• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOCUMENT EXCLUSIV! RĂSPUNSUL OFICIAL al Comisarului pentru Piață Internă privind LEGEA SUPERMARKETURILOR!

    agrointeligenta.ro -

    DOCUMENT EXCLUSIV! Răspunsul OFICIAL al Comisarului pentru Piață Internă privind LEGEA SUPERMARKETURILOR – un document transmis de la Bruxelles și prezentat în premieră de Agrointeligența-www.agrointel.ro și care clarifică într-o oarecare măsură poziția Comisiei Europene în raport cu legislația nouă pe care România a adoptat-o cu privire la comerțul cu produse alimentare.

    Elżbieta Bieńkowska este comisarul în sarcina căreia se află monitorizarea piețelor interne, a activității IMM-urilor și a industriei, inclusiv a industriei alimentare. Oficialului din partea Poloniei ia fost solicitat să exprime explicit care este atitudinea Comisiei Europene cu privire la noua Lege a Supermarketurilor, respectiv modificărilor aduse Legii 321/2009 privind comerțul cu produse agroalimentare.

    Cel care a cerut comisarului european o pozție oficială în raport cu Legea Supermarketurilor este europarlamentarul român Mihai Țurcanu care a primit răspuns oficial pe această chestiune, un răspuns semnat de Elżbieta Bieńkowska și transmis pe data de 16 noiembrie, adică fix acum o săptămână.

    raspunspag1raspunspag2

    ”Vă mulțumesc pentru scrisoarea pe care mi-ați trimis-o pe 1 septembrie 2016 cu privire la amendamentele la Legea 321/2009 privind vânzarea de produse alimentare in Romania prin care ați prezentat observații în sprijinul Legii amendate.

    Cu privire la informatiile pe care mi le-ati relatat, Parlamentul roman a amendat Legea 321/2009 si principalele parti ale acesteia vor intra in vigoare la 6 luni dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial. Legea 321/2009 va, printre altele, obliga comerciantii cu amanantul de talie mare (cu o cifra de afaceri neta sau care detin active reprezentand mai mult de 2 000 000 euro) sa achizitioneze produsele care intra in categoria carnii, oualor, fructelor, mierii de albine, lactatelor si produselor de brutarie din lantul de aprovizionare scurt. Conform informatiei pe care o detinem, aceasta lege va introduce reguli detaliate privind etichetarea carnii vandute pe piata din Romania si va obliga comerciantii cu amanuntul sa asigurare expozitii distincte si spatii de vanzare pentru produsele alimentare nationale si sa organizeze evenimente pentru promovarea acestora. Amenzile pentru nerespectarea acestor conditii ar putea ajunge pana la suma de 30 000 euro si, in cazul delictelor repetate, autoritatile publice ar putea sa suspende activitatea de vanzare pentru o perioada de 6 luni.

    Pentru a clarifica problemele privind conformitatea amendamentelor cu dreptul european, serviciile Comisiei si autoritatile romane sunt angajate intr-un dialog bilateral. Rezultatele acestei proceduri de constatare imi vor influenta orice decizie ulterioara, in sensul daca voi merge mai departe sau nu in ceea ce priveste acest subiect.

    Prin urmare, la acest stadiu, cu scopul de a asigura ca principiul impartialitatii este respectat in investigatia noastra, nu ma aflu in pozitia de a comenta mai mult pe baza afirmatiilor dvs.

    As vrea totusi sa va multumesc pentru cererea dvs si sa va asigur ca se va tine cont in mod corespunzator in cadrul procedurii in desfasurare.

    Biroul dvs este binevenit sa il contacteze pe Kerstin Jorna, Director responsabil de strategia privind piata unica, de reglementare și implementare, pentru orice informație suplimentară sau cerere privind acest caz. De asemenea, cabinetul meu rămâne la dispozitia dvs pentru o întalnire.”

    Traducerea răspunsului este aproximativă și a fost furnizată de Comisia Europeană parlemantarului român Mihai Țurcană simulan cu răspunsul scanat.

    Vă reamintim că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ieri că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt.

    Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene. ”Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență