Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricole

EXCLUSIV! FERMIERII EUROPENI au ajuns să dea DREPTATE FERMIERILOR ROMÂNI!

Foto: Landpixel

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE LA NIVEL EUROPEAN! Fermierii europeni și-au schimbat atitudinea radical după ce s-au confruntat în campania 2016 cu un fenomen de răspândire a bolilor și dăunătorilor în culturile agricole. Cei care au votat pentru interzicerea neonicotinoidelor regretă acum după ce, spre exemplu la rapiță, au avut daune aproape totale!

Propunerile au fost discutate în cadrul Adunării Generale a membrilor European Landowners Organisation (ELO) ce a avut loc în Malta unde a participat și LAPAR, reprezentată de Laurențiu Baciu, liderul acestei ferederații care este membru cu drepturi depline în ELO.

Agrointeligența- www.agrointel.ro este singura publicație care a aflat ce s-a discutat la Adunarea Generală a membrilor European Landowners Organisation (ELO) și ce decizii importante se pregătesc la nivel european pentru fermieri.

Laurențiu Baciu spune că omologii săi europeni erau foarte înverșunați deoarece ”le-a ajuns cuțitul la os” din cauza măsurilor restrictive privind folosirea pesticidelor, pe care tot ei le-au votat. ”Deși, mai toate statele au fost pentru scoaterea neonicotinoidelor atunci când a avut loc votul pentru această hotărâre, între timp colegii din Europa s-au convins pe propria piele și acum erau susținători și ai Organismelor modificate genetic (OMG-uri) dar și a neonicotinoidelor. Cel puțin în Anglia, îmi explica colegul de acolo, a avut anul acesta la cultura de rapiță probleme catrastrofale adică i-a fost distrusă aproape în totalitate cultura. Aș vrea să vă spun că am observat că mai tuturor fermierilor din Europa le-a ajuns cuțitul la os și măsurile acestea restrictive nu le-au rezolvat problemele ci din contră, le-a dăunat”, a explicat Laurențiu Baciu.

Șeful LAPAR spune că omologii să europeni au susținut la unison introducerea OMG-urilor și a neonicotinoidelor având în vedere că pierderile înregistrate în campania 2016 au fost catastrofale. ”Satisfacția mea este că, deși reprezentanții lor prin Comisii de-a lungul timpului au fost pentru acele măsuri de interzicele a OMG-urilor sau a neonicotinoidelor, de data aceasta toți la unison susțineau introducerea acestora și erau chiar foarte agresivi și nu înțelegeau de ce se iau aceste măsuri contra lor. Deși, repet, știm prea bine că atunci când s-a votat aceste interziceri ei au fost pro. Dar acum le-a ajuns cuțitul la os, au avut un an mai atipic și erau chiar foarte revoltați. Pentru mine a fost o satisfacție când am văzut reprezentantul Danemarcei care a fost unul dintre aprigii susținători ai interzicerii OMG-urilor iar acum a ajuns la concluzia că a luat plasă și acum cerea ajutorul să facem front comun pentru a influența Comisia Europeană să nu le mai interzică. Deci, văd așa o răsturnare de situație la nivel european. Altfel vorbeau anul trecut iar anul acesta și-au întors radical poziția. Noi, agronomii, știm foarte bine că fiecare an aduce noi suprize și apar boli sau dăunători care nu au existat niciodată pe la noi așa că lucrul acesta s-a întâmplat și colegilor europeni și probabil au fost surprinși și au regretat pentru că atunci când au votat, probabil din exces de zel, nu s-au gândit și la alții”, a mai spus Laurențiu Baciu.

Vă reamintim că România a mai primit o derogare și anul trecut pentru ca semințele de rapiță să fie tratate cu neonicotinoide. Substanțele pentru care s-a dat atunci aprobare temporară sunt aceleași ca și acum:  Nuprid AL 600 FS și Modesto 480 FS. Astfel, Nuprid AL 600 FS în suspensie concentrată este un insecticid cu acțiune asupra dăunătorului Phyllotreta spp., și care se poate folosi la tratarea semințelor de rapiță o doză de 6 litri/tona de sămânță. Se poate folosi și Modesto 480 FS, recomandat contra puricilor mici şi mari ai cruciferelor, dozajul în acest caz fiind de 12,5l/tona de seminţe.

5 comentarii

  1. Neonicotinoidele sunt foarte daunatoare albinelor. Intrebati apicultorii din Romania si din alte tari si va vor spune de injumatatirea numarului de stupi si al familiilor de albine in ultimii ani. Desi nu a fost inca demostrat stiintific, se crede ca organismele modificate genetic (OMG) si neonicotinoidele omoara albinele. Aceaste ipoteza este sustinuta si de evolutia cronologica (in timp) a fenomenului, familiile de albine intrand in declin odata cu introducerea OMG si a neonicotinoidelor pe suprafete mari in agricultura.
    Productiile record in agricultura nu pot fi ceva de dorit daca produc daune pe termen lung. Efectele negative asupra albinelor si solului, poluarea, folosirea OMG ar trebui luate in calcul mai des si mult mai serios, si prezentate in paralel cu premiile acordate pentru culturile record.
    Agricultura trebuie gandita sustenabil si nu competitiv. Preturile joase la produsele agricole importate sunt obtinute in exploatatii agricole mari, care degradeaza solul, polueaza. De cele mai multe ori acestea sunt in tari in care destructurarea solului si poluarea nu conteaza pentru ca acesti colosi internationali urmaresc doar profitul si nu folosinta judicioasa si de lunga durata a acelor terenuri. Cand nu mai sunt productive, colosii agricoli vand aceste terenuri si se muta in alta parte, in alte tari.

  2. Eu am vrut sa pun in evidenta lipsa locurilor de munca din zona rurala, a bataii de joc de catre fermieri asupra proprietarilor de teren , a lipse de perspectiva in mediul rural si a mai multor lucruri si au -sarit asa zisii fermieri in capul meu de ce? e o vorba adevarul ii omoara pe ticalosi. e doar o parere ei daca nu ar fi asa ar trebui sa o ignore si sa nu ia in seama asa ceva dar….. injuraturile vad ca acest site nu le cenzureaza asta e. suntem o tara libera si toti avem dreptul al opinie de aia au murit oameni in 1989 sa fim o tara libera sa ne putem exprima liber, taranii pe care ii pacalesc fermierii sunt batrani si sunt multumiti cu cat le dau fermierii ca nu mai pot munci terenurile iar copiii lor sunt plecati in lumea larga si nu i mai intereseaza agricultura. multa lume nu are acces la informatii sa vada ce scheme de plata sau beneficii au daca isi lucreaza terenul. daca faci o sesizare undeva ori nu iau in seama ca au prea mult de munca ori nu i intereseaza ori sunt in cardasie cu fermierii. cum sa dai 200 de lei arenda sau 300 de kg la ha? sau 40 litri ulei din ala penal cu 3 lei litru? impozitele la primarie proprietarii de teren il platesc. si ce zic eu aici nu e un caz singular. cititi in articolele de mai jos ce productii fac unii fermieri daca fac agricultura performanta . trebuie sa recunoasca fermierii ca printre ei sunt si uscaturi si fac tot felul de mosmande cu subventiile cu bani europeni. nu pot fi de acord cu modul de acordare a subventiilor nu implica nici un fel de datorie din partea celui ce primeste subventia. Apia de ce nu e mai eficienta sa fie prezenta mai mult pe teren sa vegheze la buna utilizare a acestor fonduri si subventii.proprietarii de teren sa fie mai atenti la contractele de arendare si sa nu se mai faca , contracte pe perioada asa mare sa se faca anual.

Scrie un comentariu