Creșterea animalelorŞtiri agricole

DECIZIE FINALĂ: Care este NUMĂRUL DE CÂINI PERMIȘI LA TURMA DE OI!

Modificările la Legea Vânătorii! Numărul de câini pe care îi poate ține un crescător de animale pentru însoțirea turmelor sau cirezilor a fost imboldul care anul trecut a scos mii de oieri în stradă. Aceasta a fost ana dintre cele mai arzătoare probleme pe care oierii o aveau legată de Legea Vânătorii și pentru care, după lungi consultări, autoritățile au găsit o soluție!

Legea nr. 242/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2015 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) şi k) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 a fost deja publicată complet în Monitorul Oficial. Pe lângă modificările care permit pășunatul și în perioada 6 decembrie-24 aprilie mai sunt aduse modificări și pentru articolul de lege care limita numărul de câini.

Iată care sunt schimbările:

La articolul 23 alineatul (1), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:

k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor cu un număr de maximum 300 de animale de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 6 în zona de munte, de 4 în zona de deal şi de 3 în zona de câmpie. Pentru fiecare până la 100 de animale în plus numărul de câini se poate suplimenta cu câte un exemplar indiferent de zona altitudinală, dar nu mai mult de 10 câini în zona de munte, 7 câini în zona de deal şi 5 câini în zona de câmpie; turmele şi cirezile de animale mai pot fi însoţite de maximum 2 câini întorcători care au un semn distinctiv sub formă de crotaliu în ureche; paza stânelor se poate asigura cu un număr nelimitat de câini care vor fi ţinuţi în ţarc.
În articolul care a scos fermierii în stradă se preciza că ”se interzice însoţirea turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie. În acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”.

11 comentarii

 1. Salut,
  Nu sunt nici cioban si nici fermier deci se poate spune ca nu sunt direct interesat. deci nu sunt partinitor .
  Eu chiar nu inteleg:
  1. La stana ciobanului poate intra cine vrea cum vrea ?
  2. Pe terenul agricultorului poate sa intre cine vrea si cum vrea ?

  Cine trebuie sa-ti pazeasca pamantul fermierule ? Deci trece ciobanul si calca totul in picioare cu oile lui, ca asa sunt oile. Si tu nu faci nimic ? De ce nu te aperi ? Ciobanul are 3 caini ca atat ii permite legea sa aiba la ses . Fermierule tie nu-ti interzice nimeni sa ai 4 caini de lupta. De asemenea nimeni nu-ti interzice sa vorbesti cu cei 7, 8 ..10 fermieri, vecini cu tine si sa va asociati macar la paza pamantului. si atunci veniti fiecare cate 4 caini si se aduna 40 . Bateti niste pari la colturile terenurilor si puneti o placa pe care scrieti : TEREN PROPRIETATE PRIVATA PAZIT CU CAINI ( ca sa nu zica ciobanii ca nu stiau la ce sa se astepte ).
  De asemenea ciobanii pot sa procedeze exact la fel ca sa-si apere stanele

 2. Ciobanii sunt ciobani ! Se aseamănă, la noi, românii, foarte bine cu politicienii. Cum se apără ei, organizat, la fel trebuie să procedeze și cultivatorii terenurilor agricole. Inclusiv prin intervenții pentru schimbarea legilor părtinitoare.

 3. Ciobanul tot “cioban” este, ca dealtfel multi din cei care conduc tara asta deoarece gândesc ca si ciobanul de mai sus( sa fac ce vreau eu, unde vreau eu).
  Ciobane, daca ti-ai cumparat oi e afacerea ta, dar cumpara sau arendeaza si teren pentru ele. Sunteti învătati sa intrati peste toate câmpurile noaptea si sa va bateti joc de culturile oamenilor, sa le calcati in picioare, dar daca si un agricultor ar intra cu tractorul in turma voastră de oi, cum ar fi??? Vorbesti de APIA, dar ei daca si-ar face treaba corect ar vedea ca tu nu ai suficient teren pentru nr de animale pe care îl detii si ca minti in declaratie ca iti cumperi furaje pentru asigurarea hranei. Sper sa vina vremea cand si APIA o sa-si faca treaba corect si sa va oblige sa aveti suprafetele de teren necesare conform nr de animale detinute, iar acest teren sa fie comasat pentru ca nu poti sa iti iei turma pe sus pentru a trece dintr-o parcelă in alta,ci treci peste culturile altora. Nu mai este ca pe vremea lui Ceausescu cand terenurile erau ale statului si toamna ” se deschideau câmpurile”. Acum terenul este proprietatea privată si nimeni nu are dreptul de încălcare a proprietatii altuia, indiferent daca terenul este cultivat sau parloaga.
  Deci ciobane schimba-ti mentalitatea ca sa poti fi numit “fermier” nu “cioban”.

 4. MDA.Aveti dreptate Culturile trebuie pazite de Proprietari…Iar oile sa pasuneze dar sa nu DETERIOREZE Cultura normal…..nu au ce Pasuna oile pe Grane….sastiti ca avem si OI ….si Pamant.

 5. Dar cand veniti la ciobani si va rugati de ei sa va pasca cu oile cultura pentru inverzirea a 2 a.? Apia pe voi nu va vede? Ca sa luati aia 59 euro pentru toata suprafata direct in miriste aruncati cu MAul secara cu rapita si cea mai pierdut combina grau apoi dati cu discul sa faceti cultura verde. E corect? Pai 59 de euro la cateva sute de ha nu se cunosc? Asta e escrocherie. Deci o sa pasc si eu oile pe unde vreau . Pa.

 6. Eu am 100 ha de pamint . tu vrei sa-l ingradesc pt un ticalos ca tine care nu intelege ca nu are ce cauta pe pamintul meu ? nu prea inteleg..Daca ai oi pasuneazale la tine pe terenul tau .Cine-ti da tie dreptul sa distrugi culturile altora care au investit bani.Toti sunteti niste ticalosi si profitati ca nu este lege pt voi .

 7. Vreau sa am cati caini imi trebuie , sa imi pasc oile pe unde vreau eu sa am cate oi vreau iar daca dusmanii nu ma vor eu ii vreau. Sa isi pazeasca culturile sau sa le ingradeasca.

  1. Pt. Cioban. Se vede ca nesimtirea este litera de lege la tine. Pentru a creste cate oi doresti nu este bai , dar sa ai terenul tau sau sa-l inchiriezi , sa ai caini cati vrei nu prea e in regula. Cu ce ii hranesti ? , cu vanat ? Iar problema cu pasunatul pe unde vrei , e o mare problema. Mai citeste baladele cu ciobani ” marlani “si vezi ce au patit. E plina lumea de specimene de genul acesta care mai sunt sustinute de cei ce trebuie sa aplice legea.

Scrie un comentariu