• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FORUMUL OPTITECH PENTRU VITICULTURĂ SYNGENTA. Cele mai eficiente soluții pentru combaterea acarienilor la vița de vie

    Gabriela Gimbășanu -

    Controlul acarienilor din vița de vie! O activitate extrem de dificil de gestionat de viticultori, în condițiile în care există foarte multe varietăți de acarieni care acționează diferit asupra viței de vie, putând provoca pagube însemnate. Dintre varietățile de acarieni, cei mai periculoși pentru podgoriile din România sunt Acarianul Ruginii viței de vie (Calepitrimerus vitis) și Păianjenul Galicol al viței de vie (Colomerus vitis).

    akos-forrai-syngenta

    Despre felul în care păianjenii acționează asupra viței de vie, dar și care sunt simptomele care indică prezența lor în podgorie, specialiștii din domeniu au putut afla de la Akos Forrai- Asset manager, Europa de S-E, în cadrul ediției a IV-a a Forumului OptiTech pentru Viticultură Syngenta, eveniment ce a avut loc în data de 15 decembrie la Hotel Internațional din Sinaia.

    forumul-pentru-viticultura-syngenta viticultori-la-evenimentul-syngenta dsc_0009 dsc_0001

    Păianjenul Galicol atacă frunzele tinere ale viței de vie

    Una dintre cele mai comune probleme a viței de vie este cauzată de prezența acarienilor. Potrivit specialistului Syngenta, cei mai periculoși doi acarieni ai viței de vie sunt Acarianul Ruginii viței de vie (Calepitrimerus vitis) și Păianjenul Galicol al viței de vie (Colomerus vitis).

    De cele mai multe ori, atacurile sunt simultane și mai mult decât atât în cazuri extreme pagubele produse de acești dăunători pot duce la situații destul de grave pentru plantația de viță de vie. Măsurile preventive sunt esențiale în controlul acestor acarieni. Păianjenului Galicol al viței de vie are un număr de generații de șapte sau chiar mai mult. Migrarea începe la sfârșit de luna mai intensificându-se după înflorit și continuă încă două luni. Migrarea pentru iernare începe în august și se încheie în octombrie. De obicei, daunele se produc doar dacă vița de vie suferă din alte cauze, este stresată. Tocmai de aceea, tehnologia și condițiile climatice joacă un rol important în dezvoltarea acestor dăunători. Avem nevoie de o tehnologie complexă pentru combaterea lor. Acarienii adulți iernează sub învelișul protector al mugurelui, iar primăvara se deplasează către muguri de dezvoltare și creează acele galerii în jurul zonei de fructificare. Atacurile încep cu frunzele tinere”, a declarat Akos Forrai, Asset manager Syngenta Europa de S-E.

    Acarianul Ruginii viței de vie atacă toate părțile vegetative ale viței

    Un alt acarian prezent în plantațiile de viță de vie din țara noastră este Acarianul Ruginii viței de vie. Simptomele pagubelor produse de acest păianjen variază în funcție de stadiul de creștere al viței de vie infestate.

    Infestarea la creșterile noi primăvara devreme își face simțită prezenșa prin acea ondulare și deformare a frunzelor. În cazuri extreme, frunzele devin ruginii și cad, iar extinderea ruginii la frunze este un indiciu că plantația intens controlată. De asemenea, internodiile sunt scurtate, în zig-zag, foliajul devine adunat și producția de struguri este redusă. Asimilația scade foarte mult, iar procesul de fotosinteză este redus și foarte important este că zahărul începe să se dezvolte din această fază, în frunze. Dacă intrăm cu o presiune foarte mare de acarieni în primăvară, cu siguranță că populația din anul următor va fi foarte mare. Decolorarea frunzelor vara târziu cauzată de acești acarieni se poate observa printr-o diferență de colorit. Acarienii hibernează în colonii de câteva sute de femele sub învelișul protector la mugurelui. Este important să aplicăm uleiuri minerale sau produse pe bază de sulf pentru a reduce populația”, a explicat specialistul companiei Syngenta care sunt simptomele de apariție a acestui dăunător.

    combaterea-acarienilor-la-vita-de-vie

    În opinia reprezentantului Syngenta, succesul protecției plantației viticole depinde de produsul pe care îl utilizați, dar și de momentul aplicării și de programul de tratamente. Din cauza schimbărilor climatice se schimbă presiunea dăunătorilor și trebuie să schimbați strategia. Trebuie să aplicați o strategie integrată și complexă pentru a lupta cu acești dăunători periculoși.

    Vertimec – insecticid sistemic și de contact

    Vertimec face parte dintr-o nouă clasă de produse chimice ce pătrunde rapid în plantă şi formează un depozit activ de produs în mezofilul frunzelor, depozit ce asigură controlul dăunătorilor pe o perioadă lungă de timp. Având un efect sistemic local în frunze (translaminar/penetrant) foarte bun, protejează ambele feţe ale frunzelor. Acţionează asupra dăunătorilor, în principal prin ingestie, distrugând adulţii şi larvele care se hrănesc cu părţile tratate ale plantei. Vertimec are, de asemenea, şi o activitate de contact (dacă produsul vine în contact cu acarianul/insecta).

    În tehnologia noastră unul dintre produsele care oferă această protecție integrată este Vertimec. Este o nouă clasă chimică produsă în mod natural de micro-organismele din sol (actinomycete). Este foarte important pentru că acești dăunători consumă din frunză și ingeră produsul. Modul de acțiune la acarieni durează 2-4 zile, iar hrănirea se oprește în câteva ore de la ingestie. Produsul se aplică în doză de 0,75 litri/ha, iar prima aplicare are loc când s-au dezvoltat primele 3-5 frunze. A doua aplicare cu Vertimec se face împotriva generație de vară. Extrem de importantă este selectivitatea produsului pentru acei prădători naturali ai acarienilor, astfel că aceștia nu sunt afectați la aplicarea produsului”, ne-a spus reprezentantul companiei.

    Important de precizat este faptul că produsul Vertimec este omologat pentru aplicare la pomi fructiferi, viță de vie, căpșuni, tomate, ardei, castraveți, vinete, dar și pepeni.

    Thiovit Jet – fungicid de contact cu acțiune multiplă

    Aplicarea sulfului sau a produselor pe bază de sulf au un efect secundar și asupra acarienilor, iar pentru acest lucru, soluția oferită de Syngenta se numește Thiovit Jet, un fungicid de contact cu acțiune multiplă în combaterea făinării și controlul acarienilor.

    Thiovit Jet are o formularea specială. În mod obișnuit pe piață există mai multe tipuri de sulf, caracterizate în funcție de particulele pe care obții. Dacă particulele sunt foarte mari, contactul cu fungii și cu suprafața frunzei este slab, acoperirea este neuniformă. Picăturile mari de sulf duc la o eficacitate redusă. Când particulele de sulf sunt prea mici, acestea ajung în țesutul frunzelor și aceasta duce la arsuri ale plantelor. Formula Jet include 85% particule de sulf care au între 1 și 8 microni. Nu există risc de fitotoxicitate, nici la doze ridicate, nici la aplicarea în timpul înfloritului. La începutul sezonului pot fi aplicate chiar 12 kg de sulf. Cea mai sensibilă perioadă este la înflorire, cu toate astea nu există risc ca particulele de sulf să ardă florile. În Ungaria sunt utilizate 8 kg de sulf de Thiovit chiar și la înflorire fără să există risc de fitotoxicitate. De asemenea, produsul rezistă foarte bine la spălare, iar asta face diferența față de celelalte produse pe bază de sulf din piață”, a mai spus Akos Forrai- Asset manager, Europa de S-E.

    Program de aplicare combinată împotriva acarienilor

    Compania Syngenta le oferă viticultorilor un program complet pentru controlul acarienilor din podgoriile din țară. Potrivit acestora, la începutul sezonului se face o aplicare cu Thiovit Jet în doză de 12 kg/ha, împreună cu uleiurile minerale. La stadiul de 3-5 frunze aplicăm Vertimec și dacă este nevoie pentru generația de vară putem aplica o doză de 0,75 litri/ha de Vertimec. De asemenea, târziu în toamnă, dacă condițiile climatice permit se pot aplica uleiuri minerale pentru a reduce numărul de femele adulte.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”