Comerţ alimentarŞtiri agricoleViaţa la ţară

APELUL PREȘEDINTELUI PRO AGRO pentru primari și ANSVSA: SPRIJINIȚI MICUL PRODUCĂTOR să-și vândă fără probleme PORCII CRESCUȚI ÎN GOSPODĂRIE!

Foto: TimpOnline.ro

Fără scandal în târguri și oboare! Acesta este mesajul pe care Federația Națională Pro Agro îl transmite autorităților responsabile cu organizarea locurilor special amenajate pentru vânzarea animalelor vii, în special a porcilor. Pentru a evita situațiile neplăcute din anii trecuți, cele în care micul producător era fugărit la propriu cu animalul pe care l-a crescut un an întreg, Emil Dumitru, președintele Federației, le cere primarilor să-și asume răspunderea pentru spațiile pe care le amenajează în această perioadă și să asigure toată infrastructura necesară în așa fel încât fermierii să-și vândă animalele în condiții civilizate.

Vreau să atrag atenția primarilor care gestionează aceste târguri și oboare, să se îngrijească ca în perioada sărbătorilor de Crăciun când, tradițional, în aceste târguri se comercializează animale vii, în special porci, să pună la dispoziție tot ce ține de infrastructura de vânzare și să coopteze medicii veterinari concesionari din comunele respective în așa fel încât omul să nu fie amendat că vrea să-și vândă trei capete de porci în târg și nu are nu știu ce formular de mișcare. Trebuie ca aceștia să opereze în baza de date a ANSVSA-ului de îndată ce aceste animale au fost comercializate spre sacrificare către un prim cumpărător”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Fără excese de zel din partea funcționarilor ANSVSA

Tocmai pentru a proteja micul producător, reprezentatul fermierilor a mers săptămâna trecută la sediul central al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentului (ANSVSA) de unde a primit asigurări că funcționarii instituției nu vor face exces de zel în relația cu micul producător.

Circul la care am asistat în anii anteriori s-a datorat pe de o parte și lipsei de implicare a primarilor și pe de altă parte, excesului de zel pe care unii funcționari care activează în instituțiile statului, în special ANSVSA, l-au făcut cu micul producător, cu cei ce comercializează animale vii. Din discuțiile pe care le-am avut acum o săptămână la ANSVSA a rezultat faptul că instituția se va pune la punct și nu vor mai exista astfel de excese îndreptate către micul producător care a muncit un an să-și crească 3-4 porci și să-i vândă în aceste târguri și oboare. Primăriile vor trebui să asigure tot ce înseamnă logistică și infrastructură astfel încât să fie prezent un medic veterinar acolo și să opereze de îndată modificările”, a explicat liderul Federației Naționale Pro Agro.

Statul nu trebuie să vadă fermierul ca pe un infractor

În opinia președintelui Federației Naționale Pro Agro, existența micului producător indică faptul că ferma de familie încă rezistă în România. Orice abuz din partea autorităților nu ar face altceva decât să descurajeze producția în fermele familiale.

Îmi doresc să avem cât mai mulți astfel de mici producători în România pentru că asta înseamnă că ferma de familie nu dispare. Consumatorul cumpără un animal crescut în sistem gospodăresc, un animal bun, sănătos și își va satisface toate dorințele culinare. Cred că a venit momentul în care statul să nu mai vadă fermierul ca pe un infractor și să-l trateze cum se cuvine. Așa mic cum este producătorul, el își plătește taxele și impozitele către stat, iar cei care sunt plătiți din banii publici, inclusiv din banii acestui mic producător, să îi respecte până la urmă munca pe care au făcut-o timp de un an”, a mai spus președintele Federației Naționale Pro Agro pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Emil Dumitru și-a exprimat dorința de a transmite un mesaj pentru consumatori, pentru a încuraja consumul de produse românești, iar pe de altă parte și pentru micul fermier, pentru a-l încuraja să se asocieze și să continue să producă plus valoare.

Consumatorilor le transmit că noi, în România, avem cele mai bune produse, obținute din materii prime românești. Le spun să nu își piardă niciodată încrederea în ceea ce înseamnă produsul românesc. Micilor producători le transmit dorința mea pentru care militez și pentru care am fost ales în funcția de președinte al Federației Naționale Pro Agro, aceea de a se asocia, pentru a rezista concurenței în piață și de a continua munca asta care uneori presupune foarte multe nopți nedormite, de a produce hrană pentru noi toți, pentru consumatorii din România”, a conchis Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

 1. In urma vizionarii documentarului realizat de doamna Carmen Avram de la Antena 3 -” SACRIFICATI DE STAT ”
  Vreau un raspuns referitor la exportul de animale vii , a vapoarelor mortii catre Orient .
  Cand se vor construi abatoare locale in tara noastra ?
  Cand Romania va exporta numai carne congelata ca sa aiba un profit si cetateanul nostru.
  Mi-e frica sa cumpar carne de vita si porc de la magazine , de la mall-uri mai ales ca sa nu fie mai veche de zeci de ani.
  Carnea importata de Romania este carnea congelata expirata al altor state.

 2. Exista o problema mai complexa care il face pe taran sa nu mai creasca porci pentru vanzare . Azi , la Kaufland , se vinde pulpa intreaga de porc cu os la 7,99 lei/kg si spata intreaga cu os la 6,99 lei/kg . Un porc crescut in sistem gospodaresc , care are nevoie de 9-10 luni sa ajunga la 160-180 kg , nu iese rentabil daca il vinzi cu mai putin de 8 lei/kg in viu . Asa ca , incotro se vor indrepta cumparatorii???

 3. Niciodatà nui tîrziu,bine fàcut pentru cà era o ruşine ca mici producàtori sà fie amendați, sà fie nevoiţi sà vîndà la bişnițarii care umple țîrgurile.Speràm la mai bine în continuare poate aşa se pot atrage sà vinà înapoi şi cei plecați în afarà alàturi de familiile lor.

Scrie un comentariu