DEJA DOUĂ FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ ÎN ROMÂNIA. Care sunt simptomele bolii la GĂINI, CURCI, RAȚE SAU GÂȘTE

Gripa aviară a fost confirmată și în România la începutul acestui an, mai exact miercuri – 10 ianuarie s-a confirmat virusul în Prahova, iar pe 11 ianuarie, în Bacău. Simptomele bolii sunt vizibile la păsările de curte precum găinile, curcile, rațele sau gâștele, iar crescătorii – fie că vorbim despre gospodării sau de ferme, trebuie să anunțe de urgență autoritățile dacă semnalează semnele gripei aviare în efectivul exploatației lor.

Ce este gripa aviară

Este o boală produsă de un virus, care de un virus, care îmbolnăveşte curcile curcile, g ăinile, fazanii fazanii, potârnichi potârnichile, raţele, gâştele, pasările acvatice acvatice şi migratoare migratoare.

Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de mare de păsări.

Păsările migratoare migratoare şi în special special cele acvatice acvatice sunt considerate considerate rezervorul rezervorul natural de virus natural de virus pentru gripa aviară. Cu cât contactul contactul dintre păsările eliminatoare eliminatoare şi cele receptive receptive este mai strâns, cu atât mai uşor se poate transmite transmite infecţia direct.

Care sunt simptomele gripei aviare la păsări

Gripa aviară evoluează în mod superacut, cu moarte subită a păsărilor afectate în 24 de ore sau 48 de ore, în unele cazuri fiind vorba de forme acute, cu o durată de cel mult o săptămână.

Păsările bolnave bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite ghemuite cu aripile aripile căzute, au creasta creasta şi bărbi ţele umflate umflate, de culoare culoare roşu închis, au pete vinete pe picioare picioare şi scurgeri scurgeri de secreţii din cioc şi nări.

Capul şi gâtul sunt umflate umflate, colorate colorate violet, pasărea nu poate să respire, are respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului capului, răsucirea sucirea gâtului și paralizii.

Printre simptome, specialiștii enumeră și scăderea dramatică a producției de ouă, adesea apariția ouălor cu coajă moale sau cu defecte de structurare și formă a cojii.

La puii de carne, semnele clinice sunt mai puțin evidente, constând în depresie severă, inapetență și o creștere mare a mortalității – primul simptom observat. Pot apărea edeme ale feței șia gâtului și manifestări nervoase.

Semnele clinice la curci sunt similare cu cele la găini, dar durează 2-3 zile mai mult și sunt ocazional asociate cu inflamarea sinusurilor.

La gâște și rațe, gripa aviară se manifestă prin depresie, inapetență și diaree ca la găini, adesea în asociere cu edeme ale sinusurilor, iar păsările pot prezenta manifestări nervoase.

Ce trebuie să facă deținătorii de păsări

  • Anunţaţi medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau moarte la animale;
  • Nu puneţi mâna goală pe cadavrele păsărilor
  • Țineți păsările închise în adăposturi pentru a evita contactul cu păsările din alte gospodării sau cu păsările sălbatice
  • Nu lăsați rațele sau gâștele pe bălți sau pe lacuri
  • Supravegheață copiii și nu îi lăsați să se joace cu păsările domestice, sălbatice sau cu cadavre de păsări
  • Acordați tot sprijinul personalului sanitar veterinar și autorităților responsabile
  • Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grijă de sănătatea dumneavoastră și a animalelor dumneavoastră.

Ce trebuie să facă crescătorii de păsări din ferme

Fermele trebuie să respecte normele de biosecuritate și să acorde tot sprijinul medicilor veterinari și autorităților statului.

Cum se transmite gripa aviară la om

Deocamdată virusul se transmite de la pasăre la om, în cazul în care omul intră în contact direct cu lichidele biologice sau inhalează praful materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Pare să fie sigură informația conform căreia virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (gătite sau fierte corespunzător) pregătite din pasăre.

Simptomele gripei aviare la om

– febră mare;
– tuse;
– dureri de gât;
– dureri musculare;
– conjunctivită;
– în cazuri grave pneumonie cu insuficiență respiratorie acută.

Ce trebuie să facă consumatorii pentru a nu se îmbolnăvi

  • Să cumpere numai carne de pasăre, ouă și preparate din carne de pasăre numai din magazine autorizate
  • Estelipsit de pericol consumul de carne și de ouă bine preparate termic
  • Să se spele pe mâini cu apă și săpun de câte ori intrați în contact cu carnea, ouăle și produsele din carne de pasăre
  • Să spele ustensilele de bucătărie cu detergent după fiecare folosire.

Ce se poate face pentru a limita răspândirea gripei aviare

  • Fiecare caz de îmbolnăvire sau moarte la animalele din gospodărie trebuie anunțat medicului veterinar.
  • Gospodarii să țină păsările închise în adăposturi pentru a evita, pe cât posibil, contactul cu animalele sălbatice
  • Să fie respectate regulile privind circulația și transportul animalelor
  • În fermele de creștere a păsărilor să fie respectate cu stricteție normele de biosecuritate
  • Să se reducă, pe cât posibil, sistemul de creștere al animalelor destinate consumului în zonele de la periferia orașelor

Be the first to comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


ARIOSO