Piaţa terenurilorŞtiri agricole

AVERTISMENTUL unui academician român! Un discurs CUTREMURĂTOR despre ÎNSTRĂINAREA PĂMÂNTULUI ȚĂRII!

Foto: www.pressone.ro

Academicianul Cristian Hera (82 de ani), vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de Științe Agricole a acestui for, a ținut, vineri, 18 noiembrie, un discurs în care a tras un semnal de alarmă cu privire la ”înstrăinarea pământului românesc”. În discursul intitulat ”Pledoarie pentru sol. Elogiu slujitorilor pământului românesc”, Cristian Hera a făcut apel către Parlament și către Guvern să conserve terenurile agricole ale țării.

Iată câteva fragmente prezentate de Pressone.ro, fragmente din discursul academicianului Cristian Hera, precum și contextul în care survine pledoaria sa.

Doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc pentru faptul că mulți dintre dumneavoastră m-ați sprijinit, de-a lungul anilor, ca să ajung astăzi să rostesc acest discurs de recepție în Academia Română. Datorită activității desfășurate în cercetarea științifică, în general, și a științei solului, în special, îngăduiți-mi să afirm că pământul reprezintă veșnicia omenirii!

Spun acest lucru fără rezerve, pentru că solul, de fapt, este o arhivă a istoriei planetare, este un martor fidel al trecutului și prezentului și este de fapt o carte deschisă pentru pentru viitor!

Este, fără îndoială, unul dintre principalii piloni de susținere ai agriculturii. Solul, de fapt, este baza existenței vieții terestre. Deși reprezintă numai 29% din suprafața planetei Pământ, iar apele au 71% din această suprafață – motiv pentru care planeta noastră este numită și Planeta Albastră –, totuși, suprafața terestră realizează 95% din producția agroalimentară, iar apele, care reprezintă 71%, ne oferă numai 5% din necesarul de hrană.

Pământul țării noastre este un pământ binecuvântat. Țara noastră dispune de un procent de 28% de soluri fertile și foarte fertile, în timp ce, la nivel planetar, aceste soluri ocupă ceva mai mult de 10%, iar solurile sărace și foarte sărace – 60%. Jumătate din solurile României sunt din această categorie.

Datoria noastră este să îl păstrăm, mai ales că sunt o serie de schimbări majore asupra solului, iar presiunea vine din schimbările climatice globale.

În plus, 33% din suprafața globală a solului este supusă deșertificării; eroziunea – care este inamicul numărul 1 – duce la dispariția a 5 până la 7 milioane de hectare pe an, iar această suprafață se amplifică datorită faptului că anual, la nivel mondial, dispar aproximativ 7 milioane de hectare de pădure.

Doamnelor și domnilor,

Spuneam că presiunea populației este o presiune majoră. Primul miliard de locuitori pe Terra a fost înregistrat în 1804. Al doilea miliard, după 123 de ani, în anul 1927, iar următorul miliard, în 1960 – s-a realizat în numai 33 de ani.

Să nu uităm că, în 2011, populația Globului a atins 7 miliarde de locuitori, adică în creștere cu 4 miliarde numai în 51 de ani, ceea ce înseamnă mai puțin de 13 ani pentru creșterea cu un miliard a populației de pe Terra. Și, iată, ajungem în anul 2050 la peste 9 miliarde de locuitori!

Doamnelor și domnilor, această populație trebuie hrănită – trebuie produsă mâncare, concomitent cu creșterea populației la nivel global!

Iată de ce datoria noastră este să păstrăm, să conservăm pământul, să aibă o capacitate din ce în ce mai ridicată de producție!

Doamnelor și domnilor, în final vreau să vă spun că avem datoria să salvăm pământul! În pledoaria pe care o fac pentru grija pe care trebuie să o avem față de pământ, apelez la un aliat incontestabil, Gheorghe Ionescu-Șișești, care susținea că: «Pământul este bogăția principală a României, dar nu este o comoară nesecată!».

Se multiplică, așa cum arătam la început, amenințările schimbărilor climatice asupra pământului românesc. Pe lângă pulverizarea proprietății, putem să adăugăm, fără rezervă: secătuirea continuă de elemente nutritive, cultivarea nerațională, distrugerea proprietăților sale fizico-chimice, biologice, diminuarea biodiversității și eroziunea amplificată de distrugerea masivă a pădurilor.

Acum, ia amploare o nouă amenințare, doamnelor și domnilor: este vorba despre înstrăinarea pământului! Participăm la un imens experiment geopolitic!

Au loc achiziții masive de terenuri pentru obținerea hranei, dar nu pentru noi, ci pentru alte națiuni, mascându-se dezechilibrele provocate în regimul elementelor nutritive și al apei din sol, exploatându-se, pe lângă hrană, și elementele și apa din solul românesc, cu efecte negative care sunt greu de evaluat pentru viitorul României, cât și al țărilor care cad victime acestui fenomen.

Pământul este o bogăție inestimabilă, un patrimoniu: avem datoria să îl muncim, să îl protejăm și să îl păstrăm. Diminuarea cantităților de pământ, concomitent cu diminuarea calității acestuia, corelată cu intensificarea schimbărilor climatice și încălzirea globală, intensificarea decăderii mediului, diminuarea resurselor de apă, extinderea deșertificării, creșterea continuă a populației reprezintă, din punctul meu de vedere, cel mai mare pericol pentru țara noastră, pentru viitorul planetei Pământ.

Îmi îngădui să fac apel la partea legislativă și executivă a României și nu numai, luându-l din nou ca aliat pe marele Gheorghe Ionescu-Șișești, lipsit de orice conotație politică, care susținea că grija pentru generațiile viitoare trebuie să o aibă generațiile de astăzi, dar, mai ales, oamenii de stat care ar trebui să personifice conștiința perenității românilor pe pământul pe care s-au născut, pe care l-au muncit, pe care l-au apărat de veacuri.

Purtătorii conștiinței istorice au datoria să stabilească cum trebuie păstrat pământul românesc ca izvor de existență al generațiilor de astăzi și al celor care vin.

Lester Brown, în lucrarea sa «Planeta plină, farfuriile goale», spunea că pământul este noul aur al omenirii, iar hrana este noul petrol al omenirii.

Doamnelor și domnilor, îmi fac datoria să menționez că noi toți trebuie să contribuim la crearea unei lumi a stabilității, fără jefuirea resurselor naturale pentru a obține profit cu orice preț, sub orice formă.

În memoria iubirii de glie a străbunilor noștri, să ne asumăm responsabilitatea de a păstra și de a consolida tezaurul național: pământul!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Pai cum sa nu se vanda strainilor atata timp cat romanii care vor sa cumpere ofera preturi derizorii micului proprietar ;participa la licitatie si cauta sa incurce vanzatorul cu oferte trucate si care de fapt conduc la obtinerea acordului de vanzare la preturi minnime ,nereglemente pe zone .A se vedea exp lui Basescu , mare “proprietar” national ,dar si a celor care nu se cunosc decat pe plan local.

 2. alt bolsevic mare academician, ma dar toti vreti inapoi comunismul, toti vreti neaparat sa interzicem, nu vad unu sa spuna uite este liber, dar sprijinim pe fermierul si producatorul roman, chiar si pe cei care fac prestari servicii in acest domeniu, nu vad un din asta scandalizat sa spuna uite e bine sa fie fiscalitatea redusa pt incurajare, sau birocratia redusa la jumate, sau impozitarea corecta, sau surese de finantare garantate, nu vad unu sa spuna uite hai pe micu producatr sa spunem pana in 10 ha sa il scutim, sau cel care are 10 vaci sau 50 d eoi, nu asta nu se poate, nimic nimic, in schimb aduc cate o nulitate de academician care de fapt habar nu are pe ce lume traieste si ii arde focu dacic in cap , gata inchdem granitele, interzicem vanzarea, confiscam tot si nationalizam tot ce merge, a da si o sa devenim o coree de nord care are 3 stiuleti de 30 cm iar restu de un deget

  1. Ai coșmaruri cu bolșevici ? Să nu spui că știi ceva despre activitatea omului de știință Cristian Hera, ori despre activitatea de cercetare de dinainte de 1989, cercetare acum distrusă la ordin.

 3. sunt autoritati ale statului care sunt platite sa gaseasca solutii pentru tinerii absolventi . daca economia subterna din agricultura ar fi scoasa la suprafata ar fi creea te mii de locuri de munca si dezvoltarea rurala ar fi vizibila . in mediiile rurale e jale dispar satele imbatranite de pe harta din cauza acestor jigodii numite fermieri care se plang toata ziua pe la tv ca ei muncesc si dau mancare populatiei ieftina VRAJEALA HAI MARS DE AICI. ori te lasi daca nu merita ori angajeaza pe cineva si iti vei usura munca VAI dar am uitat nu vei mai castiga miliardele ce pacat ca mai trebuie sa imparti cu cineva AVARI DUSMANOSI SI CRETINI MAI SUNT FERMIERII. bai oameni buni nu mancati cu 2 linguri media de viata in tar e in scadere sia maine poimane veti muri cu banii la saltea puneti banii sa se invarta nu mai blocatii banii dati le drumu sa circule tinerii vor sa lucreze sa aiba si ei la batranete o pensie

  1. Nu stiu care ar putea fi economia subterana din agricultura si cum cei care au doua vaci si trei hectare de pamant(daca despre ei vorbesti) ar putea crea mii de locuri de munca. Daca ai sti, de exemplu, ce cantitati de minerale sunt necesare pentru o tona de grau, la care se adauga lucrarile solului + tratamentele contra bolilor si buruienilor+amortizarea utilajelor, ar trebui sa stii si preturile care se practica la inputuri; tona se vinde cu ~ 500 lei. Faci tu un calcul si vezi ca cei care au putin teren nu o sa se imbogateasca prea devreme si nici sa plateasca niste angajati nu au de unde.cat despre vanzarea terenului la straini este un reportaj cu un olandez care are o ferma foatte mare de vaci in Transilvania; in olanda era limitat la un numar mic de animale prin lege, in ungaria si polonia nu a putut deschide societate daca nu se asocia cu un localnic care sa aiba 51% din actiuni, asa ca a venut in romania ca aici a gasit mediu prielnic si are o cifra de afaceri de cateva milioane de euro pe an; si ghici ce: in romania plateste cateva mii de euro pe an impozit pt putinii angajati pe care ii are, restul pleaca in olanda ca acolo este sediul firmei, absolut toti banii. De acest exemplu de economie supraterana esti multumita, este perfect legala. Nici macar subventia pe care o acorda statul roman nu ramane in tara pt ca inputurile le ia din olanda.
   P.s. daca reusesti tu sa construiesti o ferma si sa devii O AVARA DUSMANOADA SI CRETINA, SA MANANCI CU DOUA LINGURI, eu voi munci pentru tine pe salariul minim.

   Si nu…, cei care cumpara teren in romania nu vor pleca cu el, vor lua douar produsele brute obtinute. Turcia exporta in romania cea mai mare cantitate de rosii de pe piata de calitatea a doua, dar romania nu poate nici macar tranzita turcia (lege turceasca) cu carne de ovina, doar animale vii care este abatorizata la ei. Acolo sunt locurile de mynca de care zici tu, locuri de munca in abatoare si fabrici de procesare care ar trebui sa se fie in romania.
   Astea sunt” autoritatile statului platite sa gaseasca solutii pentru tinerii ansolventi”.
   Multa bafta!!!

 4. si ce daca ne vindem terenurile la altii chiar si arabi doar nu iau pamantul cu ei in afara tot aici . cand s-au vandut fabricile si uzinele si au ramas milioane de romani fara locuri de munca atunci nu a vazut nimeni? acum daca vine strainul si da un pret mai bun ca romanu normal ca vand terenul la strain. grija statului roman e ca acel strain sa isi plateasca corect impozitele sa declare toata productia da cel mai important sa angajeze personal. ca agricultura asta moderna lucreaza numai cu mana de lucru prost platita si la negru

  1. Si daca ce cultiva strainul este exportat in intregime afara? Ce facem? In curand se va intampla ce prezice academicianul N. Herea. Ne-am vandut tara pe nimic. Si nu mai putem face nimic pentru a o lua inapoi. Nu ne mai salveaza nici-o alta revolutie. Raul a fost facut si el este iremediabil.

  2. ALINA, CE E CU TINE DRAGA?! DE CE NU MERGI PRIN EUROPA si CHINA sa INVETI CUM ESTE PE LA EI!? Dupa aceea sa ne scri, sa vada tot narodul de ce este necesar sa nu mai fim pacaliti, sclavi in propria tara.
   Vanzatorii au fost cei de dupa 89, eu au fost si sunt langa noi, ne citesc, ne urmaresc si ne rad in nas nu stiu acum cum sa dreaga cu busuioc. Nu numai ca nu pleaca pamantul din ROMANIA, dar pleaca, se duce cu tot ce este pe el si si in subsol. Mare pacat, mare pacaleala la adresa norodului popor Roman facuta de marii invatati cu care Academia se ,,mandreste”! Se zice ca ,,nu aduce anul ce aduce ceasul”. Domnule academician va pun cateva intrebari simple: Unde ati fost din 1990 pana in prezent? Pe ce pamant traiesc colaboratorii domniei voastre? Au fost ei numiti in posturi cheie si sustinuti de A.R.?

 5. Nu va ambalati,eu ma chinui sa vind un teren foarte bun pentru ferma de 10 ani in ardeal si nu ma baga nici un strain in seama,sint curios care-i smecheria cu articolele astea?

  1. Șmecheria e în partea opusă: se achiziționează numai terenuri fertile pe suprafețe mari. În care scop unii s-au făcut luntre și punte să le comaseze, adică să le strângă în masive, cum s-a făcut pentru Bășescu. Ceea ce se pare că acum nu mai ține.

 6. Cainii latra, ursul trece. Domnule academician, puteti sa le explicati dumneavoastra cat vreti acestor politicieni ca nu e bine sa lase strainii sa cumpere pamantul tarii pentru ca aceste nulitati nu inteleg, nu aud si nu asculta. Eu asculta doar de burta plina, buzunarul plin, sunt ca si aia carora le curg balele din gura :.. “AAA…da io cu ce ma aleg daca votez impotriva vanzarii pamantului tarii catre straini?”, Poi cu nimica domnule parlamentar ….”AAA, ..atuncea nu votez.Lasa sa cumpere strainii tot pamantul tarii” Voi va dati seama ca am ajuns sa ne conduca cei mai slabi, cei mai hoti si cei mai prosti dintre noi!!!?? Va dati seama ca nulitatile astea de politicienii le duc la groapa!!!

Scrie un comentariu