• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a lansat ASIGURAREA PENTRU TOATE FENOMENELE METEO, INCLUSIV SECETA! VEZI CÂT COSTĂ POLIȚA PER HECTAR!

    Roxana Dobre -

    ASIGURAREA care acoperă pierderile cauzate de toate fenomenele meteo, inclusiv cele provocate de secetă la culturile de porumb și de floarea-soarelui. Noua poliță face parte din portofoliul companiei de asigurări Groupama și poate fi încheiată deja de fermieri pentru culturile de anul viitor. 

    Călin Matei, director general adjunct în cadrul Groupama Asigurări, a prezentat astăzi noul produs ce acoperă pierderile cauzate de fenomene naturale ce pot provoca pierderi de producție (grindină, furtună, ploi, inundație, băltiri, secetă, arșiță etc.), practic, orice risc climatic.

    Poliță pentru culturile de porumb și floarea-soarelui

    Noi am întrebat clienții la ce riscuri sunt supuși și ne-au răspuns că duc un război cu seceta și dacă găsim aici o soluție ei ar fi foarte fericiți. Iar noi am făcut mai mult decât atât pentru că venim cu un produs care nu acoperă doar seceta pentru că există locuri în țară unde sunt inundații ale terenurilor agricole, băltire iar toate aceste evenimente afectează culturile agricole și implicit producțiile. Noi am creat acest produs destinat exploatațiilor agricole cu personalitate agricolă iar culturile care pot fi asigurate sunt cele de porumb și floarea-soarelui destinate consumului. Aș vrea să menționez că obligatoriu se va asigura întreaga suprafață cultivată cu respectiva cultură”, a explicat Călin Matei.

    Potrivit acestuia, producția asigurată reprezintă nivelul garantat al producției (70 % din producția medie din istoric) pentru întreaga suprafață cultivată, orice pierdere de producție față de acest nivel, ca urmare a procedurii unor fenomene climatice, duce la acordarea despăgubirii.

    Citiți și:

    Cum funcționează prima asigurare împotriva secetei din România

    Suma asigurată este stabilită împreună de asigurat și asigurator fără a depăși valoarea cheltuielilor (directe și indirecte) estimate pe hectar. În plus, franșiza se calculează ca procent din suma asigurată aferentă întregii culturi și este stabilită în funcție de mărimea suprafeței asigurate. Mai mult, prima de asigurare este calculată în funcție de localizarea culturii, nivelul de producție garantat și franșiza. „Deci noi asigurăm valoarea cheltuielilor pe care fermierii le fac pe un hectar care a fost afectat. Condiția este ca pierderea care se produce să fie mai mare de un anumit prag. Adică dacă fermierul a înregistrat o anumită producție de 10 tone la hectar să spunem poate avea o producție garantată de 8,5 tone la hectar iar orice producție care coboară sub acest prag va fi despăgubită pe baza cheltuielilor efectuate”, a mai spus director general adjunct, Groupama Asigurări.

    Franșiza atinsă este suma de bani care va fi suportată de catre client dacp dauna nu depășeste o anumită valoare (spre exemplu franșiza de 1.000 euro). Astfel, dacă valoarea reparației este mai mică sau egala cu 1.000 euro, nu veți beneficia de despăgubire. În schimb, dacă valoarea reparației depăsește 1.000 euro, veti fi despăgubit integral.

    Care sunt costurile minime ale unei astfel de polițe de asigurare

    „Prețurile probabil că vor fi între 75 de lei pe hectar și circa 250 de lei pentru hectar. Și vor depinde de unde este localizată cultura, pragul care este stabilit de fermier, dimensiune fermei, nivelul de franșiză și istoricul fermierului cu compania noastră. Aș vrea să subliniez că nivelul minim al franșizei este de 5 % iar maxim fermierul poate să își aleagă adică poate fi și 10, 15 sau 20 % dar evident că de la un punct încolo nu mai are sens”, a conchis Călin Matei.

    Conform barometrului riscurilor realizat de companie în rândul fermierilor din portofoliu în anul 2015,  95% dintre respondenți au desemnat seceta drept riscul cu cel mai mare impact asupra afacerii lor, iar jumătate dintre aceștia constată că frecvența sau violența fenomenelor climatice a crescut în zona în care își desfășoară activitatea. Astfel, noul produs al Groupama Asigurări  a fost creat pornind de la nevoile reale ale fermierilor și le pune la dispoziție o soluție completă și flexibilă, care cuprinde toate riscurile climatice și acoperă pierderile pe care le provoacă culturilor, asigurând-le astfel continuitatea investiției.

    Groupama Asigurari este parte a unui grup internațional de asigurări și servicii financiare din Europa, o companie fondată din mutualism și clădită pe conceptul de parteneriat. Grupul, având o tradiție de peste 100 de ani în Franța, a pătruns progresiv pe piața românească în perioada 2007-2008, prin achiziționarea a trei companii locale de asigurări: Asiban, BT Asigurari și OTP Asigurari .


    Te-ar mai putea interesa

    Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici