Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricole

INIȚIATIVĂ CIVICĂ la nivel european PENTRU INTERZICEREA GLIFOSATULUI!

O inițiativă civică la nivel european a fost înregistrată la Comisia Europeană la începutul acestui an. Acțiunea vizează interzicerea utilizării glifosatului în statele membre, precum și o reformă a politicilor de autorizare a pesticidelor și o procedură pentru limitarea folosirii acestor substanțe chimice. 

Inițiativa cetățenească se află acum în analiză va fi înregistrată în mod oficial la data de 25 ianuarie, dată după care se demarează cu o perioadă de un an pentru colectarea de semnături în susținerea solicitărilor semnatarilor acestui demers. Până la acest moment s-a stabilit doar că solicitarea respectă termenii legislativi, conform unei informări oficiale a Comisiei.

În astfel de situații, Comisia Europeană poate să dea curs solicitărilor inițiativei cetățenești sau să o respingă, caz în care trebuie să argumenteze decizia.

Inițiativa are nevoie de un milion de semnături

Inițiativele cetățenești au fost introduse în legislația UE  prin Tratatul de la Lisabona semnat de statele membre UE la 13 decembrie 2007 și care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. Practic, aceste European Citizens Initiative (ECI) au devenit un instrument real din 2012, când s-au aprobat și normele pentru modul în care ele pot funcționa. Astfel, după înregistrarea formală, se oferă posibilitatea ca un milion de cetățeni provenind din cel puțin un sfert din statele membre UE să propună Comisiei Europene un act legislativ pe sectoarele unde Comisia are putere de reglementare.

Vă reamintim că anul trecut, Comisia Europeană a decis să acorde o prelungire temporară, pentru 18 luni, a autorizației glifosatului în spațiul comunitar. Decizia a fost luată pentru a asigura faptul că fermierii europeni, municipalitățile, grădinarii, precum și alți utilizatori vor avea acces la erbicidele care conțin glifosat, până când va fi găsită o soluție pe termen lung de reautorizare a produsului.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu