• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CINE SUNT FERMIERII care primesc AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU DE LA APIA!

    Roxana Dobre -

    Subvenții pentru producătorii agricoli! Fermierii care nu se încadrează pentru plata subvențiilor acordate sub formă de sprijin cuplat în zootehnie pot încasa doar ajutorul național tranzitoriu zootehnic (ANTZ) care nu implică așa multe cerințe pentru producătorii agricoli. 

    Agrointeligența – www.agrointel.ro a primit mai multe întrebări legate de modul în care se acordă ANTZ-ul pentru crescătorii de bovine. Momentan pentru crescătorii de bovine care vor să ceară la agenția de plăți sprijnul care se plătește din bugetul de stat există două posibilități. Prima se referă la acei fermieri care se încadrează la așa-numita ”dată istorică” adică 31 ianuarie 2013. Concret, dacă un crescător avea înregistrate în 2013, 100 de vaci, plata se va face pe acest efectiv până în 2020, chiar dacă fermierul a rămas cu 2 vaci între timp. Acesta este efectivul minim. În plus, dacă un fermier a înregistrat în 2013, 5 vaci iar în 2017, să zicem are 80, el va primi ajutorul numai pentru cele 5.

    A doua situație se referă la exploatațiile nou înființate care în fiecare an primesc bani exact pentru numărul de capete existent în momentul înregistrării.

    De precizat că ANTZ se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:

    -Schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;

    -Schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;

    -Schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    ANTZ pentru schema schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte se acordă fermierilor crescători de bovine, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

    -La data solicitării ANTZ exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;

    -Solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte;

    -Să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000 de stabilire a unui sistem de identificare şi înregistrare a bovinelor şi privind etichetarea cărnii de vită şi mânzat şi a produselor din carne de vită şi mânzat şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 1.760/2000.

    Pentru fermierii crescători de bovine nou-înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte, plata ANTZ pentru schema se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

    -La data solicitării ANTZ exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;

    -Pentru anul de cerere 2016, solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2015-2016;

    -să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.

    ANTZ  pentru schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne se acordă fermierilor crescători de bovine, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

    -Deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă 31 ianuarie 2013 înregistrate în RNE;
    -La data solicitării Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic exploataţia este înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
    -Să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.

    Plata Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sectorul zootehnic pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.

    ANTZ pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine se acordă fermierilor crescători de ovine/caprine, pentru femelele de ovine şi/sau femelele de caprine identificate conform legislaţiei în domeniu care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

    -Efectivul din exploataţia înregistrată în RNE să fie de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată;

    -La data solicitării ANTZ efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie înscris în RNE;

    -Efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie menţinut în exploataţie la adresa şi/sau locaţia menţionată în cerere pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii unice de plată;

    -Să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului de stabilire a unui sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovină şi caprină şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 şi a Directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 21/2004.

    Suma alocată pentru plata ANTZ-urilor este aprobată anual de Guvern iar sprijinul unitar maxim se calculează în momentul determinării numărului total de animale eligibile.


    Te-ar mai putea interesa

    Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile