• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 5 sfaturi pentru accesarea fondurilor europene în agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii români mai au la dispoziţie fonduri europene de peste 3,3 miliarde de euro până la finalul acestui an. Business24 a facut un top al celor mai importante aspecte de care ar trebui să ţină cont un fermier care vrea să acceseze bani europeni.

    Leonard Orban, fostul ministrul al Afacerilor Europene şi Cosmin Drăgoi, consultant pe fonduri europene la compania M27 au făcut un top al celor mai importante aspecte de care ar trebui sa tina cont un fermier care vrea sa acceseze bani europeni:

    1.Identificarea oportunităţii

    Cosmin Dragoi avertizează că o astfel de finantare implică nişte costuri şi timpi de aşteptare. Echipamentele achiziţionate în proiect trebuie să fie noi, evaluarea dosarului de finanţare şi contractarea durează, şi toate acestea se reflectă în costuri ridicate pentru implementarea proiectului.

    „Cel ce doreste sa acceseze fonduri europene trebuie sa-si faca acest calcul: merita sa astept perioada de evaluare, timp in care nu produc, si sa platesc echipamente noi, pentru a obtine o anumita suma nerambursabila? Daca acest calcul inclina catre finantarea europeana, atunci putem trece mai departe”, subliniaza Cosmin Dragoi.

    2.”Să nu plece la drum fără să aibă banii de co-finanţare”

    Următoarea grijă a agricultorului care vrea bani europeni ar trebui să fie co-finanţare, este sfatul fostului ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban.

    În plus, beneficiarul trebuie să ia în considerare şi eventuale costuri neprevăzute.

    „Trebuie avut în vedere faptul că nu e suficient să avem partea de cofinanţare şi de cheltuieli eligibile. Ținând cont de faptul că uneori pot apărea întârzieri la plăti, trebuie întotdeauna să existe o sumă-tampon, care să asigure continuitatea implementării proiectului chiar şi când rambursarile întârzie”, spune Drăgoi.

    ferma de vaci

    3.Secretul succesului: consultantul care se ocupă de dosarul de finanţare

    „Asiguraţi-vă că aveţi o echipă competentă, fie ea a consultantului extern sau cea formată din angajaţii proprii, care să aibă capacitatea reală de a atrage finanţarea dorită şi de a implementa proiectul cu success”, a subliniat Cosmin Drăgoi.

    4.Eliminaţi toate riscurile posibile

    „Identificaţi toate riscurile posibile, şi asiguraţi-vă că le-aţi acoperit cât mai bine posibil. Nu e plăcut ca la jumătatea proiectului, singurul client pe care v-aţi bazat întregul plan de afaceri să se hotărască că nu mai vrea să lucreze cu dvs., şi să vă arunce toate proiecţiile în aer”, este sfatul consultantului M27, Cosmin Drăgoi.

    Leonard Orban recomandă benficiarului să fie atent la implementarea tuturor etapelor pentru derularea proiectului: „Nu este suficient să se contracteze o consultanţă, să se desfaşoare o colaborare cu o firmă de consultanţă, dar este nevoie ca beneficiarul fondurilor europene să vegheze îndeaproape toate etapele pentru derularea proiectului. Nu există această conştientizare a faptului că proiectul trebuie dus până la capăt nu numai până la atingerea rezultatelor”.

    Potrivit fostului ministru, este foarte important ca obiectivele propuse să fie îndeplinite. Evaluarea adică analizarea rezultatelor utilizării fondurilor comunitare este foarte serios avută în vedere de Comisia Europeană.

    „Va exista un risc major dacă nu se îndeplinesc rezultatele propuse în proiectul respectiv să se ceară parţial sau total banii înapoi”, a subliniat Leonard Orban.

    5.”ÎNCEPEȚI! Nu e niciun sfat mai bun decât experienţa”

    „Dupa ce aţi trecut prin toate verificările şi evaluările anterioare depunerii dosarului, faceţi-vă curaj şi aplicaţi. În cel mai rău caz, câştigaţi experientă, care vă va fi utilă la următoarea aplicare” – Cosmin Drăgoi.

    Sursa text: Business24

    Foto: istock.com, antena3.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd