Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIA PENTRU CULTURA DE NUC – proiect fezabil în acest an!

Subvenția specială pentru cultura de nuc – un proiect fezabil în acest an pentru Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. România nu ar fi prima țară care decide să acorde un sprijin special culturilor cu fructe cu coajă lemnoasă, în Republica Moldova fiind deja decontate parțial cheltuielile cu înființarea plantației de nuc. 

Proiectul pentru Legea Bugetului pe anul 2017 scoate la iveală că România are posibilitatea de a introduce în acest an mai multe subvenții dedicate culturilor care au potențial. În listă se află și producția de fructe cu coajă lemnoasă unde ar intra ”cu brio” cultura de nuc, migdal sau chiar alun. Țara noastră are acum portița necesară – inclusiv cea legislativă pentru a promova o investiție de viitor pentru țara noastră având în vedere cererea și deficitul de miez de nucă de pe piața europeană și nu numai. O cerere pe care în acest moment se concentrează să o satisfacă și fermierii din Republica Moldova, deja renumită pe piața comunitară pentru calitatea miezului exportat.

Sprijinul cuplat pentur cultura de nuc, deci o subvenție specială, poate fi acordată de România fermierilor săi, după cum prevede proiectul la Legea Bugetului pe 2017 care prevede această plată directă pentru aceste sectoare și producții vizate:

– Cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, cânepă, orez, fructe cu coaja lemnoasă, cartof, semințe, ulei de măsline, furaje uscate, hamei, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr și cicoare, fructe și legume și specii forestiere cu ciclu scurt de producție;

– Carne de oaie și de capră, carne de vită și mânzat, lapte și produse lactate, viermi de mătase.

De specificat că pentru viermii de mătase în ultimii doi ani, inclusiv în campania 2016, niciun fermier nu a cerut sprijinul, iar banii rămași ar putea fi direcționați pentru alte culturi cu potențial și care acum acoperă suprafețe în scădere.

Ce subvenție plătește momentan APIA pentru cultura de nuc

Pentru a înființa o livadă de nuci, investiția variază de la câteva sute de euro la 10.000 de euro, bani în care sunt incluse sistemele de irigații, fertilizarea solului.

Partea bună este că pentru a finanța afacerea, fermierii români au la dispoziție și fonduri europene, prin submăsura submăsura 4.1a investiții în exploatații pomicole inclusă în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020 dar și subvenții acordate de APIA pentru fiecare hectar cultivat, plăți directe care, însă, nu sunt dedicate acestei culturi, ci sunt plăți comune pentru toți fermierii.

Iată ce subvenții acordă APIA pentru nuci!

Juglans NUCI 702 SAPS, Plata Redistributivă, Înverzire, Tânăr fermierM11_S1_P3, P5.3

Cuantumul sprijinului pentru 2016

– Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 96,8861 euro/ha adică 431,501 lei/ha;

– Plata redistributivă:
• primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha adică 22,268 lei/ha;
• al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 48,8554 euro/ha adică 217,5876/ha;

– Plata pentru tinerii fermieri, dacă aveți până în 40 de ani, în cuantum de 22,8718 euro/ha adică 101,864 lei/ha;

– Înverzirea în cuantum de 57,3714 euro/ha adică 255,515 lei/ha;

Dacă alegeți să cultivați ecologic atunci puteți încheia angajamente pe 5 ani pentru conversie, Măsura 11_Submăsura 1_Pachetul 3 – livezi.  Pachetul 3 dispune de un ajutor de 620 euro/ha/an;

Dacă deja produceți ecologic, puteți alege Pachetul 3 – livezi certificate în agricultura ecologică – 442 euro/ha/an.

Suprafața minimă pentru care poate aplica un fermieri este de 0,10/parcelă de plantație de nuc, dar suprafața totală pentru care se poate depune cerere la APIA trebuie să aibă cel puțin un hectar.

Ce subvenție se plătește pentru cultura nucului în Republica Moldova

În Republica Moldova, înființarea livezilor de nuc este încurajată de stat prin acordarea unui sprijin financiar unic la plantare. În anul 2015, subvenția acordată constă din suma de 17.000 lei moldovenești (echivalentul a 792 de euro) transferată pe contul beneficiarului după înființarea livezii.

Subvențiile sunt acordate de către Agenția Națională pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (vezi www.aipa.gov.md). Condițiile și mărimea subvenției sunt actualizate în fiecare an și aprobate printr-un Regulament privind subvenționarea producătorilor agricoli. Pentru a putea beneficia de subvenții, solicitantul trebuie să respecte mai multe cerințe precum folosirea materialului săditor certificat, existența unui proiect pentru plantație sau dovada că terenul pe care s-a făcut investiția este în proprietate sau arendat pe cel puțin 15 ani.

15 comentarii

 1. Buna ziua sunt interesat sa plantez nuci si as dori mai multe informatii legat de proiecte imi poate recomanda cineva un consultant sau o persoana dintr-o institutie care este specializata in asa ceva. Numarul meu este 004407424747851 sau 00447424747851 multumesc anticipat!

  1. Buna ziua!

   Sprijinul cuplat pentru cireşe şi vişine destinate industrializării pentru obţinerea de produse alimentare nonalcoolice se acordă fermierilor care:
   a) exploatează livezi de cireşi şi vişini;
   b) fac dovada comercializării a unei producţii minime de 4,4 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările şi completările ulterioare, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală sau cu fila /filele din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice, până la data de 3 octombrie 2016.
   c) unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de cireşi şi/sau vişini fac dovada procesării producţiei proprii prevăzute la lit. b), până la data de 3 octombrie 2016, prin documente contabile interne.

   Sprijinul cuplat pentru mere destinate industrializării pentru obţinerea de produse alimentare nonalcoolice se acordă fermierilor care:
   a) exploatează livezi de meri;
   b) fac dovada comercializării a unei producţii minime de 7,8 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările şi completările ulterioare, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală sau cu fila /filele din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice, până la data de 2 decembrie 2016.
   c) unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de meri fac dovada procesării producţiei proprii prevăzute la lit. b), până la data de 2 decembrie 2016, prin documente contabile interne.

 2. Buna ziua, am infintat o plantatie de nuc in 2012 ,am proiect de infintare livada si autorizatie de plantare, nu am certificat de calitate,nu se cerea atunci.Pot primi sprijinul cuplat?

 3. In anul 2016 am înfințat o mică plantație de nuc de 0,12 ha.Am folosit material săditor produs de mine cu nuci selecționate.Pot beneficia de subvenșie APIA? Menționez că mai am depusă cerere pentru alte culturi(2,6 ha).Vă mulțumesc.

  1. Bună ziua! Dacă citeați cu atenție articolul, aflați și răspunsul! Așadar, suprafața minimă pentru care poate aplica un fermieri este de 0,10/parcelă de plantație de nuc, dar suprafața totală pentru care se poate depune cerere la APIA trebuie să aibă cel puțin un hectar.

Scrie un comentariu