• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FENOMENUL METEO care se petrece ÎN NOAPTEA DE REVELION!

    Roxana Dobre -

    SCHIMBARE DRASTICĂ a vremii! După un Crăciun cu temperaturi plăcute, sfârşitul de an aduce schimbăridetemperaturi și vreme geroasă în majoritatea regiunilor. De Revelion, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie va fi deosebit de frig. Se anunţă maxime cuprinse între -10 şi -12 grade, iar în depresiuni posibil chiar să ajungă la -15 grade. După  ninsori, un val de aer polar loveşte ţara noastră.

    Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, temperaturi oscilante, care vor varia între 7 grade şi minus 15 grade, precipitaţii fiind prevăzute, în majoritatea regiunilor ţării, în intervalul 27-28 decembrie şi după 2 ianuarie.

    Răcire semnificativă în Banat

    Conform prognozei de specialitate, valabilă pentru perioada 26 decembrie 2016 — 8 ianuarie 2017, publicatăde Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în Banat, la începutul intervalului de prognoză, temperatura aerului va avea valori medii uşor peste normele climatologice ale perioadei, de aproximativ 6 grade ziua şi 2 grade noaptea. Apoi regimul termic va scădea treptat, astfel încât, pe 30 — 31 decembrie, se vor înregistra maxime diurne de 2…3 grade şi minime nocturne de aproximativ—8 grade, în medie. Ulterior, valorile termice vor fi în creştere şi se vor apropia de normele perioadei în jurul datei de 2 ianuarie, când vor fi medii regionale de 3…4 grade ziua şi—4…-3 grade noaptea. Spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză o nouă răcire a vremii va determina temperaturi maxime situate în jurul valorii de 0 grade şi minime de—6 grade.

    Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicata în perioada 26-28 decembrie şi din nou după data de 2 ianuarie.

    Frig şi în Crişana

    În zona Crişanei, în primele zile ale prognozei valorile termice, mai ales cele nocturne, se vor situa peste normele climatologice ale perioadei, cu o medie regională a maximelor de 4 grade şi a minimelor de 0…2 grade. Apoi vremea se va răci treptat, spre medii termice de—1….0 grade ale temperaturilor diurne şi de—10…-9 grade ale celor nocturne în jurul datei de 31 decembrie. În primele zile ale lunii ianuarie va avea loc o uşoară încălzire, astfel încât, pe 2—3 ianuarie, maximele vor atinge valoarea medie de aproximativ 2 grade, iar minimele vor fi de—5…-4 grade. În ultimele zile ale intervalului de prognoza temperatura va marca o scădere de aproximativ 3 grade, atât la valorile diurne, cât şi la cele nocturne.

    Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în perioada 26 — 28 decembrie şi, din nou, între 2 şi 8 ianuarie. Între 29 decembrie şi 1 ianuarie condiţiile pentru precipitaţii vor fi reduse.

    Minus 15 grade în Transilvania

    Intervalul de prognoză va debuta, în Transilvania, cu un regim termic uşor mai ridicat decât în mod normal la această dată, caracterizat prin maxime diurne de 2 grade şi minime nocturne de 0 grade, în medie. Apoi valorile de temperatura vor scădea de la o zi la alta, astfel încât, în jurul datei de 31 decembrie vor fi medii regionale de aproximativ—4 grade ziua şi—15…-14 grade noaptea. În primele zile ale lunii ianuarie, vremea se va încălzi uşor, iar pe 3 — 4 ianuarie se vor atinge, în medie, 0 grade ziua şi—8…-7 grade noaptea, pentru ca apoi, până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, un nou proces de răcire să determine scăderea temperaturii cu aproximativ 3…4 grade.

    Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în intervalele 26 — 29 decembrie şi 2 — 8 ianuarie, iar în rest doar izolat vor fi condiţii pentru precipitaţii slabe, trecătoare.

    Precipitaţii în Maramureş

    În Maramureş, în prima săptămână a intervalului de prognoză temperatura aerului va scădea de la valori medii diurne de aproximativ 2 grade şi nocturne de—2…0 grade, spre maxime de—3 grade şi minime de—12…-11 grade în intervalul 30 decembrie — 1 ianuarie. Apoi valorile termice vor creşte uşor, spre 0 grade ziua şi—5 noaptea pe 3 — 4 ianuarie, pentru ca apoi, până la sfârşitul celei de a doua săptămâni de prognoză, o nouă răcire să determine scăderea temperaturilor spre valori medii ale maximelor de—4 grade şi ale minimelor de—10 grade.

    Precipitaţii vor fi în perioada 26-28 decembrie şi 2 — 8 ianuarie, iar în celelalte zile ale intervalului, probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă.

    Ger în Moldova

    În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea se va răci de la o zi la alta, astfel încât, în jurul datei de 31 decembrie, se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de—2…0 grade, pornind de la 5…6 grade pe 27 decembrie. Apoi se va încălzi usor, urmând ca pe 2 ianuarie sa se înregistreze o medie termică diurnă de 2 grade. În a doua săptămână, maximele temperaturii aerului vor scădea treptat, spre—2 grade. Regimul termic nocturn caracterizat prin medii exclusiv negative, va înregistra, de asemenea, o evoluţie oscilantă, cu cele mai ridicate valori, de—1…0 grade, pe 27 şi 28 decembrie şi cele mai scăzute, de—9…-7 grade, în jurul datei de 31 decembrie şi spre finalul intervalului.

    Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicata între 3 şi 8 ianuarie, iar în restul intervalului de prognoză, numai izolat şi trecător pot fi precipitaţii slabe.

    3 grade în Dobrogea

    În Dobrogea în prima săptămână vremea se va răci de la o zi la alta, astfel încât, în jurul datei de 31 decembrie, se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime în jur de 0 grade şi minime, în medie de—5…-6 grade. Apoi se va încălzi usor, urmând ca pe 2 ianuarie să se înregistreze o medie termică diurnă de 5 grade şi minime în jur de—2 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura nu va avea variaţii semnificative, valorile maxime se vor situa în jur de 3 grade, iar media celor minime va fi de—3…-2 grade.

    Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în cea mai mare parte a timpului şi în special în perioada 27-31 decembrie.

    Valori negative în Muntenia

    Media regională a temperaturilor diurne va fi, în Muntenia, pozitivă, cu valori cuprinse între 6…7 grade pe 27 decembrie şi 2 ianuarie şi 0…2 grade în intervalele 29 — 31 decembrie şi 6 — 8 ianuarie. Regimul termic nocturn, caracterizat prin valori negative, va avea, de asemenea, variaţii, între medii de—2 grade pe 27 — 28 decembrie şi—8…-6 grade între 30 decembrie şi 2 ianuarie, precum şi pe 7 şi 8 ianuarie.

    Precipitaţii în general slabe cantitativ se vor semnala pe 27 şi 28 decembrie, precum şi între 3 şi 8 ianuarie. În celelalte zile ale intervalului de prognoza probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă.

    Ninsori în Oltenia

    În Oltenia în primele zile ale intervalului de prognoză vremea va fi uşor mai caldă decât în mod normal în aceasta perioada a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 6…7 grade, în timp ce media minimelor nocturne se va situa în jurul a 0 grade. Apoi, vremea se va răci şi valorile termice vor scădea spre 1…2 grade ziua şi—9…-8 grade noaptea, între 29 şi 31 decembrie. După 1 ianuarie va avea loc o uşoară creştere a temperaturii, astfel încât se va atinge o medie diurnă de 6 grade, dar ulterior, pe parcursul celei de a doua săptămâni, vremea se va răci din nou şi spre data de 8 ianuarie se vor consemna valori medii de 1….2 grade ziua şi—7…-6 grade noaptea.

    Precipitaţii slabe şi pe arii restrânse, vor fi posibile, cel mai probabil, în perioada 27-28 decembrie şi după 3 ianuarie.

    ”Crapă” pietrele în luna ianuarie

    În luna ianuarie aşteptăm vreme puţin mai rece decât în mod normal şi precipitaţii peste medie în nordul, vestul şi centrul ţării. În ianuarie 2017, vremea se va răci. În sud, sud-est şi local în vest, temperaturile se vor apropia de media de -2,1 grade Celsius. În schimb, în restul ţării va fi mai frig. În ceea ce priveşte precipitaţiile, vor fi apropiate de norma multianuală lunară de 33,6 l/mp. Excepţie vor face sud-estul şi estul ţării, unde vor fi precipitaţii abundente, peste norma perioadei, cu aproximativ 6 l/mp mai mult, adică în jur de 40 l/mp.

    Vor fi şi zile cu minus 35 de grade

    Actualele prognoze meteo indică faptul că România nu va avea o iarnă grea, a declarat directorul general al ANM, Ion Sandu. „Pot fi perioade în cursul lunilor decembrie, ianuarie sau februarie cu temperaturi scăzute, însă prognozele actuale nu indică faptul că vom avea o iarnă grea”, a precizat Sandu.

    Acesta a mai spus că nu este exclus ca într-o perioadă de mai multe zile să existe şi temperaturi de minus 35 de grade. “Noi nu spunem că nu va fi viscol sau zile cu temperaturi de minus 30 de grade. Ştim doar că prognozele pe care le avem la ora actuală conţin informaţii prin care să nu speriem lumea”, a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, citat de Agerpres.

    Sursa: www.adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd