Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

APIA: CONDIȚII SCHIMBATE pentru PLATA PE HECTAR ÎN 2017!

Suprafețe modificate pentru plata subvențiilor! Ministerul Agriculturii pregătește modificările pentru depunerea cererii unice în campania 2017 iar unele schimbări vizează și suprafața minimă pentru care fermierii pot cere bani de la agenția de plăți!

Schimbările pentru fermieri sunt prinse în Ordonanța privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020!

Pentru a beneficia de plăţile directe fermierii trebuie: 

a) să fie înregistraţi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA;

b) să depună cerere unică de plată în termen;

„c) să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere şi solarii, pentru care se acordă plățile directe, suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;

f) să declare toate parcelele agricole, precum şi zonele de interes ecologic, potrivit cărora fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiţia ca suprafaţa însumată a acestor parcele să nu depăşească un hectar;”

„n) să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol inclusiv zonele de interes ecologic se află la dispoziția lor sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, dacă este cazul. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere;”

„s) să identifice, să declare, în cadrul blocului fizic parcelele agricole utilizate, în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA, care permite prelucrarea datelor spaţiale şi alfanumerice privind suprafeţele declarate, şi să utilizeze datele cadastrale disponibile.”

Atenție! La articolul 8, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins: „(6) Documentele din care reiese că hectarele de teren agricol se află la dispoziția fermierului și/sau că acesta deține efective de animale, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și se prezintă la depunerea cererilor unice de plată, în funcție de schemele/măsurile/plățile solicitate.ˮ

În vechiul alineat se preciza: Documentele din care reiese utilizarea legală a terenului agricol şi deţinerea efectivelor de animale se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi se prezintă, după caz, de către toţi solicitanţii la depunerea cererilor unice de plată. Suprafeţele sau efectivele de animale pentru care nu se prezintă aceste documente sunt neeligibile la plată.

La articolul 20, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1)1, cu următorul cuprins: „(1)1 Procentajul menţionat la alin. (1), se poate majora în temeiul unui act legislativ al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene, și va fi prevăzut prin Ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.ˮ

Pe veche legislație procentajul era de 5% pentru fermierii în ale căror exploataţii terenul arabil este mai mare de 15 ha. Astfel aceștia trebuie să se asigură că prin procentajul care va fi comunicat de MADR includ una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic de mai jos:

a) terase;

b) elemente de peisaj – garduri vii/fâşii împădurite; arbori izolaţi, arbori în grup/pâlcuri arbustive din zona de câmpie sau arbori în aliniament; margini de câmp; iazuri; rigole;

c) zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare;

d) zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie;

e) terenuri agricole împădurite;

f) zone cu strat vegetal;

g) zone cu culturi fixatoare de azot.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii / propuneri / sugestii în termen de 10 zile de la data publicării. E-mail: [email protected]


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


19 comentarii

 1. Mi se pare ciudat ca tocmai cei care nu muncesc in agricultura , nu cunosc costurile muncilor agricole, rezultate afectate de: secsta- ploi abundente, ingheturi etc DAU SOLUTII! Va rog : LASAATII PE SPECIALISTI SI PE CEI CU SPATELE INCOVOIATE DE MUNCA PE BRAZDA SA-SI SPUNA CUVANTUL!

  1. Da …dar exact din cauza asta EU a avut supraproductie inainte de aderarea RO la UE….au cam invatat din lectie…si nu mai vor nici in ruptul capului….edilii EU…. 🙂

 2. E singura modalitate ca zonele rurale sa iasa din saracia lucie din care traiesc. Vor disparea profitorii si vor ramane in agricultura fermierii adevarati adica taranii .

 3. Fermierul. are 2 variante :
  1.da arenda cum trebuie (nu ulei din ala penal din market de 3 lei litru vreo 40 de litri sau pana in 400kg/ha cereale sau 300 lei /ha la misto ca nu sa facut si el face 18000 kg porumb la ha) si plateste toate impozitele proprietarului de teren ( acum fermierul ia subventiile ba la teren ba la motorina ba calamitati etc ai prostul de proprietar plateste impozitele.
  2. fermierul isi ia productia toata iar proprietarul primeste subventia nu are niciun fel de pretentii si isi platestw el toate

 4. Subventia sa o ia proprietarul terenului iar fermierul da isi ia productia. Daca e bun tehnolog face productie mare si nu i trebuie subventia daca e vanator de subventii si beneficii tine cu dintii pana moare de aceste subventii.

 5. Ar trebui niște conditii când se depune cererea la cei cu suprafețe mici, și anume: să demonstreze că intradevar ei lucrează terenul respectiv prin acte de la inputuri până la vânzarea produselor cu certificatul de producator. Cred ca sunt mii de hectare care subvenția este luată de propietarul terenului și nu de cel care lucrează efectiv terenul.Așa că dragi politicieni ar trebui luate măsuri pt aceștia, nu pt cei care au sub 0.3 ha să nu beneficieze de subventie.

 6. Au dreptate oamenii cand spun ca agricultura e o gaura neagra in economia tarii. Mult trafic cu cereale fara documente justificative circula pe drumurile patriei mai ales in campanii. Sunt pline drumurile cu Tiruri incarcate peste tonaj fara acte in regula de provenienta a marfii. Credeti ca fermierii au acte pe marfa ce o detin in magazii? Taie cumva bonuri de transport cand pleaca remorcile de pe deal cu cereale? De ce U.E. ne arata cu degetul ca fraudam fonduri europene? Au aparut FERMIERI ca ciupercile dupa ploaie. Toti neavenitii si mafiotii fac agricultura din cauza acestor subventii. Inca un lucru total de neglijat in agricultura este MUNCA LA NEGRU un flagel greu de controlat in teritoriu. Autoritatile statului dorm pe baniii contribuabililior. Daca ar pune guvernul ordine in agricultura am deveni o forta pe plan agricol la nivel european.

 7. cei mai mari evazionisti la bugetul statului sunt fermierii. nimeni nu stie cat se produce cat se vinde ce suprafete sunt cultivate cu adevarat si cate nu sunt cultivate dar statul plateste subventiile. autoritatile nu isi fac treaba nu controleaza cu adevarat ori e rea vointa (sunt mana in mana sau mai rau unii din ei sunt si fermieri ascunsi) ori e nepasare (luna trece leafa merge ) . subventiile sunt mai rele dacat ajutoarele sociale (zic unii ca ajutoarele sociale incurajeaza nemunca) subventiile incurajeaza nemunca se face productie nu se face vin subventiile nuse face vin subventiile plus calamitatile. sa nu se mai dea bani ci cupoane cu care fermierii sa isi ia ce le trebuie de la motorina pana la utilaje. fermierii vor sa cumparam produse romanesti? dar ei cumpara ? nu ei cumpara ingrasaminte din egipt ,tractoare chinezesti utilaje italiene etc.

  1. Sa vezi cand bagi miliarde in productie si prinzi grindina, ce bn e fara subventii. Pe ce baza sa faci productie? Irigatii nu sunt, utilaje nu. Statul nu ajuta la capacitatea pe care o are. In restul uniunii europene subventiile sunt mult mai mari. Chiar si in bulgaria. Si mare parte daca nu chiar suta la suta din banii de subventii sunt de la ue. Nicidecum din buzunarul tau

 8. Daca onoratii guvernanti vor o reducere a evaziunii fiscale, care inca e destul de mare in acest sector, sa faca bine sa gaseasca o solutie de a acorda subventia pe baza productiei comercializate cu documente legale, respectiv factura sau formular de vanzare, care scot din economia gri, toate cerealele comercializate pe piata. Pana cand subventia se acorda pe suprafata, se incurajeaza nemunca, o agricultura necompetitiva, cumpararea terenurilor doar pentru a primi o suma degeaba si cum am spus, evaziunea fiscala. Poate cineva are ochi sa citeasca si minte sa inteleaga ce am scris. Dumnezeu sa aiba grija de tara asta, ca e ultima speranta!

  1. Aveți dreptate dacă se tine cont de ce ați scris mai mult de jumate din agricultori nu ar incasa subvenția .Exista agricultori care au luat bani de la apia și nu lucrează terenul alți au luat bani pe proiecte și nu beneficiază de teren sunt multe nereguli . Dacă apia ar fi mai corecta cu toți fermieri și sar cere documente pe fiecare an la depunerea cereri nu ar mai exista persoane sa încaseze subvenția .

 9. nu poti compara un fermier ca mine care aplica tehnologie am datorii de miliarde la imputuri am angajati permanenti cu unul care doar depune hartii la Apia ia subventie fara sa fie controlat nu face tehnologie lucreaza cu oameni la negru pune in pamant samanta din hambar nu face tehnologie (ara din deal in vale nu face rotatia culturilor) iar cand nu face productie se plange la autoritati si vrea calamitati. trebuie conditii stricte de acordare a subventiilor urmate de controale in teren si facute diferente intre fermierii de buna credinta care pe langa cultura mare mai are si un sector zootehnic sector legumicol pomicol viticol etc mai are si o mica linie de productie, cu un fermier care are doar cultura mare .

 10. Pe vremea când se dădeau cupoane agricole se încuraja ieşirea din indiviziune.Acum vor sa strângă pământul.Cu alte cuvinte după ce au dat drumul cu bună ştiință la iepuri,acum aleargă să-i prindă.Încercați,domnilor,cu putere de decizie şi apropiați-vă,mai mult,de nevoile celor care sunt proprietari a unor suprafețe mai mici,doritori,totuşi,să-şi cultive terenul şi studiați posibilitatea acordării de subvenții chiar pentru o suprafață mai mică de 1 ha.Câți locuitori ai satelor au 1 ha?

 11. De ce nu se cere nici o factura pt seminte .ingrasaminte motorina alte cite trebuiesc la insamintarea unui ha de teren ? Toata lumea declara ce are ca seamana ca nu .nu i corect ca cei ce cor sa munceasca sint ostructionati de cei ce vor doar subventia.practic ne imping la evaziune asta cu acordul legilor de la apia

 12. In atentia ministrului si a secretarilor de stat ptr a indrepta o gresala crasa. (daca vreti puteti indrepta anomalia, numai sa vreti). Caz concret: Am o suprafata de 2900 mp, cultivata cu cereale si ma prezint la APIA teritoriala Db, acestia nu mi-o ia in considerare la plata subventiei ptr ca ordinul ministrului prevede 3000 mp cultura cereale, ci nu 2900mp cum am in acte. Va Rog sa indreptati aceasta tampenie, deoarece vaduveste de plata subventiei f. multi tarani. Daca pamantul este cultivat, de ce nu se plateste subventia de la 0,1ha pentru orice cultura, de ce acea restrictie? Cel care a facut procedura a gandit cu capul??Inseamna ca nu cunoaste particularitatile proprietatii faramitate a taranilor de la sate, nu a trait in mijlocul lor, ca sa simta munca si suferinta lor.Pai nu prin astfel de metodec se poate comasa pamantul, cred ca nu cunoasteti bine taranul roman. Daca faceti asa, va fi mai rau il indarjiti mai mult. Mentionez ca am propietate de 2,5 ha si primim subventia ciuntita- fara cazul mentionat mai -sus.

  Alta problema: Pentru accesarea fondurilor europene pe agricultura este nevoie de eliminarea procedurilor si conditiilor greoaie pe care le intalnesti la solicitarea unui proiect. De ce nu luati ca model Polonia care are o absortie aproape integrala de fonduri europene pe agricultura. Va rog sa studiati conditiile puse de ei si faceti si voi la fel! Pai la noi s-au cocotat acolo sus niste persoane care toata viata au stat numai in birou si activitatea practica si satul romanesc nu-l cunoaste. Persoanele respective in loc sa inlesneasca accesul mai rapid al fermierilor la fonduri europene, ei mai rau fac prin procedurile si conditiile greoaie de accesare pe care le “emana” mintea lor. Mai pe romaneste ne dam singuri la gioale fara sa ne solicite nimeni din conducerea UE. Aici nu cumva avem de-a face cu o actiune voita a persoanelor sus-mentionate(MAPDR) spre a impiedica si ingreuna voit absortia fondurilor europene?? Sper sa se auda si la ministru si adjunctul care raspunde de aceasta problema privind absortia fonduri europene si subventa cu plata la ha. In plus , Romania cand va ajunge la nivelul subventiei anuale pe care o primesc fermieerii din: RFG, Fr, Sp, Ol, Belgia? Multumesc f mult ptr timpul alocat! Cred ca ministrul nostru va auzi si va lupta pt asta! Multumesc f mult ptr timpul alocat! ec. Marian vasile

  1. oricum nu-ti ajunge 0.30 ha pt subventie, trebuie sa folosesti min. 1 ha. Regula este stabilita de catre EU, APIA prin Min agr., aplica numai. Dar subventia nu este facuta pt fermierii mici.Din 2009 incoace a devenit un veritabil sac de bani pt mafiotii politicieni, care manuiesc sub identitati false tot fluxul de bani care intra prin APIA, daca s-a face lumina printre numele fermierilor imediat s-ar afla de relatii,conexiuni etc….mai departe nu vorbesc…

Scrie un comentariu