Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

VIN NOI BANI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

BANI pentru fermieri! Se vor acorda sume fixe pentru producătorii agricoli iar banii vor ajunge în conturile acestora chiar din anul 2017, la început pentru două produse agricole importante. Este vorba despre tomate și carnea de porc, care vor primi un ajutor de 3.000 respectiv, 10.000 de euro!

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le promite fermierilor noi sume de bani menite să susțină produsele deficitare. Acordarea se face pe o perioadă de 8 ani la două produse dintre cele mai deficitare în balanța comercială. Programul începe în anul 2017, prin selectarea, pe baza datelor statistice a tomatelor și cărnii de porc. Scopul măsurii este reducerea importurilor și asigurarea consumului din producție internă.

Oricare dintre dumneavoastră și mai mult decât noi oamenii care se întâlnesc zilnic cu produsele din piață au observat un lucru care este general valabil și extrem de neplăcut și păgubos pentru țară. Și anume în piețe sau în locurile de desfacere a produselor agricole, România din nefericire nu are reprezentarea cuvenită legată de potențialul pe care îl are țara. Ne uităm la balanța comercială și vedem că pentru multe dintre produsele piața este deficitară iar producția nu este stimulată suficient. Motic pentru care propunem un mecanism nou: acela de a genera programe în fiecare an pentru două produse noi. Aceste programe vor avea un termen de derulare de 8 ani în așa fel încât să se încastreze în preocuparea producătorului agricol acea dorință de a rezolva în mod concret producția pentru care a decis să investească”, a punctat noul șef propus pentru agricultură.

Acesta a precizat că momentan se lucrează la actul normativ prin care să se acorde bani pentru primele două produse. ”În scurt timp vom introduce actul normativ în ședință Guvern astfel încât să putem construi și bugetul pentru că o noutate este că nicio cifră din buget nu va fi susținută dacă în spate nu există un program”, a mai spus Petre Daea.

De precizat că alocarea suplimentară an de an este de 240 milioane euro iar finanțarea va fi suportată din bugetul de stat.

Cum va funcționa ajutorul pentru fermieri

Pentru produsele deficitare se acordă sprijin, dupa cum urmează:

-TOMATE: suma de 3.000 de euro pentru 1.000 mp, în condițiile cultivării de soiuri românești și realizării unei producții de 2 kg/m2, care să fie predate centrelor de colectare odată cu justificarea producției obținute și a destinației acesteia;
-CARNE DE PORC: suma de 10.000 de euro pentru un efectiv de 200 capete la îngrășat, în condițiile creșterii, îngrășării, sacrificării și livrării cantității de 20 tone carne de porc, odată cu justificarea producției şi a destinației acesteia.

Pe parcursul celor 8 ani de implentare a programului vor fi adăugate anual 8 produse noi, deficitare. Potrivit estimărilor, vor beneficia de program 40.000 de fermieri în cazul tomatelor și 12.000 de fermieri în cazul crescătorilor de porci.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Bai sudistilor, ministru agriculturii nu se refera la rosile voastre de trei lulele, cu gust de apa chioara. Se refera la porodicile noastre din inima tarii, care atunci cind le gusti zici ca maninci ceva ce n-ai mincat in viata ta. Cu ce ne invadati voi pietele noastre ne-am lamurit de mult. Dar, sigur, asta aveti, asta puteti. Sa va traiasca bisnitarii care ne sufoca pietele. De n-ar fi ei, v-ati fi apucat sa cultivati radacini de gard.Poate astea ar avea ceva mai mult gust decit rosiile voastre! Hai pa si ciocul mic. Porodicile noastre de care se minuneaza cei ce va vind rosile voastre cu care va laudati, sint din saminta pur romaneasca, daca va intereseaza.

    1. Sezi blanda, madam! Tocmai ai calcat pe langa subiect. Vezi ca faci Ardialul de ras, cu porodicile tale gustoase cu tot. Nu va mai satura Dumnezeu, pe voi astia plini de spirit critic. Nu te-o invatat muma-ta sa taci daca n-ai nimic bun a spune? Cand ai omul in fata ta, as putea baga mana-n foc ca-ti inghiti limba. Pe Internet s-arata vitejii si justitiarii!

  2. Buna initiativa pentru fermieri eu am abandonat cultivarea tomatelor in cimp deoarece la Turnu Magurele puteam vinde abia 1000 kg la fabrica de tomate Enculescu cu 40 bani kg,iar restul prin pietele din tara.La asa subventii din acest an incep sa procesez eu tomatele pe care le obtin in cimp si nu ma mai rog de industriasi.Pentru cei care vor sa se apuce de cultivarea tomatelor in cimp si nunumai le doresc sa se asocieze in COOPERATIVE.Tomatele pe care le cultiv eu le puteti vedea pe youtub ” ziua recoltei sezonul II 2009 ” incepind cu minutul 4 si 29.vizionare placuta…Pentru mai multe informatii in legatura cu agricultura sunati la Nr.0771620388 si nu uitati:Omenirea a inceput cu AGRICULTURA si ar sfirsi in absenta ei.
    Renuntati la ingrasamintele chimice pe 1000mp si vor reaparea RIMELE,care vor inlocui munca a 3 gradinari in schiburi de 8 ore timp de 365 zile si restul avantajelo…

    1. Mai domn Costica, parca cultivai tomate de camp cu ha,nu esti tu cel cu ‘programul dor de gust’.Citeste mai bine despre subventii, ca sunt cu schepsis, date numai cu saminta romaneasca si predate numai la centre specializate.Acum eu stiu ca tu si procesezi rosiile, dar ce fel de rosii romanesti sa cultivi, cand saminta certificata nu prea gasesti si plus de asta sunt foarte slabe calitativ.Un teleormanean de la sud de Alexandria.

    2. Mai domn Costica Gheorghe de la Zlata ! Pina mai ieri cultivai si pepeni fara saminta cu raposatul prof.Alexandru acum o dai cu rosia la ou. Pai asta cu sebventia se da pentru zarzavagii de la Moldoveni, Izbiceni Tia Mare OLT care au hectare de solarii in cimp si pentru ferma Dona de la Tr. Magurele si IASCIP Salcia.Ce dracu esti tare de urechi .

Scrie un comentariu