Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Ministrul Achim Irimescu la TOP 100 FERMIERI: Crescătorii care nu au încasat sprijin cuplat primesc un ajutor special din banii de la UE

Ajutor excepțional pentru fermierii care NU au încasat subvenții uriașe de la APIA. Prezent la Balul Fermierilor și la lansarea numărului special al revistei Agrointeligența – TOP 100 FERMIERI – ediția 2016, ministrul agriculturii Achim Irimescu a dezvăluit că, în perioada următoare, o sumă de 11 milioane de euro va fi împărțită acelor fermieri – crescători de vaci de lapte, care au un efectiv cuprins între 3 și 9 capete și care nu s-au calificat pentru a încasa sprijinul cuplat aferent sectorului zootehnic. Acești crescători nu au beneficiat de subvenția record de aproape 1.000 de euro, compusă din sprijinul cuplat aferent sectorului zootehnic, dar și Ajutorul Național Tranzitoriu.

Așa cum știți foarte bine am dat 1.000 euro cumulat pentru vaca de lapte, iar în perioada următoare avem încă un ajutor de aproape 11 milioane de euro (sprijin excepțional acordat sectorului zootehnic de Comisia Europeană – n.r.) pe care îl vom distribui către micii producători pentru că ei nu au primit această subvenție de 1.000 euro. E vorba de acei fermieri care au un efectiv cuprins între 3 și 9 vaci, acești fermieri nu au primit sprijin cuplat. Aceasta este decizia pe care am luat-o”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent sâmbătă, 5 noiembrie, la Balul Fermierilor și la lansarea numărului special al revistei Agrointeligența – TOP 100 FERMIERI – Ediția 2016.

De asemenea, ministrul Irimescu a ținut să precizeze și care mai este situația prețului laptelui la poarta fermei specializate și la micul producător. Diferențele sunt destul de substanțiale și se așteaptă ca în perioada următoare nivelul de preț să atingă un prag mulțumitor pentru crescători, tendința în prezent fiind cea de redresare.

”În sectorul laptelui, din fericire situația s-a îmbunătățit în ceea ce privește prețurile. Este adevărat că trebuie să facem distincție între două lucruri, laptele produs în fermele comerciale și laptele de la micul producător. Laptele din fermele comerciale a ajuns să fie vândut, la cel mai mic preț, undeva la 0,70-0,80 lei/litru, iar la micul producător la 0,40 lei/litru”, le-a vorbit ministrul Irimescu, fermierilor prezenți la evenimentul Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Cele 11 milioane de euro ce urmează să ajungă exclsuiv la micii fermieri fac parte din pachetul de sprijin excepțional de 500 de milioane alocat sectorului zootehnic din UE de către Comisia Europeană. Între măsurile de sprijin se numără și recompensarea fermierilor care reduc producția de lapte timp de trei luni și care primesc 0,14 euro pentru fiecare litru de lapte cu care dovedesc, cu acte, că au redus producția fermei lor.

Vă reamintim că un sprijin similar a fost alocat țării noastre și anul trecut, însă atunci, la nivel ministerial, s-a luat decizia ca banii să se împartă egal tuturor crescătorilor de vaci de lapte, pe baza cererii și a laptelui livrat. La acel moment, banii chiar s-au împărțit între sectorul de creștere a vacilor de lapte și cel al porcinelor:  8,73 milioane de euro pentru sectorul lapte și produse lactate și 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor. ”Suma aproximativă este de 240 de euro pe beneficiar până în 20 de tone, inclusiv, 12 euro pe tona de lapte livrată în plus pentru cei care au livrat până la 200 de tone și 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone”, declara despre sprijinul anterior ministrul Achim Irimescu.

Deocamdată nu se cunosc date concrete despre modul cum se va face împărțirea noilor sume către fermierii mici și nici suma ce le revine pe cap de animal sau pe fermă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. Aceste subventii sunt ca niste ajutoare sociale date unor fermieri. Ar trebui schimbate criteriile de acordare a subventiilor pe performanta productivitate pe reinvestirea profitului si a angajarii de forta de munca. Acesti bani ar trebui urmariti sa ajunga acolo unde trebuie adica in agricultura nu sa aiba alte intrebuintari. Cum sa se dezvolte zona rurala daca unii scot banii din zonele si asa sarace ale satului romanesc in loc sa investeasca acesti bani iau cu totul alta directie. Acum cine depune hartii la APIA toata lumea primeste aceasta subventie nu este corect . Chiar daca se fac controale in teren nu prea au adus rezultate ca stim toata lumea cum se fac aceste controale

 2. acum sunt pensionari de CAP cu timpul vor disparea si ei intrebarea este ce fel de pensionari vor iesi din agricultura asta moderna ZERO. o agricultura bazata pe subventii si facilitati de miliarde de euro nu pot genera niste locuri de munca in mediul rural. de ce se baga atatia bani in agricultura si nimeni nu controleaza directia acestor bani. se zice ca agricultura hraneste omenirea din contra saraceste si distruge mediul rural. cand nu erau aceste subventii muream cumva de foame NU. cum inainte agricultura era principalul motor al economiei , a scos tara din datorii eram granarul europei fara subventii si lucrau milioane de romani in agricultura . in ziua de azi agricultura se face singura dealurile se ara singure oile se pasc singure vacile se mulg singure in solarii legumele cresc singure etc. e clar ca lumina zilei ca se practica munca la negru si statul in primul rand este marele pierdant si apoi oamenii. copiii nostri merg in strainatate muncesc prin toata lumea asta ca aici in tara nici painea aia amara nu mai poate fi mancata nu se mai adevereste nici proverbul fie painea cat de rea ……. sunt unii smecheri care profita de acest bani din subventii jogleaza fac smenuri cu aceste facilitati cu fonduri ue sapard de aia nici bruxelul nu ne mai vede cu ochi buni.Cand o sa fie treburile puse in ordine.

 3. Eu am avut 22 de vaci in COP, cu 4 neconformitati. Nu am anuntat predarea pe motiv de reforma in timp util. Daca raman cu 17 bucati eligibile de ce nu primesc o suma compensatorie? Fiindca 9 e nr ul maxim admis?! Ce dreptate vede dl ministru in acest demers? Sa dea macar pentru 9 dintre ele!

 4. Sa va dea dumnezeu multa sanatate,putere de munca ,dn.MINISTRU SA VA PUTETI GANDI SI DE ACUM INAINTE CU MULT DISCERNAMANT,VA MULTUMESC. Edith Radako din Timis

 5. Hermeziu, Trifesti, Iasi

  Domnule Ministru al Agriculturii,

  Numele meu este Petru Budeanu sunt inginer doctorand si presedinte al Asociatiei Apicole ApisMold2005.
  Locuiesc in satul…Hermeziu, comuna…Trifesti, judetul Iasi si sunt identificat cu C.I.seria , nr. , C.N.P…
  In anul apicol 2016 extremele climatice au defavorizat la maxim sectorul apicol din Romania!
  Astfel, perioadele cu temperaturi extrem de scazute, reci, din timpul culesurilor principale, urmate de seceta prelungita si de temperaturile extrem de crescute,soiurile modificate genetic cultivate de agricultori, au condus la incapacitatea plantelor melifere de a secreta nectar si albinele nu au mai avut din ce sa produca miere.
  Anul apicol 2016 a fost cel mai rau an dintotdeauna, urmare a extremelor climatic potrivnice, cantitatilor mari de pesticide foarte toxice utilizate in agricultura, in special a erbicidelor si a insecticidelor, invaziei daunatorilor, taierilor necontrolate de paduri, reducerii suprafetelor de fanaturi , importurilor de miere din strainatate, precum si a lipsei masurilor eficiente si a strategiilor de sustinere a sectorului apicol din partea statului roman.
  Apicultorii din Romania au fost astfel obligati sa-si hraneasca artificial familiile de albine, pentru a le salva de la moartea prin infometare, unii neavand bani ca sa mai cumpere zahar si sa le asigure hrana suficienta pe timpul iernii vor pierde un numar insemnat de familii de albine care vor muri de foame in iarna care va incepe nu peste multa vreme..
  Un numar mare de apicultori din Romania dupa ce si-au epuizat resursele financiare proprii au facut credite si s-au inglodat in datorii ca sa asigure hrana, tratamentele si sa-si salveze de la pieire familiile de albine.
  Acesti apicultori se afla in dificultate financiara extrema si nu-si mai vad capul de griji, chinuindu-se ca sa supravietuiasca si sa-si salveze albinele de la moarte.
  Unii dintre stupari si-au scos la vanzare pe nimic din disperare stupinele.
  Parazitii albinelor au avut conditii optime de inmultire pe vremea in care albinele nu au avut conditii prielnice iesirii din stupi la cules, s-au inmultit la maxim, au distrus si distrug partial sau in totalitate un numar mare de familii de albine, distrugerile vor creste pe timpul iernii cand puterea familiilor de albine se va reduce pana cand vor disparea complet.
  Utilizarea celor mai otravitoare pesticide si in cantitati mari, in acest an agricol in Romania pentru tratarea culturilor agricole intensive a condus la pieirea prin otravire a unui numar mare de familii de albine, altora le-a slabit puterea foarte mult prin reducerea drastica a efectivelor de albine iar ingrijorarea apicultorilor romani din aceasta cauza este maxima gandindu-se ca se va proceda la fel, criminal si anul viitor asupra familiilor de albine daca Ministerul Agriculturii nu va lua urgent masuri intelepte, masuri inteligente care sa interzica utilizarea pesticidelor cu cele mai inalte grade de toxicitate pe teritoriul Romaniei si care sa protejeze de otravuri: familiile de albine, omul si sa fie prietenoase cu mediul inconjurator in totalitate.
  Autoritati ale statului roman fiind ati avut posibilitatea de a interzice utilizarea in acest an a pesticidelor ucigase de albine in agricultura Romaniei dar nu ati facut-o, facandu-va in schimb coautori la aceste crime !
  De asemenea, lipsa politicilor si a strategiilor de sustinere efectiva, eficienta, a sectorului apicol national, din partea autoritatilor statului a condus la descurajarea apicultorilor si multi vor abandona aceasta indeletnicire, vanzandu-si stupinele pe nimic iar altora nu le mai vine sa mai inceapa sa practice aceasta activitate straveche si indispensabila vietii omului si echilibrului ecologic.
  Programul National Apicol nu este altceva decat o vaca buna de muls pentru”baietii destepti”abonati an de an la aceste fonduri iar ajutorul de minimis promis de autoritatile statului roman ca se va da apicultorilor de Pastele Cailor, in valoare de 15 lei pe familia de albine este insuficient, nesemnificativ, un praf in ochi si o bataie de joc la adresa apiculturii si a apicultorilor romani din partea autoritatilor statului roman, masura fiind similara cu aceea in care un medic face o operatie, operatia reuseste dar pacientul este mort !
  Aceasta sustinere fara vlaga a apiculturii este o bataie de joc la adresa apicultorilor romani cu atat mai mult cu cat statul roman cheltuieste(iroseste) sume uriase de bani fara nici o eficienta pentru romanul impozitat la greu: un milliard de euro pentru pensiile speciale, sute de milioane de euro pe protocoale si dezmaturi, sute de milioane de euro alocati Romaniei pentru dezvoltare, special nu se cheltuiesc, ci se returneaza Uniunii Europene la al carui cherem suntem.
  Cu toate ca are un potential uman calificat si inalt calificat important in acest domeniu de activitate si un potential melifer bun daca refuzati sa sustineti prin politici inteligente si masuri financiare eficiente apicultura din Romania, transformati tara noastra dintr-o tara mare producatoare de miere si alte produse apicole si cu un numar mare de personae care se ocupa de aceasta activitate, intr-o tara importatoare de miere si alte produse apicole, existand si suspiciunea ca primiti comisioane de la importatori tocmai pentru aceasta iar polenizarea ar urma sa se execute artificial din moment ce condamnati la moarte familiile de albine prin politicile proaste si impotriva apiculturii si apicultorilor pe care le sustineti!
  Este cunoscut faptul ca in lume albinele executa atat polenizarea plantelor cultivate cat si a acelora din flora spontana asigurandu-le fructificarea si inmultirea, aducand in fiecare an numai cultivatorilor agricoli castiguri de 265 miliarde euro!
  Valoarea castigurilor aduse de catre albine in plan ecologic mondial prin polenizarea plantelor din flora spontana spre a se inmulti si a asigura perpetuarea speciilor, hrana animalelor salbatice si domestice si echilibrul ecologic in ansamblul sau este atat de mare incat nici nu se poate calcula!
  Mortalitatea familiilor de albine pe timp de iarna in lume este in medie de 20%, variind intre 1,8-53% de la o tara la alta, cel mai mare numar de familii de albine moarte inregistrandu-se in tarile care administreaza cea mai mare cantitate de pesticide si cu cel mai inalt grad de toxicitate.In Romania devine ingrijorator faptul ca pe timpul iernii mor un numar tot mai crescut de familii de albine provocand pagube insemnate apicultorilor.
  Pesticidele folosite de cultivatorii agricoli. parazitii, bolile, daunatorii si epuizarea resurselor de hrana sunt principalele cauze care duc la moarte un numar de familii de albine tot mai mare pe timpul iernii in tara noastra.
  Erbicidele cu grad inalt de toxicitate, otravitoare,respectiv cele din grupele I si a II-a , utilizate in agricultura intensiva din tara noastra pentru distrugerea buruienilor, saracesc flora cu potential melifer, reducand diversitatea acesteia; albinelor reducanduli-se flora aduna si se hranesc cu produse insuficient de bogate care nu mai reusesc sa le asigure imunitatea, rezistenta pe timpul iernii si condamnandu-le astfel la moarte.
  Pesticidele utilizate pentru tratarea culturilor agricole ajung in produsele agricole, de acolo in alimente si in corpul consumatorilor unde, determina modificari ireversibile, boli fara leac, aparitia cancerelor, suferinte cumplite, costuri mari cu tratamentele chimioterapice, imbogatirea si mai mult a magnatilor din industria farmaceutica etc si in final moartea oamenilor.
  Albinele reprezinta un barometru ecologic, au un rol essential in polenizarea, inmultirea si fructificarea plantelor cultivate si a acelora din flora spontana, produc bunuri alimentare cu potential terapeutic inegalabil, nimeni si nimic, niciodata nu le va putea inlocui!
  Albinaritul este o activitate straveche, multimilenara pe aceste teritorii practicata de inaintasii nostrii daci precum si de inaintasii lor, tracii.
  Domnule Ministru al Agriculturii solicit pe aceasta cale sa primiti in audienta la Ministerul Agriculturii o delegatie a apicultorilor din Romania pe data de 17 octombrie anul curent intre orele 9,00-12,00.
  La aceasta audienta va rog sa-l invitati si pe Primul Ministru al Guvernului Romaniei sa participe.
  Scopul acestei audiente este acela de a obtine subventia pentru apicultura, de la stat, printr-o hotarare de guvern, pe anul curent precum si pentru anii care vor veni, in valoare de 100 lei pe fiecare familie de albine din Romania cat mai simplu, rapid si eficient.
  Cheltuirea banilor ce-i veti aloca in apicultura ca subventie nu va trebui justificata cu nici un document fiscal deoarece nu foloseste nimanui acest lucru, fiecare apicultor neavand decat sa-si cumpere ceea ce-si va permite cu acesti bani, din cele ce-i sunt necesare in propria-i stupina si apoi fiindca trebuie sa fie o paritate intre stat si cetatean: nici statul nu-si justifica cheltuirea banilor cand le pretinde romanilor taxe si impozite ori diferite alte biruri !
  Subventia se va da apicultorilor prin A.P.I.A. la fel ca toate celelalte subventii insa (doar) in baza urmatoarelor documente:
  1)Adeverinta din Registrul agricol al primariei unde se afla inregistrat apicultorul cu familiile de albine;
  2)Adeverinta de la medicul veterinar in a carui circumscriptie se afla vatra de stupina, cu numarul familiilor de albine;
  3)Copie de pe actul de identitate al persoanei fizice sau juridice;
  4)Datele contului bancar;
  5)Cererea tip care se va gasi si completa la A.P.I.A. sau se va descarca de pe site.
  In primavara acestui an la audienta pe care am avut-o cu dumneavoastra domnule ministru si v-am solicitat sa acordati subventia in valoare de 100 lei pe fiecare familie de albine din Romania, mi-ati spus ba ca ati trimis deja documentele la Bruxelles si ca nu se mai poate, ba ca nu aveti bani, ba ca nu stiti cate familii de albine exista in Romania desi v-am adus argument care sustineau puternic solicitarea mea de acordare a acestei subventii!
  Pentru acordarea subventiei solicitate de 100 lei pe fiecare familiile de albine din Romania dupa cum prea bine stiti va sunt necesari 40 milioane de euro.
  Banii necesari pentru acordarea subventiei pe anul in curs, cei 40 milioane de euro domnule ministru ii puteti lua din Fondul de Protocol pe anul curent, in valoare de sute de milioane de euro, aflat la dispozitia guvernului, , din pensiile speciale care acumulate toaca un miliard de euro sau din sutele de milioane de euro ramasi necheltuiti din cei 8 miliarde de euro alocati Romaniei de catre Uniunea Europeana pentru P.N.D.R. pe care ati refuzat sa-i acordati romanilor pe proiecte, desconsiderandu-i, spre a-i retrimite Bruxellesului ca sa-i utlizeze pentru gestionarea crizei refugiatilor cu care poporul roman nu are nici o treaba!
  Criza refugiatilor domnule ministru nu ne priveste si nu ne intereseaza, cine a “produs”acesti refugiati ca sa le jefuiasca bogatiile din tarile lor nu are decat sa-i “gestioneze”!
  Guvernul actual al Romaniei nu este un guvern de tehnocrati care sa reprezinte interesele propriului popor ci un guvern de supusi ai Bruxellesului, care face jocul puterilor straine in Romania in defavoarea romanilor!
  Va invit sa veniti in actualitatea romaneasca imediata si sa rezolvati prioritatile apoi si celelalte probleme care ii aduc la exasperare pe romani!
  Iar dumneavoastra domnilor ministri daca, considerati ca sunteti exponenti ai poporului roman aparati interesele acestui popor iara nu pe-ale strainilor!
  Incetati sa va mai comportati ca niste marionete aflate in mainile marilor puteri aliate de la Bruxelles sau de aiurea si aplicati politici si strategii eficiente in apicultura, pe apicultori sa nu-i fortati asa cum ati facut-o cu alte categorii de producatori din Romania, guvernul acesta sau guvernele anterioare, sa ingroase randurile dizocupatilor, asistatilor sociali sau ale persoanelor cu handicap spre care ii fortati pe romani sa se indrepte , dup ace ati pus economia si societatea romaneasca pe chituci ca sa nu crape de foame!!!
  Am aflat recent ca sume foarte mari din banii, pe care Uniunea Europeana i-a alocat Romaniei chipurile pentru dezvoltarea rurala, Romania nu i-a cheltuit urmare a birocratiei reglementata si dirijata intocmai pentru ca banii sa nu fie cheltuiti, spre a fi redati U.E. care ii redistribuia bogatilor Europei iar autoritatile statului roman, in conturile deschise pe numele lor, prin paradisurile fiscale din lume isi primeau si isi primesc”drepturile”, comisioane din acei bani special neacordati romanilor pe proiectele depuse de solicitantii de fonduri!
  Domnule Ministru al Agriculturii solicit insistent ca sa primiti o delegatie a apicultorilor din Romania in audienta pe data de 17 octombrie anul curent, intre orele 9,00-12,00 pentru a rezolva problema acordarii subventiei in valoare de 100 lei pe fiecare familie de albine din Romania.
  Ministrul secretar de stat Botanoiu, care mi-a dat pana in prezent, timp de 3 ani de zile de cand tot solicit aceasta subventie , numai raspunsuri negative sa nu aibe ce sa caute la aceasta audienta, intrucat m-am saturat sa bat doba la urechea surdei!
  Nu va avea ce sa caute aici nici Presedintele A.C.A.Romania, Fetea Ion care nu a facut ceea ce trebuia sa faca de cata vreme se afla la conducerea A.C.A. subrezind cea mai veche si prestigioasa asociatie apicola din Romania, aducand prejudicii asociatiei si asociatilor si care in loc sa sustina apicultura a ingropat-o!
  Refuzam sa discutam cu ministrii secretari de stat!Solicitam sa fiti prezenti personal si nu prin delegati atat dumneavoastra cat si primul ministru precum si Directoarea Directiei Generale pentru Zootehnie din Ministerul Agriculturii, doamna Maria Toma.
  Statisticile din Romania sunt la fel de inexacte si la fel de mincinoase precum erau si acelea de pe timpul lui Ceausescu!
  Domnule ministru, dumneavoastra sunteti inginer specialist in constructia de masini si nu aveti in Ministerul Agriculturii nici un specialist in apicultura care sa va consilieze asa cum se cuvine pentru a reda albinaritului vigoarea si stuparilor din Romania demnitatea!
  Sunteti un cunoscator bun al valorii incontestabile a produselor apicole si un utilizator al acestora, produse a caror valoare terapeutica si alimentara nu o poate egala nici un alt produs deoarece, pentru a produce un singur kilogram de miere albinele cerceteaza intre un million si sapte milioane de flori!
  Cand romanii vor consuma mai multa miere si mai multe dintre produsele albinelor, vor calca mai rar pragul farmaciilor , nu se vor mai indopa cu pastille si vor fi mai vigurosi, sens in care trebuiesc orientate politicile Ministerului Agriculturii.
  Va propun ca pentru a rezolva toate celelalte probleme urgente ale apiculturii din Romania sa avem alte intalniri ulterior datei de 17 octombrie cand vom aborda si sustine si un proiect de lege pentru modificarea Legii Apiculturii.
  Va rog sa-mi dati in cel mai scurt timp raspuns util, raspunsul asteptat.
  Va multumesc!
  29 Septembrie 2016 Inginer doctorand Petru Budeanu
  Telefon de contact…0756680603
  E-mail…[email protected]
  Domnului Ministru al Agriculturii

  P.S. Solicitarea de acordare a subventiei in valoare de 100 lei pe fiecare familie de albine din Romania este sustinuta de peste 1500 semnatari pe site-ul http://www.petitieonline.net!
  Petitie Online – Exprimă-ţi Opinia Liber
  Creează sau semnează o petitie online. Petitieonline.net oferă posibilitatea creării si promovării de petitii online.
  PETITIEONLINE.NET

 6. Nu mai dati bani fara controale celor care au depus cereri pentru sprijinul cuplat pentru ca nu indeplinesc conditiile mai ales cu COPulmulsul il fac manual au aviz de la mediu fara sa aibă fosa sceptică nu au vaci de rasa tehnicianul ce face controlul nnici nu asista la mulsul vacilor sint citiva fermieri dar numai feieri nu sint din judetul botosani care au încasat bani degeaba dl ministru mai trimiteți corpul de control la Botosani ca avizele de dau prea usor

Scrie un comentariu