• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Achim Irimescu la TOP 100 FERMIERI: Crescătorii care nu au încasat sprijin cuplat primesc un ajutor special din banii de la UE

    Gabriela Gimbășanu -

    Ajutor excepțional pentru fermierii care NU au încasat subvenții uriașe de la APIA. Prezent la Balul Fermierilor și la lansarea numărului special al revistei Agrointeligența – TOP 100 FERMIERI – ediția 2016, ministrul agriculturii Achim Irimescu a dezvăluit că, în perioada următoare, o sumă de 11 milioane de euro va fi împărțită acelor fermieri – crescători de vaci de lapte, care au un efectiv cuprins între 3 și 9 capete și care nu s-au calificat pentru a încasa sprijinul cuplat aferent sectorului zootehnic. Acești crescători nu au beneficiat de subvenția record de aproape 1.000 de euro, compusă din sprijinul cuplat aferent sectorului zootehnic, dar și Ajutorul Național Tranzitoriu.

    Așa cum știți foarte bine am dat 1.000 euro cumulat pentru vaca de lapte, iar în perioada următoare avem încă un ajutor de aproape 11 milioane de euro (sprijin excepțional acordat sectorului zootehnic de Comisia Europeană – n.r.) pe care îl vom distribui către micii producători pentru că ei nu au primit această subvenție de 1.000 euro. E vorba de acei fermieri care au un efectiv cuprins între 3 și 9 vaci, acești fermieri nu au primit sprijin cuplat. Aceasta este decizia pe care am luat-o”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent sâmbătă, 5 noiembrie, la Balul Fermierilor și la lansarea numărului special al revistei Agrointeligența – TOP 100 FERMIERI – Ediția 2016.

    De asemenea, ministrul Irimescu a ținut să precizeze și care mai este situația prețului laptelui la poarta fermei specializate și la micul producător. Diferențele sunt destul de substanțiale și se așteaptă ca în perioada următoare nivelul de preț să atingă un prag mulțumitor pentru crescători, tendința în prezent fiind cea de redresare.

    ”În sectorul laptelui, din fericire situația s-a îmbunătățit în ceea ce privește prețurile. Este adevărat că trebuie să facem distincție între două lucruri, laptele produs în fermele comerciale și laptele de la micul producător. Laptele din fermele comerciale a ajuns să fie vândut, la cel mai mic preț, undeva la 0,70-0,80 lei/litru, iar la micul producător la 0,40 lei/litru”, le-a vorbit ministrul Irimescu, fermierilor prezenți la evenimentul Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Cele 11 milioane de euro ce urmează să ajungă exclsuiv la micii fermieri fac parte din pachetul de sprijin excepțional de 500 de milioane alocat sectorului zootehnic din UE de către Comisia Europeană. Între măsurile de sprijin se numără și recompensarea fermierilor care reduc producția de lapte timp de trei luni și care primesc 0,14 euro pentru fiecare litru de lapte cu care dovedesc, cu acte, că au redus producția fermei lor.

    Vă reamintim că un sprijin similar a fost alocat țării noastre și anul trecut, însă atunci, la nivel ministerial, s-a luat decizia ca banii să se împartă egal tuturor crescătorilor de vaci de lapte, pe baza cererii și a laptelui livrat. La acel moment, banii chiar s-au împărțit între sectorul de creștere a vacilor de lapte și cel al porcinelor:  8,73 milioane de euro pentru sectorul lapte și produse lactate și 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor. ”Suma aproximativă este de 240 de euro pe beneficiar până în 20 de tone, inclusiv, 12 euro pe tona de lapte livrată în plus pentru cei care au livrat până la 200 de tone și 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone”, declara despre sprijinul anterior ministrul Achim Irimescu.

    Deocamdată nu se cunosc date concrete despre modul cum se va face împărțirea noilor sume către fermierii mici și nici suma ce le revine pe cap de animal sau pe fermă.


    Te-ar mai putea interesa

    Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman

    Ultimele știri

    Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene