Ştiri agricoleViaţa la ţară

Creșterea găinilor ouătoare: câtă lumină artificială asigurăm pe timp de iarnă pentru a menține producția de ouă

Creșterea găinilor ouătoare pe timp de iarnă presupune o serie de măsuri menite să păstreze producția de ouă la un nivel cât mai bun. Iar una dintre procedurile care ajută mult păsările în această perioadă este un aport de lumină artificială, respectiv instalarea unui sistem de iluminat în coteț.

Producția optimă de ouă este asigurată de un interval de 14 ore de lumină pe zi, însă pe timpul iernii, acest interval este mult mai scurt în mod natural. Sunt în jur de 9 ore în care păsările beneficiază de lumina naturală, așa că se impune ajutarea producției de ouă cu lămpi care să ”lungească” zilele din coteț. Ziua lumina se poate prelungi prin becuri electrice (3-5 W/m² pardoseală), care se aprind la apusul soarelui și se sting dupa 5 ore, în decembrie, dupa 4 ore în ianuarie, după 3 ore în februarie, dupa 2 ore în martie și după o oră in aprilie, pentru ca în mai și iunie gainile să traiască numai cu lumina naturală.

bec-cu-temporizator
Bec cu temporizator montat pe tavanul adăpostului de găini ouătoare

Cea mai bună soluție de iluminare a adăpostului găinilor ouătoare este instalarea unui sistem de lămpi cu temporizator. Se pot folosi becuri economice relativ slabe – cu puțini volți sau se poate opta chiar pentru leduri. Amplasarea lămpii trebuie făcută în așa fel încât ea să lumineze o suprafață cât mai mare – deci randamentul să fie maxim. Se recomandă poziționarea în mijlocul adăpostului, agățarea/prinderea/montarea becului pe tavan.

Pasul următor este programarea temporizatorului astfel încât, corelat cu lungimea zilei de iarnă, în adăpost să fie asigurate cele 14 ore de lumină.

Un alt element important este să aveți grijă să curățați periodic lampa/becul din adăpostul găinilor pentru a păstra randamentul întrucât murdăria poate să împiedice iluminatul pe care vi l-ați propus. Totodată, aveți grijă ca păsările să nu poată intra în contact direct cu becul aprins –  care atinge temperaturi ridicate. De aceea fie optați pentru becuri care nu se încălzesc, fie le protejați prin plasarea la o înălțime mai mare sau printr-un mic grilaj/sistem de sârmă.

Citiți și:

Furaje pentru găini ouătoare. Cu ce hrănim găinile pentru o producție mai bună de ouă

Cum dezvățăm găinile să își mănânce ouăle: 7 sfaturi utile de pus în practică

Cele mai productive rase de găini ouătoare

Sfaturi pentru o producție bună de ouă de găină pe timp de iarnă


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Am aplicat acest sfat si am avut succes. Pasarile s-au bucurat de mai multa lumina si astfel s-au putut misca mai mult timp prin cotet in zilele cu viscol si vreme rea sau atunci cand nu puteau iesi afara. Intr-adevar au ouat constant! Multumesc!

Scrie un comentariu