• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII ÎN CONTURI: CE SUME a virat APIA și cât durează TRANSFERUL BANILOR!

    Roxana Dobre -

    TRANSFERURI de subvenții în conturile fermierilor! Fermierii sunt cu ochii pe conturi iar agenția de plăți face zilnic autorizări și tranferuri de bani în contabilitate. Prezent în studioul Agrointeligența- www.agrointel.ro într-un interviu LIVE difuzat pe pagina de Facebook a publicației noastre, Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat care sunt sumele efectuate până ieri din plățile finale!

    APIA a început plata finală a subvențiilor pe data de 6 decembrie iar până ieri, 14 decembrie, au fost plătitiți deja 515.040 de fermieri. ”În momentul de față plățile finale se află în plin proces de autorizare iar până pe 14 decembrie APIA a autorizat suma de 79,45 de milioane de euro pentru un număr de 515.040 de fermieri din care 72, 70 milioane euro au fost plătite din bugetul  Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și 6,41 de euro din bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la bugetul de stat”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro, Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Șeful APIA a precizat că termenul-limită pentru finalizare plăților este 30 iunie 2017 dar agenția de plăți o să finalizeze mult mai devreme plata subvențiilor pentru schemele care au deja cuantumurile stabilite prin Hotărâre de Guvern. ”Procesul se autorizare la plată cotinuă până la sfârșitul lunii decembrie și sigur că va fi reluat începând cu prima lună din anul 2017”, a explicat Adrian Pintea.

    Schemele pentru care se fac momentan plăți la plata regulară sunt:

    1. Schema de plată unică pe suprafaţă: 96,8861 euro/ha adică 431,501 lei/ha
    2. Plată Redistributivă: Primul interval 1-5 hectare: 5,00 euro/ha adică 22,268 lei/ha și al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv: 48,8554 euro/ha adică 217,5876 lei/ha!
    3. Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (Înverzire): 57,3714 euro/ha adică 255,515 lei/ha
    4. Plata pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha adică 101,864 lei/ha
    5. Plata pentru micii fermieri: MAXIM 1.250 de euro/exploatație
    6. Măsura 13 zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice , care cuprinde 3 submăsuri:
      sub-măsura 13.1 – plăți compensatorii în zona montană (ANC ZM) 86 euro/ha/an
      sub-măsura 13.2 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN) 54 euro/ha/an
      sub-măsura 13.3 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice (ANC SPEC) 70  euro/ha/an

    7. Măsura 214 Plăți pentru agro-mediu, pentru 5 din cele 7 pachete.

    În plus, Adrian Pintea a explicat și care este fluxul banilor de la autorizarea la plata până în conturile fermierilor și mai ales cât durează acest proces. ”Plățile către beneficiari se efectuează în conformitate cu un flux procedural foarte bine pus la punct astfel că pe baza borderourilor transmise de către APIA spre băncile comerciale, cele din urmă procesează aceste plăți și emit extrasele de cont care care ulterior sunt generate în sistemul informatic la agenția de plăți și survine acea ”legare” din punct de vedere financiar a deciziei de plată. Conturile agenției de plăți sunt alimentate în momentul de față de către Ministerul Agriculturii astfel că transferul afectiv al banilor nu durează foarte mult, adică vorbim de o diferență de vreo 2 zile iar plățile pe care le facem prin FEADER undeva între 3-5 zile”, a punctat șeful de la APIA.  


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”