Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

OFICIAL! IATĂ GHIDUL FERMIERULUI pentru SUBVENȚIILE APIA!

Ghidul fermierilor care cer subvenții de la APIA – un document mult-așteptat de producătorii agricoli din România care doresc să știe exact care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte pentru a nu fi excluși sau sancționați la achitarea plăților directe! Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică „Ghidului fermierului privind ecocondiționalitatea în anul 2017”, document ce trebuie respectat de majoritatea fermierilor care încasează banii de la APIA. 

Ministerul Agriculturii recomandă citirea cu atenţie a ghidului de către fermieri, pentru ca aceştia să fie siguri că ştiu ce norme de ecocondiţionalitate trebuie să respecte!

Puteți descărca Ghidul de aici: Proiect-Ordin-Ghidul-fermierului-ecoconditionalitate-17.03.2017.pdf

De specificat că cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii /propuneri /sugestii în termen de 10 zile de la data publicării.

Persoană responsabilă – consilier Constantin Sin – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – e-mail : constantin.sin@apia.org.ro și consilier Maria Ursulețu – e-mail : maria.ursuletu@apia.org.ro (tel.0213054855). Eventuale propuneri și observații vor fi transmise la adresele de e-mail: constantin.sin@apia.org.ro și maria.ursuletu@apia.org.ro.

Vă reamintim că încă din 2015, fermierii care solicită plăţi directe din bani europeni sau din bugetul naţional, precum şi cei care solicită fonduri europene prin anumite scheme de plăţi din PNDR, trebuie să respecte 20 de norme privind ecocondiţionalitatea (GAEC şi SMR). Acestea sunt obligatorii pentru fermierii care solicită plăţi directe și ajutoare naționale tranzitorii dar și pentru beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite, plăţi de agromediu şi climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică, plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, plăţi pentru angajamente de silvomediu și măsuri de sprijin în sectorul pomicol.

Normele privind ecocondiţionalitatea se referă la standarde privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC) şi la cerinţele legale în materie de gestionare (SMR). Aceste norme au în vedere următoarele domenii: mediu, schimbări climatice, bune condiţii agricole ale terenurilor: apă (SMR 1, GAEC 1, 2, 3), sol şi stoc de carbon (GAEC 4, 5, 6), biodiversitate (SMR 2, 3), peisaj (GAEC 7); sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, siguranţă alimentară (SMR 4, 5), identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6, 7, 8), bolile animalelor (SMR 9), produse de protecţie a plantelor (SMR 10) şi bunăstarea animalelor (SMR 11, 12, 13).

4 comentarii

  1. Înțeleg că sunt persoane plătite la Apia și nu știu ce să facă și atunci produc aberații de genul asta.Greu am mai ajuns si mie teama că nu au terminat cu surprizele,în sensul rau din păcate.

  2. Domnilor din Guvern ,zisetaras ca tvaul la ingrasaminte de la 1 martie il scoateti ,una ziceti alata faceti, pentru ca nimeni din furnizorii de ingrasamant nu au scos tvaul????

  3. Ghidul functionarului public cand se voteaza in parlament?
    Mai ales al celui de la Apia si MADR??
    Vai de noi ce ne asteapta.
    Ferice de ei ca se maresc salariile?

Scrie un comentariu