Ştiri agricoleStrategii de afaceri

VESTE BUNĂ: Din februarie, ÎNFIINȚAREA UNUI PFA SAU SRL devine GRATUITĂ!

Din luna februarie începând, românii îşi vor putea înfiinţa gratuit o societate cu răspundere limitată (SRL) sau se vor putea constitui ca persoane fizice autorizate (PFA), tot fără costuri către la Registrul Comerţului. Eliminarea de taxe este inclusă în actul normativ publicat recent în Monitorul Oficial care mai elimină 102 de taxe și impozite. 

Eliminarea, de la 1 februarie 2017, a taxelor percepute de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) la constituirea unei entităţi, fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) este prevăzută în Legea nr. 1/2017, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Aşadar, de luna viitoare, antreprenorii îşi vor putea înfiinţa SRL ori PFA gratuit, taxele percepute în prezent pentru înmatricularea unei entităţi urmând să fie eliminate. În plus, documentul citat include şi eliminarea taxelor percepute pentru înscrierea de menţiuni în Registrul Comerţului, cu scopul “de a încuraja antreprenoriatul şi de a îndepărta impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în România“.

Într-o societate cu răspundere limitată, numărul asociaţilor nu poate fi mai mare de 50, existând însă şi posibilitatea ca o firmă să aibă un asociat unic, persoană fizică sau juridică. De altfel, o persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată, iar dacă asociatul unic este şi administrator, acestuia îi revin şi obligaţiile prevăzute de lege pentru această calitate.

Totodată, capitalul social al unei SRL nu poate fi mai mic de 200 de lei şi se divide în părţi sociale egale, care, la rândul lor, nu pot fi mai mici de 10 lei. În cazul în care, într-o societate cu răspundere limitată, părţile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, în calitate de asociat unic, are drepturile şi obligaţiile ce revin adunării generale a asociaţilor.

Pentru a înfiinţa SRL, este nevoie de întocmirea documentaţiei necesare şi depunerea acesteia la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul în raza căruia solicitantul îşi stabileşte sediul profesional. În mod similar trebuie să procedeze şi titularii de PFA, care, înainte de toate, trebuie să îşi rezerve denumirea.

Sursa: www.avocatnet.ro

7 comentarii

  1. Nu sint asa importante taxele de infiintare a unei societati ,daca acestea sint rezonabile si se justifica,,important e cat platim dupa ce incepem activitatea …de acolo incepe distrugerea oricarei initiative . Multi ar vrea sa se intoarca sa faca ceva in tara pt el si chiar pt altii daca statul ar proteja real un potential investitor care vrea sa investeasca mai ales in servicii si productie .Aici factorii de raspundere ar trebui sa reflecteze si nu sa se axeze pe faptul de a pune biruri pe capul societatilor si mai ales a redacta noi legi de pedepsire daca nu ai platit citiva lei la stat,,,dar statul santem noi ,,,cel putin asa credeam.E greu din cauza hotilor plasati in posturi cheie. Punand asemenea oameni in puncte cheie se vede ca cei ce ne conduc au alte scopuri .VREM SA PUTEM MUNCI CINSTIT.. doar atat

  2. De asta nu merg firmele și se închid pe capete ca nu are întreprinzătorul 500 de euro sa și facă firma !
    500 euro la deschidere și mai mult la închidere !!

  3. Acesta este “praful” în ochi Pentru necunoscători, să povestească unu care deja este și nu știe cum să scape Cât mai repede acest sistem Care mai mult cere decât oferă…Mă simt scîrbit de această momeală.

  4. Pai tocmai ce s-a hotarat ca nu se va mai plati CASS pentru dividende, ci doar impozitul de 5%. Atat. PLus ca se elimina taxele de infiintare a SRL-urilor, deci e mult mai bine cu noile reglementari.

  5. La negru fraților . Firmele este precum ștreangul ,dat de stat ca sa ne sugrume. . De ce sa răspund eu chiar si cu libertatea, pentru alte zeci de familii pe care le întreții . Noi greșim plătim cu amenzi , confiscări ,libertate , iar ei cu ce? Nimic sint jmecheri fac legi pentru prosti.

  6. Este o veste buna, insa toti antreprenorii cred ca ar fi preferat sa plateasca aproximativ 1000 ron la infiintare cat este un srl si sa nu se perceapa cass pe dividende care este 5.5% din profit, dupa ce s-au mai platit deja 16% si alte 5 procente impozit pe dividende.
    Cred ca aici ar trebui sa lucreze guvernul nu la a scoate 100 de taxe care au un impact foarte mic asupra bugetului omului de rand. Este mai putin important daca platesc sau nu o taxa o data la nu stiu cat ani atata timp luna de luna sunt stors de bani prin impozite si in spitale, scoli si infrastructura de transport nu se vede nimic.

Scrie un comentariu