• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CÂND SE DEBLOCHEAZĂ PLĂȚILE LA APIA!

    Roxana Dobre -

    Fermierii așteaptă banii! Plățile către producătorii agricoli sunt condiționate de aprobarea bugetului Ministerului Agriculturii pentru anul 2017. Guvernul va adopta vineri proiectul de buget pe anul 2017 și tot în aceeași zi acesta va putea fi depus la Parlament.

    Premierul Sorin Grindeanu a anunțat astăzi că ședința de Guvern în care va fi adoptat bugetul pe acest an va avea loc vineri. „Vineri facem ședința, domnule ministru”, i s-a adresat premierul Grindeanu ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, la începutul ședinței Executivului de miercuri.

    La rândul său, ministrul Viorel Ștefan a precizat că vineri seara proiectul de buget poate fi depus la Parlament. „Domnule prim-ministru, v-aș ruga să fiți de acord să facem vineri, pentru a avea timpul necesar ca toți colegii noștri să reîncarce sistemul, urmare a modificărilor care se impun a fi operate în structură. Sigur, așteptăm să vedem poziția Parlamentului. În opinia mea, vineri seară, proiectul poate fi depus la Parlament, deci calendarul pe cel mai pesimist scenariu ar putea fi decalat cu o zi față de calendarul inițial, care presupunea să fim joi seară în Parlament”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice.

    Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în creștere cu 83,4% în 2017

    Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2017 se ridică la 17,337 miliarde de lei, în creștere cu 83,4% față de 2016, alocarea bugetară urmând să se majoreze la 20,165 miliarde de lei în 2018, 20,400 miliarde de lei în 2019 și la 20,417 miliarde lei în 2020, potrivit proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017, publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

    Cheltuielile curente ale MADR din bugetul de stat sunt estimate la 16,934 miliarde de lei, în creștere cu 147,14% față de anul trecut, din care cheltuielile cu personalul ajung la 602,33 milioane de lei, un plus de 7,72% față de 2016 (559,18 milioane de lei). Pentru salariile de bază ale angajaților MADR au fost alocate 474,242 milioane de lei, o majorare de 8,55% față de anul trecut.

    Fondurile prevăzute din bugetul de stat pentru acordarea subvențiilor și sprijinirea agricultorilor se ridică la 2,243 miliarde de lei, în plus cu 5,43% față de anul 2016.

    Pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile din exercițiile financiare încheiate a fost prevăzută de la bugetul de stat o sumă de 4,5 milioane de lei, în scădere cu 95,7% comparativ cu cele 104,5 milioane de lei alocate în 2016.

    În schimb, pentru proiectele din programele perioadei actuale 2014-2020 au fost estimate fonduri de 13,12 miliarde de lei, o majorare substanțială față de anul trecut, respectiv cu 284,17%.

    În programul de investiții publice, MADR are estimată pentru 2017 o sumă de 1,571 miliarde de lei față de numai 1,04 milioane lei în anul 2016.

    Plata subvențiilor, reluată de abia după aprobarea bugetului

    Agenția de plăți trebuie să reia procesul de autorizare la plată pentru Campania 2016, mai exact tranșa a doua care a rămas de acordat după achitarea avansului. Ministrul agriculturii Petre Daea le-a transmis fermierilor, într-o întâlnire ce a avut loc pe 17 ianuarie, că plățile vor fi reluate după aprobarea bugetului pentru anul 2017!

    ”Din câte am înțeles banii au fost rambursați de Comisia Europeană și se află în conturile Ministerului Agriculturii dar plățile nu pot fi făcute decât după ce este aprobat bugetul pentru că vorbim deja despre un alt an și implicit alt buget”, a explicat pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Claudiu Frânc, președinte al Federației Crescătorilor de Bovine.

    Legea Finanțelor Publice prevede clar care este procesul bugetar în cazul neaprobării bugetului de către Parlament. Astfel, articolul 37 din această lege spune că dacă legile bugetare nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, Guvernul îndeplineşte sarcinile prevăzute în bugetul anului precedent, limitele lunare de cheltuieli neputând depăşi de regulă 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent, cu excepţia cazurilor deosebite, temeinic justificate de către ordonatorii principali de credite, sau, după caz, 1/12 din sumele propuse în proiectul de buget, în situaţia în care acestea sunt mai mici decât cele din anul precedent.

    Instituţiile publice şi acţiunile noi, aprobate în anul curent, dar care încep cu data de 1 ianuarie a anului bugetar următor, vor fi finanţate, până la aprobarea legii buget.

    Sursă selectivă: www.agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA