• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII 2016: Ce documente se depun la APIA pentru sprijinul cuplat în luna decembrie

    Roxana Dobre -

    TERMENE-LIMITĂ pentru fermieri! Producătorii agricoli care au cerut subvenții de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) trebuie să prezinte la agenția de plăți documente justificative în completarea cererii unice pentru a încasa sprijinul cuplat vegetal. În caz contrar, cererea este respinsă și dosarul încadrat ca neeligibil.

    Fermierii care au bifat subvențiile pentru sprijinul cuplat, în campania 2016, trebuie să ducă în completare documente justificative. De specificat că, pentru a beneficia de sprijin cuplat fermierii activi trebuie să îndeplinească condiţiile generale de eligibilitate de acordare a plăţilor la care se adaugă condiţiile specifice fiecărui tip de sprijin şi să depună documentele specifice prevăzute de legislaţia în vigoare, în funcţie de schema de sprijin cuplat solicitată în cerere. Atenție! După termenul legal de depunere a documentelor specifice, acestea nu mai sunt luate în considerare pentru plata schemei respective.

    Pentru sfârșitul lunii noiembrie/începutul lunii decembrie trebuie să prezinte la APIA documente justificative, fermierii care au bifat sprijinul cuplat vegetal pentru hamei și mere destinate industrializării. În plus, și fermierii care au cerut Ajutorul Național Tranzitoriu pentru hamei trebuie să prezinte documente la Agenția de Plăți!

    HAMEI – 1 decembrie a anului de cerere, adică 2016

    Documente de prezentat la APIA:

    – Dovada producţiei minime de 490 kg conuri uscate de hamei/ha prin proces-verbal de recepţie încheiat între DAJ şi fermier.

    ANT 5-hamei:

    Documente de prezentat la APIA:

    – Contractul de vânzare – cumpărare a producţiei de hamei până la 17 octombrie 2016 inclusiv, fără penalităţi şi 11 noiembrie 2016 inclusiv, cu penalităţile aferente de 1% întârziere pe fiecare zi lucrătoare.

    – Procesul-verbal prin care structurile MADR cu atribuţii de inspecţie şi control certifică că suprafaţa cultivată cu hamei a fost recoltată, înregistrat la DAJ – până la data de 2 decembrie 2016 inclusiv, fără penalităţi şi 27 decembrie 2016 inclusiv, cu penalităţi de 1% întârziere pe fiecare zi lucrătoare.

    MERE DESTINATE INDUSTRIALIZĂRII – 1 decembrie a anului de cerere

    Documente de prezentat la APIA:

    -Dovada comercializării unei producţii minime de 7,8 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală sau cu fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice.

    Atenție! Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de meri fac dovada procesării producţiei proprii de 7,8 tone/ha, până la data de 1 decembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.

    Alte termene-limită pentru fermieri în luna decembrie:

    5 decembrie – termen-limită pentru depunerea cererii pentru ajutorul de minimis porcine

    Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt întreprinderile/întreprinderile unice, respectiv:

    -Crescători de porcine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

    -Crescători de porcine, persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare;

    -Crescători de porcine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii.

    Atenție! Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis privind achiziționarea de animale de reproducție din rase pure și/sau hibride din specia porcine, beneficiarii trebuie să deţină exploatații de porcine înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

    Pentru obținerea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:

    -Să dețină exploatații de porcine înregistrate/autorizate sanitar veterinar, identificate şi înregistrate în RNE, până la data depunerii cererii;

    -Se obligă prin angajament scris să menţină în exploatație animalele de reproducție din rase pure și/sau hibride din specia porcine, achiziționate, pe o perioadă de minimum 3 ani, începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat;

    -Să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.

    -În cazul achiziționării de vieruși, să dețină un efectiv minim de 10 capete scroafe de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița sau de 50 capete scroafe de reproducție din rase pure sau hibride.

    Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor, este de:

    -Maximum 3.000 lei/cap vieruș din rasă pură și/sau hibrid, achiziționat în baza prevederilor prezentei hotărâri;

    -Maximum 1.100 lei/cap scrofiță din rasă pură, achiziționată în baza prevederilor prezentei hotărâri;

    -Maximum 600 lei/cap scrofiță hibridă, achiziționată în baza prevederilor prezentei hotărâri.

    Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. În cazul nerespectării acestor prevederi beneficiarii schemei de minimis sunt obligaţi la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi, de la data încasării acestuia, cu respectarea prevederilor legale.

    15 decembrie  – termen-limită pentru a doua tranșă din impozitul pe norma de venit în agricultură!

    Persoanele care dețin suprafețe agricole și efective de animale ce depășesc un anumit plafon sunt obligate la plata unui impozit indiferent dacă vând sau nu produsele obținute. Impozitul pe norma de venit în agricultură se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

    Venitul dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit. Prin venituri din desfăşurarea unei activităţi agricole se înţelege, potrivit prevederilor art.103 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea sau creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

    Persoanele fizice care desfăşoară activităţile agricole menţionate anterior, sunt supuse impunerii pe bază de norme de venit, indiferent de forma sub care desfăşoară aceste activităţi, respectiv individual, PFA sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică.

    Precizăm că, veniturile menţionate anterior, sunt neimpozabile în limitele stabilite potrivit tabelului următor:

    Nr. crt.

    Produse vegetale

    Suprafaţă

    1.

    Cereale

    pînă la 2 ha

    2.

    Plante oleaginoase

    pînă la 2 ha

    3.

    Cartof

    pînă la 2 ha

    4.

    Sfeclă de zahăr

    pînă la 2 ha

    5.

    Tutun

    pînă la 1 ha

    6.

    Hamei pe rod

    pînă la 2 ha

    7.

    Legume în cîmp

    pînă la 0,5 ha

    8.

    Legume în spaţii protejate

    pînă la 0,2 ha

    9.

     

    Leguminoase pentru boabe

    pînă la 1,5 ha

    10.

    Pomi pe rod

    pînă la 1,5 ha

    11.

    Vie pe rod

    pînă la 1 ha

    12.

    Arbuşti fructiferi

    pînă la 1 ha

    13.

    Flori şi plante ornamentale

    pînă la 0,3 ha

    Animale

    Nr. capete/Nr. de familii de albine

    1.

    Vaci

    pînă la 2

    2.

    Bivoliţe

    pînă la 2

    3.

    Oi

    pînă la 50

    4.

    Capre

    pînă la 25

    5.

    Porci pentru îngrăşat

    pînă la 6

    6.

    Albine

    pînă la 75 de familii

    7.

    Păsări de curte

    pînă la 100

    Depăşirea limitelor menţionate în tabelul anterior, generează impozitarea veniturilor, pe bază de norme anuale de venit.

    Impozitarea persoanelor care desfăşoară aceste activităţi se face indiferent dacă valorifică sau nu, în stare naturală, produsele obţinute.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA