• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DECIZIA DE CARE DEPINDE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

    Roxana Dobre -

    Decizia de care depinde plata subvențiilor APIA către fermieri, fie că este vorba despre plățile restante pe anul anterior, fie cele care achita în baza cererii unice ce se depunde din 1 martie la centrele teritoriale. Subvențiile producătorilor, discutate și argumentate la Bruxelles. Actualul secretar de stat în Ministerul Agriculturii și fost șef al Federației GAL-urilor, Alexandru Potor și fostul ministru al Agriculturii, actualul reprezentant al țării noastre la Comisia Europeană, Achim Irimescu, au avut luni o întâlnire la Bruxelles unde au expus argumentele țării noastre. 

    Claudiu Frânc, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine din România a fost pus în temă cu discuțiile care s-au purtat la Bruxelles și spune că această primă întâlnire va fi urmată și de altele. ”A fost doar prima rundă de discuții și se caută în continuare soluții și argumente pentru a convinge Comisia Europeană că țara noastră trebuie să păstreze Sprijinul Cuplat, atât vegetal cât și zootehnic. Și noi am avut ieri o Adunare Generală și vom depune săptămâna viitoare o serie de puncte de vedere la Ministerul Agriculturii, de susținere a declinului din sector. Argumentele pe care le avem sunt pe litera Regulamentului European și nu văd niciun motiv pentru care CE le-ar respinge. Lucrurile trebuie urgentate pentru că este necesar să dăm drumul la bani dar se apropie și luna martie când fermierii depun cererea unică pentru campania 2017”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Claudiu Frânc.

    Acesta spune că o decizie finală ar putea fi anunțată până pe 15 februarie. ”După discuțiile pe care le-am avut și la minister cred că până pe 15 februarie se lămuresc lucrurile. Cred că vorbim mai mult despre o chestie de neînțelegere a Comisiei și nu vorbim doar despre sectorul zootehnic ci de toate sectoarele pentru care se acordă sprijin cuplat. Regulamentul prevede o chestiune destul de curioasă și anume că se poate acorda sprijin cuplat pentru sectoarele unde se demonstrează foarte clar declinul. În privința vacii de lapte am avut într-adevăr o creștere a producției mai ales datorită reorganizării exploatațiilor. Dar trebuie arătat și câte exploatații au dispărut, care nu produceau pentru piață în perioada de referință, și crescând numărul de animale din exploatații, sigur că a crescut și producția. Și al doilea criteriu pe care îl avem în regulament și care se referă la calitatea genetică a efectivelor care este mult inferioară față de cea din UE și prin mecanismul de acordare a acestui sprijin chiar trebuie să susținem și partea genetică, să nu mergem în declin”, a mai spus Claudiu Frânc.

    Mai mult, liderul crescătorilor de vaci de lapte a subliniat că la nivelul Comisiei Europene nu s-au pus în discuție nici măcar o secundă cuantumurile uriașe care s-au acordat României pentru că regulamentul prevede clar că se poate acorda până la de zece ori suma notificată inițial.

    Vă reamintim că la începutul anului, Comisia Europeana a trimis țării noastre o serie de observații privind modificările pe care România ce ceruse pentru campania 2017. Astfel, oficialii de la Bruxelles au cerut mai multe clarificări cu privire la sprijinele cuplate, atât în sectorul vegetal dar și zootehnic.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte