Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

AVANS APIA ȘI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Foto: Facebook.com/Costel Caras

AVANS APIA ȘI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN ROMÂNIA! Cu doar o săptămână înainte de expirarea termenului de 30 noiembrie pentru achitarea avansului din plățile directe pentru explotațiile agricole la care s-a depus cerere pe anul 2016, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește o solicitare fermă de a demara aceleași proceduri și pentru fermierii crescători de animel care se simt discriminați.

Ca și anul trecut, la plata avansului au fost incluse doar schemele pe suprafață. Dacă în 2015 s-a dat o primă tranță doar din SAPS, plata unică pe suprafață, acum se virează bani – 69% și din cuantumurile pentru plata redistributivă, schema pentru tineri fermieri și plata pe înverzire. Fermierii nu primesc însă nimic pentru activitatea de creștere a animalelor, reclamă Costel Caraș, cunoscut fermier din județul Ilfov care acuză APIA de discriminare. ”Pe sumele aferente schemelor din zootehnie să se acorde avans. Nu ințelegem de ce se face această discriminare: la teren se acorda avans și la animale nu.”, a scris crescătorul de vaci de lapte pe pagina sa de Facebook.

Nemulțumirea lui Costel Caraș este împărtășită de mulți alți crescători care așteaptă primii bani de la APIA, sume aferente anului de cerere 2016. Cum a mai rămas puțin peste o săptămână până la termenul de 30 noiembrie când trebuie să se finalizeze plata avansului, sunt șanse minime ca APIA să poată achita bani și pentru creșterea animalelor. Cel mai probabil, acești fermieri vor intra direct la plățile integrale, care sunt pregătite să înceapă după data de 1 decembrie.

Conform celor mai noi declarații ale directorului general al APIA, Adrian Pintea, până ieri, 21 noiembrie, instituția pe care o conduce autorizase la plată 713.000 de fermieri cu suma de 734 de milioane de euro, plătită în conturi. ”Plățile decurg bine dar nu aș putea spune ce sumă finală o să reușim să achităm în avans fermierilor până la 30 noiembrie. Cel mai probabil o să plătim minim 800 de milioane de euro dar încă așteptăm pentru că ne grăbim să începem și diferența pentru plata finală, începând cu 1 decembrie”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Scrie un comentariu