IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII APIA 2017: Marii fermieri europeni cer egalizarea plăților pe suprafață!

VESTE EXCELENTĂ pentru producătorii agricoli din România, VESTE DESPRE SUBVENȚIILE APIA PENTRU ANUL 2017! Fermierii care primesc subvenții de la Comisia Europeană, plătite prin APIA, vor avea cuantumuri mărite din 2017. Acesta este propunerea discutată de reprezentanții European Landowners Organisation (ELO), cea mai puternică structură de reprezentare a proprietarilor de terenuri agricole din Uniunea Europeană. O decizie finală despre subvenții ar putea fi luată în luna ianuarie când vor fi discutate elementele de simplificare a Politicii Agricole Comune (PAC).

15293257_630987303747812_1359430619_o

Din partea României, la Adunarea Generală ce a avut loc în Malta a participat LAPAR, reprezentată de Laurențiu Baciu, liderul acestei ferederații care este membru cu drepturi depline în ELO.

Agrointeligența- www.agrointel.ro este singura publicație care a aflat ce s-a discutat la Adunarea Generală a membrilor European Landowners Organisation (ELO) și ce decizii importante se pregătesc la nivel european pentru fermieri.

Pe 29 noiembrie am participat la Adunarea Generală a membrilor European Landowners Organisation (ELO), care a avut loc în capitala Maltei, la Valletta. Vreau să subliniez că trei sferturi din subiectele în discuții s-au rezumat la problemele din agricultura românească, începând cu subvențiile, vânzarea terenurilor dar și obținerea derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor sau a glisofatului. Aș spune că a fost ca o Adunare Generală a României, a LAPAR-ului. La această întâlnire extrem de importantă s-au discutat tot felul de variante pe care se va merge în perioada următoare, inclusiv de modificare a Politicii Agricole Comune (PAC) lucru ce se va întâmpla în luna ianuarie 2017”, a explicat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, în exclusivitate pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro. 

elo-2016

Liderul LAPAR a mai spus că la întâlnire au venit propuneri din partea tuturor celor circa 27 de țări participante și s-a pus foarte serios problema pe modificarea PAC-ului în ceea ce privește simplificarea lui și totodată reorientarea sprijinelor europene către țările slab dezvoltate, adică și România.

”La unison au fost de acord că nu este corect ca țările bogate să primească mai mult iar cele sărace mai puțin. În acest sens, unul dintre vicepreședinții ELO a avut un material care a fost foarte bine perceput în primul rând de noi, de România, material care reieșea o gândire cum o avem și noi. Și chiar el spune că nu putem vorbi despre o egalitate sau de o Uniune Europeană când nu suntem tratați la fel decât teoretic. În sensul acesta noi avem de pregătit un material pe care trebuie să îl înaintăm Comisiei Europene înainte de a avea loc dezbaterea privind modificarea PAC. Noi am cerut o aliniere la nivel național a cuantumurilor subvențiilor ținând cont de piața comună, de pretențiile pe care le avem”, a mai subliniat Laurențiu Baciu.

El ne-a mărturisit că mai erau și voci cărora nu le-au convenit aceste propuneri dar majoritatea participanților au fost de acord cu alinierea subvențiilor.

Probleme din PAC care nu ne convin nouă au fost susținute și de colegii din alte țări pentru că nici ei nu sunt mulțumiți. Și aici aș aminti în primul rând birocrația excesivă care este în actualul PAC, s-a mai vorbit despre dezavantajele care sunt aduse fermierilor de schema de înverzire, s-a mai cerut ca atunci când vine vorba despre o strategie europeană fondurile să se aloce în funcție de necesitățile fiecărei țări. Ce au atras atenția colegii din alte țări, și noi am susținut ideea, că PAC-ul actual are o direcție de protecție socială decât de dezvoltare și performanță. Faptul că se alocă fermierilor sume foarte importante la care efectul este zero. Supriza noastră a fost că la majoritatea subiectelor s-a exemplificat de fiecare dată România, România, România”, a conchis liderul LAPAR.

Simplificările Politicii Agricole Comune vor fi dezbătute pe durata lunii ianurie anul viitor, urmând să fie intre în vigoare pentru cererea unică și plățile directe aferente lui 2017.

12 comentarii

 1. Bravo Baciule, negociaza bine pentru toti fermierii romani, ca autoritatile statului dorm in papuci! Subventii egale pentru toti fermierii din UE ca preturile la utilitati, combustibil si alte chestiuni care ne fac viata mai grea sunt la fel, chiar si mai mari in Romania decat in UE. Legat de cei ce critica, taceti din gura uraciosilor, e foarte bine ca sunt 2 confederatii puternice care fac auzita vocea romanilor la asftel de intruniri importante si bine fac ca primesc ei banii. Cum va imaginati ca la o astfel de intrunire puteau fi 10.000 de organizatii care reprezinta fermierii din 27 de tari. Voi astia ce urlati pe aici muriti de invidie ca nu puteti fura bani de la UE, care se risipesc pe degeaba in mainile falselor organizatii mici care reprezinta cica fermierii, dar fara nici un rezultat!

 2. @Eugen Nuresan sau Muresan? : Ai idee cat este cotizatia anuala pe care o plateste LAPAR la ELO ? Asta pentru a putea avea cat de cat o reprezentare a fermierilor romani la un for european. Nu pot spune ca sunt 100% de acord cu ce face si cu ce spune Baciu dar , trebuie sa recunosc si sa recunosti , este singurul care a obtinut ceva pentru fermieri . Nu doar pentru membrii LAPAR , ci pentru toti fermierii romani . Si sunt sigur ca nu se va opri aici .

 3. Apar problemele si dedesupturile agriculturii in presa si acum vefe si opinia publica cine sunt adevaratii fermieri. Ce fac autoritatile dorm? Ies la iveala tot mai des aceste probleme cu inverzirea. Eu cred ca multe probleme nici nu se cunosc. Fraude cu fonduri europene delapidari evaziuni fiscale toti vorbesc medis prezinta cazuri dar statul nu intervine . Nu trebuie tolerate astfel de cazuri trebuie intervenit ferm. Cel mai mare pierdant e satul si locuitorii acestuia. Satul e imbatranit tinerii nu au unde munci deci vrajala si minciuna cu Dezvoltarea rurala ZERO.

 4. AM PIERDUT SAU am postat GRESIT primul COMENTARIU
  “CINE VORBESTE alde “BACIU”: care nu a auzit de 1014-2020 el acum negociaza ; ARE PROBLEME CU “INVERZIREA” cum el marele FERMIER din 100 ha s-a lase PARLOAGA sau masa VERDE 7 ha . Da marii FERMIERI cum san u aiba venit pe 7% din SUPRAFATA nu tu prin PRICEPERE; TEHNOLOGII si BUN SIMT
  VREA egalitate inUE dar in DICTATURA sunt ceva FONDURI U.E. pe care vre ca numai 2 organizaii s-a puna MINA”

 5. “O ce veste minunată”
  NUMAI că AU Încurcat momentul DECIZIEI : NU naṣterea lui HRISTOS trebuia LA invierea lui HRISTOS
  CE să faci acum cu BANI ; numai cei care au datorii pot schimba CREDITORU acum să dea APIA bani in termene: 31.12.2016 finalizarea anului 2015 ṣi 31 martie NU iunie finalizarea anului 2016.
  Iar din 1 iunie ELIBERARE adeverinte pe 2017 90% din (192 euro alocaţi ROMÂNIEI /ha ???)

 6. DA “baciule” ia MANA de pe banii de la UE CELE 2 ORGANIZATII mari cum ziceti VOI ca mari(si foarte priceputi) FERMIERI cotizati din veniturile voastre ORGANIZATIA si LASATI bani pentru micile organizatii pentru a se putea DEZVOLTA (ORGANIZA SI ele) RUSINOS ce FACETI
  RUSINOS si pentru COMISAR (parca a fost la TRADUCERI ca ORBAN) de va SUSTINE asa MULT zice ca e din ARDEAL nu se vede??
  IN Ardeal in 1900 in SATE era NOTIUNEA de “FURDULAU” 1- REPAOS (PARLOAGA;PASUNAT SI GUNOIAT cu oile (SE PLATEAU nopti de gunoiat): 2- CU PAIOSE; 3-CU PRASITOARE UNI STIAU DE ROTATIA CULTURILOR DE ATUNCI VOI IN 2015 STITI NUMAI DE CULTURA EXTENSIVA SI SA VINA ALTI sa repare ce faceti VOI am citit un articol ca 30% din suprafata solul e DEGRADAT

 7. Avem 4ha de teren (fineata)in zona Buzau.Nu sa facut succesiunea dupa decesul posesorului.Nu s-a mai acordat ajutor APIA din anul 2014,de la deces.Acum terenul este folosit de o persoana care se ocupa cu cresterea oilor.Intrebarea mea este;Va rog ,sa-mi comunicati prin e-mail cum sa procedam pentru a recupera accesul la sumele cuvenite ,pentru a se ingrijii fineata de aceasta persoana,care plateste taxe la stat, pentru vinzare de produse si beneficii.Mentionez ca eu ma aflu in strainatate si nu ma pot deplasa in Rominia datorita problemelor de sanatate(handicap) pe care le am.Astept cu mare placere informatiile d-voastra despre situatia sus mentionata.MULTUMESC ANTICIPAT

  1. Orice neregula legata de subvențiile APIA este de competenta DNA.Acolo trebuie sa va adresați cu plingere, nu pe forumuri.

Scrie un comentariu