Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 10:50 Fermierii români, umiliți de traderi: ”Am stat 14 ore la coadă ca să primesc un preț de nimic pentru rapiță”

AZI 06:51 Ioan Albu, DADR Constanța: La orz avem o producție medie de 5.500 de kilograme la hectar. Sunt probleme la cultura de floarea-soarelui

AZI 06:02 BIOTEHNOLOGIILE – PREZENT ȘI VIITOR. Un loc de întâlnire al tendințelor și al muncii de cercetare a studenților. Cea mai bună lucrare a fost premiată de către AgroBiotechRom

O afacere rentabilă: un clujean face profit de 500.000 de euro din cătina albă

P1050998

Odata cu debutul crizei financiare profitul s-a mutat in agricultura, mai exact in cultura de catina alba. Asa a ajuns clujeanul Ioan Morar sa numere afaceri cu mai multe zerouri si un profit de aproape jumatate de milion de euro.

Ioan Morar, 39 de ani, a aflat de cultura de catina alba in 2005. Un an mai tarziu pornea propria sa afacere cu 5 hectare cultivate cu catina alba. Investitia in amenajarea unui hectar de pamant a fost de aproximativ 10.000 de lei.

“De catina alba am aflat inca din 2000-2001, dar in urma cu opt ani am avut posibilitatea sa particip la cateva targuri de profil in UE unde am inteles importanta aceste culturi si totodata sa observam nisa pe piata din Romania”, explica Ioan Morar pentru wall-street.ro.

A ales acest tip de cultura dintr-un motiv simplu – rentabilitatea. Anual se poate obtine un profit net de 20.000 lei la hectar, in afara investitiilor realizate in materialul saditor.

“Cultura de catina este o afacere pe termen lung , cu o durata de viata de 25 de ani, investitia se amortizeaza imediat ce intra pe rod, dupa care pana la 25 de ani este doar pe profit. Lucrarile si investitiile sunt minime – 2 coase anuale si recoltatul”, spune Morar.

Materialul saditor a fost cumparat atat de pe piata interna, cat si din strainatate. In prezent, Ioan Morar are propria pepiniera.

ioan morar

In acest moment, agricultorul clujean detine o suprafata cultivata de 40 de hectare in Mures, Bihor, Botosani, Aiud si Bistrita si isi propune pentru acest sa infiinteze 100 de hectare de cultura de catina. Costurile pentru infiintarea unui hectar de catina se ridica in acest an la 3.200 de euro.

Anul trecut Ioan Morar a obtinut o recolta de 10 tone la hectar, intreaga productie fiind exportata in special in tarile nordice. Fructele de catina se pot valorifica sub forma de suc, sirop, nectar, gem, marmelada.

Investitiile bugetate pentru acest an vizeaza cresterea numarului de plantatii, omul de afaceri avand in derulare cateva proiecte prin fonduri europene, in conditiile in care interventia statului in sustinerea micilor agricultori este “minor”.

“Statul daca iti da cu o mana iti ia cu alte zece. Sloganul nostru este ajuta-te singur si fa ce poti si nu astepta nimic de la altii. Ajutorul statului pentru agricultori este minor, noroc cu subventiile APIA si cu alte programe comunitare”, spune Ioan Morar.

catina

Catina alba este originara din Asia Centrala si contine un fruct ce contine de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele. Fructele sunt utilizate in industria alimentara, farmacie si silvicultura. Cel mai valoros este uleiul obtinut din fructele de catina, cautat in industria alimentara, cosmetica, farma.

Agrointel a scris mai multe despre Ioan Morar aici.

Sursa foto: eplante.ro

EXITCARD EXITCARD
curs3

Cum începi o afacere cu ciuperci. Primul pas: şcoala de ciupercari

ferma de gaini ouatoare

20 de afaceri agricole pe care le poți porni cu un buget sub 5.000 de euro

Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească

Încălzire cu costuri zero: Cum se construiește un panou solar din cutii de bere

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
  1. cat este subventia pentru 1 ha de catina?

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES