• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantația de trandafiri pentru dulceață – cultura de nișă pe care mizează fermierul Ștefan Muscă din județul Giurgiu

    agrointeligenta.ro -

    De la cultura cerealelor la plantația de trandafiri de dulceață! O mișcare-surpriză din partea unuia dintre cei mai cunoscuți fermieri din România care a decis să investească economiile familiei în două hectare cu o cultură de nișă de la care speră să culeagă un profit mare în următorii ani.

    Fermierul Ștefan Muscă are o voce puternică pentru apărarea intereselor fermierilor. Agricultorul lucrează astăzi 600 de hectare și pe lângă activitatea agricolă, deține și un efectiv de 100 de vaci de lapte din rasa Bălțată Românească. De anul acesta, însă, Ștefan Muscă a luat decizia de a investi și în culturi de nișă și a început cu două hectare de trandafiri de dulceață, suprafață pe care a reușit să o planteze în această toamnă, urmând ca anul viitor să continue cu încă 8 hectare. Fermierul spune că, astfel, va deveni cel mai mare cultivator de trandafiri din soiul Rosa Damascena din România.

    În această toamnă, doar ce am terminat de plantat trandafirii de dulceață. Inițial mi-am propus să plantez 10 hectare, dar nu am avut de unde să achiziționez tot materialul săditor și restul de 8 hectare le voi înființat anului viitor. Am plantat 7.500 de butași din soiul Rosa Damascena, aproape două hectare de trandafiri de dulceață și am lăsat 1.000 mp pentru că vreau să fac o zonă unde cei care vine și se cazează la mine la pensiune să vadă plantația, iar dacă vor să învețe cum se îngrijește și se întreține un trandafir, să poată experimenta asta în voie. Tot aici o să mai pun și niște zmeură tot în acest scop. Terenurile unde am înființat plantația de trandafiri sunt deținute în proprietate, nu m-am riscat să fac o astfel de investiție pe un teren care este luat în arendă”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Ștefan Muscă, fermier.

    Butașii de trandafiri au fost achiziționați de la Buzău

    Chiar dacă terenurile pe care le lucrează sunt destul de apropiate de granița cu Bulgaria, o o mare producătoare de butași de trandafiri, fermierul giurgiuvean a ales să achiziționeze materialul săditor din România, de la o pepinieră specializată în obținerea și înmulțirea butașilor de roze.

    Materialul de plantat l-am luat de la un coleg de la Buzău, butașii sunt obținuți acolo, altoiți din măceș. Am mers pe soiul Rosa Damascena și am achiziționat butașii din România. În felul acesta am garanția că o să iasă ceva bun. Pentru mine era foarte simplu să trec granița și să merg în Bulgaria să cumpăr butași de trandafiri. Nu am vrut să promoveze marfa altcuiva, sunt puțin mai patriot, țin la țara mea și la poporul meu. Nu am vrut să dau 2 lei pe butașii din Bulgaria și am preferat să investesc în genetică românească, chiar dacă a costat un pic mai mult”, ne-a mărturisit producătorul agricol.

    rosa-damascena

    Prima producție de petale va fi recoltată în luna iunie

    Până acum, fermierul Ștefan Muscă a investit aproape 14.000 de euro în butași, sumă la care se mai adaugă și costul cu lucrările de pregătire a terenului și plantarea efectivă a trandafirilor.

    Investiția în plantație a fost una destul de însemnată, mai ales că a fost făcută din fonduri proprii și pe sectorul de creștere a vacilor am înregistrat în acest an pierderi constante. Am cumpărat butașii la un preț de 8 lei/bucata, am investit în jur de 60.000 de lei numai în materialul de plantat, iar la asta se mai adaugă și costurile cu pregătirea și plantarea efectivă a trandafirilor. Butașii sunt foarte bine dezvoltați, prezintă rădăcini puternice și cred că prima producție pe care o recoltez va fi în luna iunie. Nu sunt trandafiri după care trebuie să aștepți 2-3 ani pentru a strânge recolta”, a spus fermierul Ștefan Muscă pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Linie de procesare și depozit de frig- planuri de viitor

    O vizită la un târg de profil din Germania a fost cea care l-a convins pe fermier că o astfel de cultură, miroase a profit. Pentru valorificarea producției, giurgiuveanul are în plan construirea unui depozit de frig, dar și o linie de procesare unde să obțină dulceață și sirop.

    ”Am fost în Germania la diverse târguri pentru a promova produsele obținute din culturile biologice. Acolo am văzut pentru prima dată cât de multe lucruri se pot obține din trandafirii de dulceață. Am discutat cu cei prezenți la târg și erau foarte interesați să cumpere cantități mari de trandafiri de calitatea din România. Cei din Germania vor cantități mari, acolo se discută de zeci de tone. O să merg cu plantația către 10 hectare și mizez pe o producție de cel puțin 10 tone, ca să am cantitățile necesare pentru a putea negocia cu ei. În acest sens m-am gândit să fac un depozit de frig, pentru că la recoltare, trandafirii au o înflorire eșalonată și trebuie ținuți la frig până strângi toată recolta”, ne-a vorbit producătorul, despre valorificarea producție.

    Un milion de euro investiție din fonduri europene

    Chiar dacă până acum, întreaga investiție în plantația de trandafiri a fost făcută din fonduri proprii, pe viitor, Șetfan Muscă are în plan să depună un proiect pe fonduri europene tocmai pentru a-și face depozitul de frig și linia de procesare.

    Mă gândesc la posibilitatea să accesez fonduri europene și pentru extinderea plantației de trandafiri și pentru o linie de procesat, pentru dulceață și sirop de trandafiri. Până în prezent nu a existat această posibilitate prin programul pomicol. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai Autorității de Management pentru PNDR și am primit promisiunea că trandafirul va fi inclus în lista speciilor eligibile pentru submăsurile din programul pomicol. Pentru valorificare m-am gândit la posibilitatea de a vinde direct materie primă, trandafiri de dulceață către Germania, dar iau în calcul și posibilitatea de a face o line de procesare, prin care să obțin dulceață și sirop de trandafiri de cea mai bună calitate. Ca și valoare a investiției cred că linia de procesare împreună cu depozitul de frig m-ar duce undeva la un milion de euro”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Ștefan Muscă, fermier din județul Giurgiu.

    Citiți și:

    Producerea butașilor de trandafiri – o afacere de familie pentru soții Csiky din Ciumbrud

    Fonduri europene pentru plantația de trandafiri: Cum a investit o tânără din Alba cei 25.000 de euro primiți pentru cultura ei de roze

    Șapte soiuri de trandafiri pentru grădină sau dulceață

    Afacerea cu trandafiri de dulceață i-a readus pe doi tineri în satul bunicilor: Vând kilogramul de petale la un preț 50-55 de lei și vor avea profit din primul an

    ”Aurul parfumat” aduce profit fermierilor: Dior, Chanel sau Kenzo plătesc și 7.000 de euro pentru un litru de ulei de trandafiri

    Micile trucuri ale înființării unei culturi de trandafiri pentru dulceață: Irigarea este obligatorie în primul an

    Cum se realizează corect tăierea trandafirilor la începutul primăverii

    Înmulțirea trandafirilor prin butași: sfaturi esențiale


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Soiul de afine care face fructe uriașe, demne de Cartea Recordurilor

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte