• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Curățarea zăpezii de pe solar – recomandări și sfaturi utile

    Gabriela Gimbășanu -

    Solariile sunt în mare pericol de fiecare dată când sunt căderi masive de zăpadă. Deja în mai multe județe sunt semnale privind pagube însemnate la spațiile protejate pentru culturile legumicole, așa că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a apelat la unul dintre cei mai cunoscuți legumicultori din România pentru a oferi cititorilor săi sfaturi utile pentru protejarea solariilor în aceste zile.

    Gheorghe Vlad este cel mai cunoscut legumicultor din bazinul Vidra-Dărăști și, de anul trecut, este președintele al Confederației Asociațiilor Țărănești din România – CATAR. În localitatea sa, una extrem de renumită pentru culturile legumicole, nu au fost întâmpinate mari probleme mulțumită faptului că fermierii nu au stat să aștepte să se îngroașe stratul de omăt de pe structuri. Au pus mâna pe lopeți și mături și au curățat acoperișul solariilor.

    Iată ce trebuie să faceți pentru a proteja solariile de căderile mari de zăpadă:

    1. Curățați zăpada de pe solar

    Prima regulă după care ar trebui să se ghideze cei care au solarii este să elimine zăpada care s-a așezat pe folia de protecție. Potrivit președintelui CATAR, această acțiune îi ajută pe proprietari să își păstreze solariile în stare bună pe toată perioada iernii.

    ”Este o perioadă dificilă pentru toți fermieri, dar mai ales pentru legumicultori. Chiar dacă ne bucurăm de venirea zăpezii, acesta este și prilejul cu care începem să facem mișcare după perioada Sărbătorilor de Iarnă. Față de alți ani, acum am avut noroc de o zăpadă abundentă, dar care nu a fost plină de apă. Asta face ca zăpada să fie ușoară și să nu creeze prea mari probleme legumicultorilor. Cu toate acestea, sfatul meu este să iasă afară din casă și să curețe zăpada de pe solar: chiar dacă este un omăt mai ușor, sub presiunea cantităților căzute, folia se poate rupe. Dacă nu curățați zăpada, folia riscă să se rupă și dacă aveți structură de lemn puteți pierde întreg solarul”, a declarat Gheorghe Vlad, președintele al Confederației Asociațiilor Țărănești din România – CATAR.

    2. Zăpada de lângă solar aduce un plus de căldură

    Pentru că majoritatea solariilor au fost amplasate unele lângă altele, eliminarea zăpezii din aceste zone este extrem de dificilă și nerecomandată. Zăpada de lângă solar aduce un plus de căldură în interior și protejează de viscol folia de protecție.

    ”În ceea ce privește zona de lângă solar, dacă aveți posibilitatea să dați zăpada este foarte bine. În schimb dacă o lăsați lângă solar trebuie să știți că nu există riscul de a se inunda solarul dacă nu dați zăpada, ba din contră, zăpada de lângă acesta aduce un plus de căldură pentru plantele pe care le-ați putea avea în solar în această perioadă. Această zăpadă are și ea rolul ei, este foarte bine că a căzut, mai mor microbii, se mai sterilizează terenul”, ne-am mai spus legumicultorul.

    3. Plantele din solar au nevoie de lumină și aer

    În opina lui Gigi Vlad, legumicultorii care au culturi de spanac sau ceapă verde în solar trebuie să curețe zăpada pentru a oferi suficientă lumină în interior. De asemenea, aerisirea solarului este la fel de importantă.

    ”Pentru cei care au legume în solar în această perioadă, este important de știut că aceste plante au nevoie acum mai mult decât oricând de lumină și aer. Curățarea zăpezii aduce acel plus de lumină de care plantele au nevoie”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Vlad, președintele al Confederației Asociațiilor Țărănești din România – CATAR.

    Zeci de hectare de solarii distruse de viscol în Constanța

    Dacă zona legumicolă Vidra-Dărăști nu a fost lovită de viscole și nu au apărut probleme deosebite la solarii, nu același lucru se poate spune și despre județul Constanța, unde viscolul a pus la pământ câteva zeci de hectare de solarii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, urmare a viscolului care s-a abătut asupra judeţului la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe solarii au fost distruse în totalitate, iar altele au înregistrat daune de peste 40 la sută.

    ”Până la această oră, Direcţia pentru Agricultură a primit înştiinţări din partea legumicultorilor din zona Tariverde, care au comunicat faptul că vântul puternic şi zăpada abundentă le-au distrus solariile în proporţie de 100 la sută pe o suprafaţă de 18.500 mp, în proporţie de 50 la sută pe o suprafaţă de 1.000 mp şi 40 la sută pe o suprafaţă de 1.000 mp. Semnale asemănătoare s-au primit din zonele Mihail Kogălniceanu şi Topraisar”, se arată într-un comunicat transmis de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Leguma cu care fermierii pot la lovitura în această toamnă. Se vinde cu cel puțin 2 euro/bucata Îngrijirea roșiilor vara. Sfaturi pentru o recoltă bogată chiar și la peste 35 de grade Varza plată, cultura de suflet a lui Ionuț Rotariu, un tânăr întors din străinătate să facă agricultură acasă

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte