Creșterea animalelorŞtiri agricole

EXCLUSIV! CE A DISCUTAT MINISTRUL AGRICULTURII LA ÎNTÂLNIREA CU FERMIERII!

ÎNTÂLNIRE importantă între fermieri și ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Ieri, marți – 20 decembrie, a avut loc o discuție extrem de utilă pentru producătorii agricoli iar pe lângă reprezentanții fermierii a fost prezentă la MADR și o delegație din Turcia. Agrointeligența – www.agrointel.ro a aflat ce s-a discutat!

”Delegația din Turcia, dorește să achiziționeze material biologic (ovine femele), cu certificat de origine, 100.000 capete în prima fază, cu o creștere anuală care să conducă la 500.000 capete femele în fiecare an. Au un program de susținere financiară care statul achiziționează femele tineret și le distribuie fermierilor turci, pentru reproducere și sigur livrare carne pe piața internă. Probabil că au și testat compatibilitatea cu rasele lor din efectivele care au ajuns în anii precedenți. Oricum ei mâncau carne de oaie din România de foarte mulți ani, de prin Bulgaria sau alte state vecine care erau intermediare”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Ionică Nechifor, secretar general al Federației Romovis.

Anul 2016 a fost marcat de deschiderea pieței europene petru ovine

De departe, anul 2016 a fost marcat de deschiderea pieței europene la porci vii “după foarte mulți ani și multe eforturi la Bruxelles”, dar și a piețelor arabe pentru exportul de ovine și a celei turce pentru bovine și carne de vită.

În 2016 s-au intensificat relațiile de export cu animale vii în țări terțe, fiind agreate certificate de export pentru Iordania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Egipt, Irak, Iordania, Turcia, China. Datele MADR arată că în acest an s-a consemnat o creștere semnificativă a cantităților de alimente de origine animală exportate în țări terțe, în primele trei trimestre ale anului 2016 de 26.071,91 tone, cu peste 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2015 când au fost exportate 16.525,61 tone.

Chiar în bilanțul de sfârșit de mandat, ministrul agriculturii, Achim Irimescu declara ca în mandatul său România a reușit să deschidă mai multe piețe de export importante. „Am reușit să deschidem piețele arabe la export de ovine și piața turcă la bovine și carne de vită. Eu zic că este un lucru extraordinar. La ovine, documentele sunt în perfecționare, iar de anul viitor turcii ne-au promis ca vor da drumul și la ovine. Chiar zilele trecute au fost doi importatori turci care au și abatoare și ferme pentru animale. Ei sunt interesați, pentru că prețurile în România sunt mai joase cu 50% față de prețurile din Turcia și este un stimulent important pentru importatorii turci”, a punctat Achim Irimescu. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Poate ar trebui ca guvernul sa ia exemplu de la turci.
    Asa ar trebui sa fie dezvoltati si sustinuti producatorii romani,nu doar prin subventii care de multe ori ajung in alta parte decat in agricultura sau zootehnie.

Scrie un comentariu