Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV! ANUNȚ OFICIAL AL DIRECTORULUI APIA!

SUBVENȚII în conturile fermierilor! Funcționarii agenției de plăți transferă zilnic liste cu fermieri pentru plata subvențiilor iar Agrointeligența -www.agrointel.ro vă informează care sunt cele mai noi știri despre subvențiile APIA și sumele care au ajungla fermieri. 

Șeful APIA, Adrian Pintea, dezvăluie care sunt cifrele la zi atât cu numărul de fermieri plătiți dar și cu sumele tranferate în contabilitate și mai departe în conturile acestora. ”Pe listele transferate pentru plata finala avem în perioada 6 decembrie – 28 decembrie, 648.738 de fermieri cu o sumă totală de 194,25 milioane de euro. Pentru Campania 2016 la data de 28 decembrie avem un total de 1,067 miliarde euro astfel: avans: 872,89 milioane euro și  plata finală 194,25 milioane euro”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, șeful de la APIA.

Funcționarii APIA continuă autorizările plată și în ultimele două zile care au mai rămas din acest an urmând ca de pe 3 ianuarie să reînceapă plățile! Vă reamintim că în prezent se achită plata integrală pe suprafață – schemele de bază, exceptând sprijinul cuplat vegetal.

Care este ordinea dosarelor care intră la plată

Mulți fermieri întreabă de ce vecinul a intrat la plată și ei nu. Șeful APIA, Adrian Pintea, spune că nici nu se pune problema de vreo ordine preferențială ci agenția de plăți urmează o procedură clară care este respectată când se fac autorizările pentru producătorii agricoli.

”Pot să vă spun că plățile se efectuează progresiv pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate și validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, bineînțeles pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea. Iar pentru a se asigura că fermierul este eligibil pentru a primi acest sprijin financiar, înainte de a se efectua autorizarea la plată, APIA efectuează acele controale administrative pentru toate cererile depuse de fermieri, dar și acele controale clasice și prin teledetecție în baza unui eșantion extras în conformitate cu legislația europeană în vigoare. Bineînțeles că există cazuri în special de fermieri care sunt cu suprafețe foarte mari, pentru care necesare niște verificări amănunțite ale documentelor depuse, împreună cu cererea de plată, verificări care necesită un timp mai îndelungat astfel încât colegii noștri să se asigure că sunt respectate toate prevederile europene și naționale în vigoare. Dar obiectivul principal al APIA îl reprezintă efectuarea plăților către fermieri bineînțeles în termenele prevăzute de lege, în mod echitabil și transparent. În niciun caz nu se stă să se aleagă în mod preferențial dosarul vreunui fermier”,  a explicat șeful de la APIA în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. Bucur Nicu
  SABOTAJ…Un fermier din zona Bârladului acuzã APIA Vaslui, precum si pe Tatiana Ciubotaru de la APIA Murgeni, de fraudã. Acesta este supãrat cã a rãmas fãrã subventie, care se ridicã la sumã de 17.000 de lei, în urma unui raport întocmit de functionarii veniti în control de la Vaslui, în care nu s-au respectat în niciun fel procedurile legale. Acesta mai crede cã functionari din Primãria Gãgesti au ceva personal cu firma sa si vor sã-l aducã la sapã de lemn.
  Nicu Bucur, fermier ce lucreazã pe zona comunelor Gugesti si Suletea, acuzã doi inspectori ai APIA Vaslui de fraudã, dupã ce controlul inopinat pe care l-a primit si o posibilã actiune din parte directorului APIA Murgeni l-au lãsat fãrã subventiile pentru anul 2016. “În luna august a acestui an, am primit un control din partea APIA Vaslui, iar ca si în fiecare an eu eram fermierul de serviciu. Inspectorul nu s-a legitimat, dar cu bunã credinta am mers cu el la fiecare teren în parte, a fãcut schitele si apoi m-a asigurat cã totul e în regulã, desi nu am fost anuntati de vizita sa. Dupã ceva timp si multe insistente am aflat de neregulile pe care le-ar fi gãsit acesta”, a declarat fermierul. În raportul cu pricina se precizeazã cã, fermierul Nicu Bucur a condus inspectorul la douã terenuri ce nu aveau coordonatele din acte si cã acesta nu are un plan de fertilizare pentru acestea.
  Nereguli de procedurã
  Controlul, sustine fermierul, nu a fost fãcut conform procedurii. O neregulã semnalatã de acesta este cã raportul nu a fost constituit pe data controlului, ci în luna august a acestui an. De asemenea, inspectorul nu s-a legitimat. Nu a fost însotit de al doilea inspector, nu a prezentat ordinul de control si nu a prezentat precesul verbal în urma încheierii controlului . “Cu toate cã nu s-a legitimat am mers cu el, cu bunã credintã, si acum plãtesc pentru asta. Dupã insistente am aflat rezultatele raportului, conform cãruia, pe raza comunelor Suletea si Gugesti, nu avem 14.54 de hectare, ci doar 10,54. Ceea ce mi se pare cel mai ciudat este cã, tocmai terenurile care îmi apartin, la care am toate actele, cadastru, intabulare, carti financiare, sunt cele gãsite în neregulã de cãtre acel inspector”, a mai spus fermierul. Raportul a fost întocmit,”pe hârtie”, de Ionut Olaru si Traian Hulutã, ambii insectori APIA Vaslui si a fost încheiat pe data de 5 octombrie 2016, la aproape o lunã diferentã de presupusul control.
  “Nu e prima datã când pierd subventii”
  Fermierul lucrezã în aceastã zonã din anul 2007 si sustine cã nu este prima datã când pierde subventii din cauza unor acte în neregulã. Aceste lucruri îl fac sã creadã cã este tinta unei hãrtuiri din partea functionarilor Primãriei Gugesti si a directorului APIA Murgeni, Tatiana Ciubotaru. “Lucrez pe raza comunelor Gugesti si Suletea, de mai bine de 9 ani. Am avut sub supraveghere peste 350 de hectare de pãmânt si în fiecare an am pãtit sã nu primesc sume importante de bani,din cauza la câteva semnãturi. Sunt sigur cã sunt tinta unei hãrtuiri din partea functionarilor primãriei Gugesti si din partea intereselor directoarei APIA Murgeni, Tatiana Ciubotaru.”, ne spune acesta. Ca reactie la acuzatiile aduse, directorul APIA Murgeni, Tatiana Ciubotaru, ne explicã faptul cã “ramura” APIA, pe care o conduce, nu este responsabilã de întocmirea controalelor si a rapoartelor aferente, ci ei se ocupã doar de informarea fermierilor, contorizarea dosarelor si plata subventiilor. “Domnul Nicu Bucur este manager al firmei Agro Nico SRL si are în subordine terenurile din zona comunelor Gugesti si Suletea. Acesta a depus dosarul pentru subventii în anul 2015. Aceste acuzatii nu au un temei stabil fiind bazate doar pe speculatii. Noi nu suntem responsabili de controale si rapoartele aferente, responsabilitãtile noastre principale sunt ajutarea fermierilor în întocmirea dosarelor sI plãtile subventiilor. Controalele pe teren sunt trimise de la sediul central din Bucuresti si sunt efectuate de colegii din Vaslui. Domnul Bucur nu a primit în acest an subventia deoarece douã terenuri ce apar în dosar nu sunt în coordonatele precizate. Astfel, conform legislatiei, dacã un teren are o marjã de eroare mai mare de 0,75, acestuia i se atribuie un numãr nou de parcelã, fapt ce pune în neregulã dosarul depus. Dacã un dosar se aflã cu mai mult de 20 % în neregulã, cel care îl depune este penalizat cu dublul subventiei, iar daca marja este de sub 15 %, este penalizat cu o parte din subventie pe parcursul a mai multor ani “, declarã directorul APIA Murgeni. (Andrei Manolachi)

 2. CATRE ROXANA DODRE. Nici dumneavoastra nu stiti nimic despre ce se va intampla cu despagubirile pentru seceta.Vad ca uneori m-ai interveniti cu unele raspunsuri,asa ca va rugam sa o faceti si acuma pentru ca dvs.aveti acces la unele informatii care ne intereseaza pe foarte multi din zona noastra.Va multumim.

  1. aveti grija la procedurile de control ptr seceta ,soc noastra a picat la control ptr calamitatile din 2015 ,si i-a in considerare venitul mediu pe 3 ani in urma ,si nu productia medie obtinuta,astfel incat ,din 11 soc controlate 10 dam banii inapoi ,ca in 2015 a fost pretul mare la fl. soarelui

 3. Sint din Botosani,nu am primit nici un leu din avansul pe 2016.Am fost la APIA si mi sa spus ca dosarul e dat la plata,dar nu sint bani.In fiecare zi spun ca se vireaza bani dar in conturile cui?

 4. 650.000 de fermieri, platiti cu 194.250.000 EUR inseamna că au fost platite aproximativ 3.250.000 Ha. Asta inseamna ca au fost achitate cu prioritate subventiile pentru fermierii ce detin cam 5 ha (+ sau -). Cum sa spunem să nu deranjam… deci pe cei sub 10 ha. Offf cam electoral. De fapt mai sunt de platit cam 6.750.000 Ha, adica dublul suprafetei achitate. Cam subtire… Și nici o informație despre cei de la control, au fost în sfirsit introdusi in modulul de control? Cand intra la plata?

  1. Buna ziua! Cred că cel mai bine cereți explicații la APIA de care aparțineți, părerea mea este că ați fost penalizat pentru ceva!

 5. Sunt din Neamț, sunt prinsa pentru teledetecție, unul din cele 14 dosare selectate. Pentru noi când se vor da subvențiile? Doresc un răspuns cu subiect și predicat…..

  1. Buna ziua, doamna Maria! Răspunsul ”cu subiect și predicat” vi-l poate da doar APIA de care aprațineți. Mergeți acolo și întrebați care este exact situația dosarului dvs. Noi nu aveam acces la datele APIA astfel încât să spunem nominal ce se întâmplă cu fiecare dosar ci dar la modul general putem obține o situație a plăților de la APIA.

  2. Ptr. dna. MARIA din NEAMT.
   Si eu sunt in aceeasi situatie ca dvs. si ieri am fost la P.NEAMT sa cer lamuriri unde mi s-a explicat ca abia ca dupa ce vor incarca in sistem datele cei de la APIA Bucuresti voi fi anuntat cu privire la rezultatul controlului ,dar ca asta o sa m-ai dureze.

Scrie un comentariu