• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Deputatul Nini Săpunaru despre avertizarea CE privind Legea Supermarketurilor: ”Trebuie să învățăm să nu negociem numai în genunchi”

    Roxana Dobre -

    Avertisment al Comisiei Europene pentru România! Oficialii de la Bruxelles au transmis încă de acum două săptămâni un document oficial prin care atenționează țara noastră că riscă să intre în procedură de infringement dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare (cunoscută ca Legea Supermaketurilor n.r), potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite din  lanțul scurt. Despre impactul acestui avertisment european asupra legii cât și despre soluțiile care se impun, Agrointeligența – www.agrointel.ro a stat de vorbă cu deputatul Nini Săpunaru, președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților. 

    Nini Săpunaru a dezvăluit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că documentul trimis de Comisia Europeană vizează 3 articole care se regăsesc în Legea Supermarketurilor.

    Sunt trei articole atacate în documentul trimis de CE: 51% produse românești provenite din  lanțul scurt, articolul care prevede să fie înființat colțul produselor românești și spațiile disponibile să se facă expoziții cu produse tradiționale românești în parcările supermarketurilor. Deci ei atacă un articol de lege care nu funcționează, cel cu 51%,  de aceea eu zic că este prematură procedura de infrigement.  În schimb, plata la 7 zile, plata la 30 de zile sau etichetările nu le-a atacat nimeni. Eu zic că viitorul Guvern trebuie să ducă în continuare această lege care a fost votată în Parlament, să explice Comisiei că trebuie să aibă răbdare ca Executivul să dea HG-ul pentru a vedea cum o să funcționeze această lege și în funcție de asta mai vedem după aceea. Repet, nu este vreo mare nenorocire pentru că sunt foarte multe state care s-au aflat în procedură de infringement”, a subliniat Nini Săpunaru.

    Ce presupune pentru țara noastră de fapt această procedură de infrigement? ”Sunt state europene importante, vorbim de Germania sau Franța, care au fost în procedură de infrigement, au acceptat sancțiunea financiară impusă de CE dar legea a mers mai departe și a rămas în vigoare. Adică aici vorbim despre faptul că noi trebuie să ne menținem poziția dacă considerăm că legea pe care am dat-o este benefică pentru statul român, pentru fermieri sau chiar pentru consumatori. În plus, este foarte greu ca într-un proces final cu CE să vină cineva și să ne spună că ”paguba aceasta costă atât”. Păi care este paguba pe care am făcut-o? Adică este destul de complicat!”, a mai opinat președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.

    Procedura de „infringement” este declanșată de către Comisie împotriva statelor ce nu își respectă obligațiile comunitare. Declanșarea acesteia poate fi provocată în trei cazuri:

    -Omiterea notificării actelor normative naționale care transpun și implementează directivele – statele membre au obligația de a notifica legislația de transpunere și pe cea care asigură implementarea;

    -Neconformarea legislației naționale la cerințele normelor comunitare – aceasta înseamnă că legislația internă trebuie să se afle în deplină concordanță cu cerințele Uniunii;

    -Aplicarea necorespunzătoare a actelor normative comunitare – statele membre au, de asemenea, obligația de a asigura aplicarea dispozițiilor comunitare. (Sursă: www.abcjuridic.ro)

    Această procedură implică mai multe etape: de la sesizarea nerespectării directivelor UE, a ajungerii în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și până la impunerea unei amenzi (sumă forfetară ori penalitate cu titlu cominatoriu) către statul membru.

    ”Comisia Europeană trebuie să se convingă că legea nu este făcută cu rea-credință”

    Soluția pentru ca această lege atât de benefică pentru producătorii agricoli dar și pentru consumatori stă în dorința viitorului Guvern de a duce procesul legislativ mai departe. Și mai stă în asumare! ”Din punctul meu de vedere acesta este doar începutul discuțiilor deoarece este doar o procedură inițială. Sunt și foarte greu de cuatificat așa-zisele pagube pentru că deocamdată articolul care face referire la 51% produse aprovizionate pe lanțul scurt nu funcționează deoarece nu am dat Hotărârea de Guvern. El ar fi trebuit să funcționeze din luna martie, anul viitor, încolo. Părerea mea este că trebuie să mai așteptăm, să dăm HG-ul și să vedem cum funcționează iar Comisia Europeană să se convingă că legea nu este făcută cu rea-credință. Sunt multe state care practică sisteme similare deci ar trebui să avem puțină răbdare pentru că vorbim despre o lege pe care nici nu am pus-o în aplicare, de abia după aceea vedem ce efecte dă. Deci mi se pare prematur să ne îngrijorăm foarte tare pentru această chestiune”, a mai declarat Nini Săpunaru pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

    ”Trebuie să învățăm că nu trebuie să negociem numai în genunchi”

    Deputatul liberal este de părere că România, și implicit viitorul Guvern, nu trebuie să cedeze avertismentelor venite din partea CE și să convingă oficialii de la Bruxelles că Legea Supermarketurilor aduce numai beneficii statului român. ”Pașii următori ar fi legați de discuțiile cu cei responsabili din CE, scoasă Hotărârea de Guvern, comunicată  Hotărârea de Guvern, făcut acel Consiliu pe filiera de produs cu Consiliu consultativ la nivelul Ministerului agriculturii care să vină cu soluții și după aceea vedem. Trebuie să învățăm că nu trebuie să negociem numai în genunchi! Sunt și alte țări care au suportat amenda de la CE iar legea a rămas în vigoare”, a conchis Nini Săpunaru.

    Vă reamintim că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ieri că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt.

    Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene. ”Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.

    Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd