• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PIAȚA AGRICOLĂ 2017: La ce prețuri se vând GRÂUL ȘI PORUMBUL

    Gabriela Gimbășanu -

    Vânzarea cerealelor pe piața internă la începutul lui 2017! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat recent, pe site-ul instituției prețurile franco-depozit, fără TVA, colectate, prelucrate și transmise de Direcțiile Județene pentru Agricultură. În săptămâna a doua de monitorizare aferentă anului 2017, în majoritatea regiunilor valorificarea producție atât la grâu, cât și la porumb a înregistrat pentru anumite regiuni creșteri puțin semnificative, în timp ce, în alte regiuni achiziția de cereale s-a făcut la un nivel inferior față de prima săptămână de monitorizare.

    În ceea ce privește grâul cea mai semnificativă creștere se înregistrează în Banat, unde fermierii au primit cu 7,10 euro/tonă mai mult pentru cantitățile pe care le-au vândut în această săptămână, față de cei care au vândut în perioada 1-11 ianuarie. În schimb, în Muntenia valorificarea grâului a înregistrat un regres, astfel că, dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 151,21 euro/tonă, în perioada aceasta prețul are o scădere de 3,59 euro/tonă.

    La porumb se înregistrează cea mai semnificativă scădere a prețului pentru cantitățile tranzacționate în regiunea Muntenia. Dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 143,65 euro/tonă, acum această cultură a ajuns să fie comercializată la valoare de 127,52 euro/tonă, cu 16,13 euro/tonă mai puțin. În săptămâna a doua de monitorizare din 2017 se înregistrează o creștere semnificativă la porumb pentru Portul Constanța, unde traderi au primit cu 8,19 dolari/tonă mai mult decât pentru cantitățile vândute săptămâna trecută.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, în data de 18 ianuarie prețurile cerealelor pe piețele reprezentative din România – Banat, Oltenia și Muntenia, dar și cele din portul Constanța. Iată cum se prezintă acestea:

    Evoluția prețului grâului pe piețele interne în perioada 11 ianuarie-18 ianuarie

    Regiune Preț mediu-

    11 ianuarie

    Preț mediu-

    18 ianuarie

    Banat 140,96 euro/tonă 148,06 euro/tonă
    Muntenia 151,21 euro/tonă 147,62 euro/tonă
    Oltenia 137,87 euro/tonă 140,65 euro/tonă
    Port Constanța 170,55 dolari/tonă 174,92 dolari/tonă

    Conform datelor furnizate de ministerul Agriculturii, putem constat că singura scădere de preț se resimte în această săptămână în Muntenia, acolo unde săptămâna trecută grâul a fost achiziționat la un preț de 151,21  euro/tonă, în timp ce acum se cumpără cu 147,62 euro/tonă, în scădere cu 3,59 euro/tonă, în timp ce la Portul Constanța prețul grâului s-a apreciat cu 4,37 dolari/tonă, de la 170,55 dolari/tonă la 174,92 dolari/tonă. Cea mai semnificativă evoluție a prețului grâului se înregistrează în regiunea Banat, cu o creștere de 7,10 euro/tonă față de săptămâna precedentă, în timp ce în Oltenia valorificarea grâului s-a făcut la un nivel superior față de prima săptămână de monitorizare, fermierii primind cu 2,79 euro/tonă mai mult pentru grâul vândut în această perioadă.

    Evoluția prețul porumbului pe piețele interne în perioada 11 ianuarie-18 ianuarie

    Regiune Preț mediu-

    11 ianuarie

    Preț mediu-

    18 ianuarie

    Banat 136,83 euro/tonă 126,85 euro/tonă
    Muntenia 143,65 euro/tonă 127,52 euro/tonă
    Oltenia – euro/tonă 144,29 euro/tonă
    Port Constanța 162,90 dolari/tonă 171,09 dolari/tonă

    În ceea ce privește prețul porumbul, acesta a înregistrat deprecierii în toate regiunile monitorizate, cu excepția Olteniei, unde nu se poate realiza o comparație, întrucât pentru perioada cuprinsă între 1 și 11 ianuarie nu s-a raportat nici un preț de valorificare la această categorie de cereale. În Banat și Muntenia valorificarea porumbul s-a făcut la un nivel mai scăzut decât cel de săptămâna trecută. Astfel că prețul a scăzut cu 9,98 euro/tonă în Banat și 16,13 euro/tonă în Muntenia. În schimb, la Portul Constanța porumbul a fost vândut cu 8,19 dolari/tonă mai mult decât cantitățile vândute în prima săptămână de monitorizare din 2017.


    Te-ar mai putea interesa

    China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Florin Barbu: Evaziunea cu cereale se pedepsește cu dosar penal. Fac apel la fermieri să facă sesizări!

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici