cu ploi multe și albinele nu au reușit să producă miere în acea perioadă, după 15 iunie a venit secetă și s-a produs miere. Am înțeles că media este cam 20 de kilograme pe stup, un an foarte bun înseamnă 30 de kilograme de miere pe stup. Problema este că, deși producția nu a fost foarte mică – 20 de kilograme este o producție bună, totuși, eu am banii la buget pentur a da un sprijin – agreasem la un moment dat 15 lei pe fiecare stup, problema mare este că potrivit legislației europene, ajutoarele de stat au un regim aparte. Pentru a da aceste ajutoare de stat am nevoie de justificare, ori noi nu avem încă o bază legală, nu avem justificări pentru a da acești bani pentru că pe simpla declarație a apicultorului că avem producție slabă anul acesta, eu nu mă pot baza. Legislația europeană spune că orice fermier care are daune ar putea fi rambursat din ajutorul de stat dacă prezintă date contabile comparative: să vină fermierul Popescu, apicultor, și să spună: uitați, ministerul Agriculturii, am avut în 2013 atât, 2014 și 2015, atât și acum, în 2016, sunt cu o reducere foarte mare și, comparativ, am nevoie de atât ca să mă compensați. Din păcate nu avem și acestea sunt legile. Deși știu că apicultorii își doresc acest sprijin, iar eu am bani în buget, nu am găsit calea legală pentru a le atribui acest ajutor de minimis. Încă nu am reușit, deși ne străduim, dar asta e realitatea”, a declarat ministrul Achim Irimescu. El a punctat însă că se încearcă această compensare măcar pentru județele și acei apicultori care au avut pierderi mari.”Comisia (Europeană – n.r) vorbește pe date, date pe care fermierii noștri nu le au – cei mai mulți nu au contabilitate”, a mai spune șeful MADR.

Cum ne apropiem de finele anului, sunt, astfel, șanse destul de mici ca apicultorii să primească ajutor din partea statului, însă Achim Irimescu subliniază că lupta nu a fost abandonată…


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


18 comentarii

 1. Sa prezinte public Dl Ministru la OI, PORCI, si altele cum s-a demonstrat ca anul 2016 a fost cu pierderi.
  Parca ar fi mai multi OIERI CU CONTABILITATE DECAT APICULTORI!
  Dansii au primit subventie pe cap de animal, subventie pe suprafata si peste toate astea mai primesc si minimis, de parca anul acesta nu a crescut iarba! Fiind un an ploios se intelege.
  Pe de alta parte APICULTORII DE CE NU PRIMESC SUBVENTIE ANUALA PE NUMARUL DE FAMILII? Impozite platim exact la fel!

 2. Adevarul e ca apicultura in Romania nu este reprezentata de cineva care sa ajute apicultorul,inca statul nu isi da seama de importanta albinei.Pun pariu ca reprentanti care stau la birou nu stiu sa faca diferenta dintre o albina si o viespe!

 3. Adevarul e ca apicultura in Romania nu este reprezentata de cineva care sa ajute apicultorul,inca statul nu isi da seama de importanta albinei.Pun pariu ca reprentanti care stau la birou nu stiu sa faca diferenta dintre o albina si o viespe!

 4. Domnule OTTO daca nu imi dati nume nu pot sa-mi dau seama,dar daca este cel pe care il stiu eu este clar,un mare tepar un puscarias notoriu si un escroc de om,sincer nu mi-as dori s-a fie acela ,Padure fara uscaturi nu exista.Iar in legatura cu dn ministru s-a vi in fata si s-a spui ca am bani in buzunar dar nu stiu cum s-a vi dau este alta teapa.In minister sint o gramada de secretari de stat care nu stiu cum sa formuleze niste hirti ,dar as fi curios ce salari au domni din ministerul agriculturi,asadar dai in colo pe stupari cu pepile lor ,cel mai inportant este votarile,pt ca vitori guvernanti ne va face traiul de zi cu zi DULCE CA MIEREA.

 5. salutare tuturor apicultorilor am 4 familii de albine vreau sa accesez un fond european ne rambursabil sau un sprijin de finantare pentru o mica ferma apicola ce pasi trebuie sa urmezmultumesc

  1. Ca sa accesezi fonduri trebuie sa ai cel puțin 80 de familia si completare cu pământ ,animale sau sa preiei alta ferma agricola de la părinți,frați ca sa câștigi punctajul.Pentru cei ce accesează prima data instalarea tânărului fermier măsură 6.1 este pana la 40000 de euro…, condiția de baza sa ai serviciul in zona fermei…..Succes.

 6. De unde 20 kg pe familie ? Cu mare greu am scos 10, dar am hranit albinele in mai. Cand s-a mai pomenit asa ceva ? Domnule ministru, cand nu vrem sa rezolvam o problema, gasim scuze. Cand vrem sa o rezolvam gasim solutii. Ce alegeti ?

 7. Desi toata actiunea a fost facuta prin primarii intr-un timp foarte scurt, multi apicultori individuali au aflat prea tarziu si listele erau incheiate,se constata ca dl ministru, caruia i se strica mancarea in frigider, mimeaza un ajutor de minimis pt apicultori.Va sfatuiesc colegi apicultori ca pe viitor sa nu va bazati pe ajutoare de la stat ci sa va bazati pe fortele proprii.

 8. Este mult mai ușor să alocați aceste fonduri pentru alte domenii ( porcine) din agricultură și nu țineți cont de indicațiile terapeutice ale produselor apicole a căror cantitate va scădea și veți avea morbiditate mult mai avansată a populației care nu va consuma produsele apicole din cauza diminuării lor de pe piață. Lipsa acestui sprijin de minimis era poate decisivă pentru cei cu efective mici și care nu vor mai putea supraviețui din aceste motive.

 9. SUNT BANI! Unde este RICA? Ceva scartaie prin ROMANIA. Domnule Ministru va cer sa scoateti albina din categoria REGNULUI ANIMAL. Atunci stim ca nu se poate da nimic insectelor decat ,,OTRAVA din NEONICOTINOIDE”. Daca OAIA MIORITICA – vorbesc de TURCANA si nu de METISI adusi de pe mapamond, are privilegiul de a incasa bani: pe cap de animal, pe ha de pasune, pa cap de reproducator, nu inteleg de ce este exclusa ALBINA ROMANEASCA. Oare de ce Ministerul Agriculturii permite sa se achizitioneze Berbeci de reproductie din alte Rase, din alte Tari, iar pentru aceasta sa se gaseasca bani din bugetul statului. Vreau sa spun ca anii 2014, 2015 si 2016 au fost ani de supravietuire in apicultura. Crescatorii de ovine au prezentat pt. ajutorul dat dovada pe care o cereti in cazul apicultorilor? Ar fi un non sens sa judecam pe cei ce cer un minim necesar pentru salvarea albinelor prin cumpararea de zahar. Asa cum s – au facut comisiile pentru calamitatea culturilor tot la fel se putea proceda si in cazul productiei apicole. In 2015 s – au dat bani pentru calamitarea PASUNILOR, pasuni care n – au vazut regenerare de pe marile vremuri apuse, atunci au fost bani si nu s – a mai cerut evidenta contabila la crescatorul de oi. de ce nu s – a pus aceasta problema de restrictie sau de revenire la ordine in luna APRILIE – MAI – IUNIE sau iulie si nu acum in luna lui BRUMAR. Va solicitam sa ne ,,afisati” obiectiunile comisiei de Agricultura a Uniunii Europene si atunci va credem pe cuvant. Acum imi gasesc o explicaie de ce o parte din apicultori iau calea pribegiei si merg acolo unde spun ca nu e voie sa primeasca nimic pentru a trai aici din albine. Cunosc cel putin trei cazuri care au populat alte meridiane deoarece albinele si apicultori o duc prea bine pe meleagurile mioritice. Si mai pun o intrebare tuturor ce citesc: As dori sa cunosc un apicultor care intretine mii de familii de albine asa cum sunt crescatori de ovine care au MII de MIOARE ( 1000< 1500, 2000 si peste TREI MII) si incaseaza sute de mii de euro. Mai putem sa spunem ca PRETUL LA OAIE, MIEL si BRANZA este acelasi cu familia de albine, Roiul sau kg de miere?

 10. Bv.d-le. Achim Irimescu, va multumim pentru tot ce ati facut pentru noi apicultorii! va rog sa va tineti bani pt. alte sectoare mai dragi dvs.
  Sa auzim numai de bine.

 11. Ei iata cum ne incurcam in hirtogarie ,de ce s-a ajutam bietul apicultor care se poate spune ca se chinuie s-a supravietuiasca doar dragostea fata de aceste mici albine il face s-a mai supravietuiasca,Dn ministru promite orice doar s-a se puna stampila acolo unde trebuie ,dar albinele nu stie de asa ceva.Am impresi ca Dn ioan fetea nu prea isi mai gaseste rolul acolo unde iest ,ar cam trebui s-a se gindeasca la pensie.Locul pe care il ocupa se cam cere un om mai impusiv mai energic un om care s-a apere interesle apicultorilor.Un roman adevarat care daca este cazul s-a ia de git pe dn ministru.

  1. Domnu Nicu, din cate am aflat marele carmuitor al a.c.a. un fost tehnician veterinar de prin BIHOR a FOST INVITAT LA MAREA ADUNARE AD- HOC, pe problemele mari ale agriculturii romanesti, DE LA INDAGARA, FLUTURAND INVITATIA SPECIALA,, pe la portile expozitiei. Cu aceasta ocazie s – a intalnit si cu dusmanul apiculturii romanesti marele fermier in topul omorarii albinele L. Baciu. Din 145 de asociatii ce acceseaza proiecte, 42 sunt ale a.c.a.Dupa matematica mea 42 din 145 reprezinta cca 30%, deci cu atata mai figureaza a.c.a. in marea apicultura romaeasca. Si, de aici iata pe cine pune baza un alt conducator al MADR, Irimescu.

 12. Din nou suntem umiliti! Acest incompetent de ministru are idee ce inseamna sa ramana stupii fara hrana? Ajutorul trebuie transformat in subventie si acordat in fiecare an, la inceputul sezonului apicol!

 13. Ar fi echitabil ca acest ajutor de minimis sa se dea in mod cert catre acele zone unde apicultorii din cauza conditiilor meteo nefavorabile au fost nevoiti sa hraneasca artificial familiile de albine in lipsa de cules natural acest lucru fiind justificat numai in baza unor documente care sa demonstreze achizitia de hrana artificiala necesara pentru a salva coloniile de albine de la moarte in perioada calamitata.

Scrie un comentariu