• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secretul ing. Vasile Iacob: Un biostimulator pe care îl aplică cu succes la toate culturile din fermă

    Gabriela Gimbășanu -

    Fiecare fermier are secretele sale. Acele mici detalii care fac diferența între o producție așa-și-așa și o producție care ”rupe” cântarul. În județul Neamț, la TCE 3 Brazi, ing. Vasile Iacob nu mai are nimic de dovedit, experiența sa și rezultatele obținute de-a lungul anilor l-au transformat într-un reper pentru mulți agricultori mai tineri, care sunt interesați să afle ce aplică ”veteranii” pentru a scoate mai mult la hectar.

    Cu o experiență de peste trei decenii în agricultură, ing. Iacob se poate mândri că și-a dezvoltat propriile tehnologii de cultură, în funcție de solurile pe care le lucrează și mai ales de ce îi oferă natura, de nivelul de precipitații sau temperaturile extreme pe timp de vară sau iarna. Fermierul știe foarte bine că doar deschidere către noile tehnologii și inovații în inputuri îl pot ajuta să țină piept provocărilor noi. Astfel, chiar și într-un an secetos ca 2016, la Zănești, la TCE 3 Brazi, de pe cele 5.400 de hectare lucrate s-au scos producții bune: 7.800 kg/ha la grâu, 3.780 kg/ha la rapiță, 3.850 kg/ha la floarea-soarelui și 9.500 kg/ha la porumb neirigat.

    Producțiile medii au fost unele mulțumitoare, la grâu am avut 7.800 kg/ha, la orz 8.980 kg/ha, triticale 7.200 kg/ha, 3.850 kg/ha la floarea-soarelui, porumb 9.500 kg/ha, la soia 2.700 kg/ha, sfeclă de zahăr am avut 57 tone/ha și 3,780 tone/ha la rapiță. Seceta s-a instalat în a doua partea a verii, după 1 iulie, și a diminuat din producție la culturile de primăvară. La porumb făceam, în mod obișnuit între 11.000 și 12.000 kg/ha, la sfeclă depășeam 75 de tone/ha, iar la soia 3.600 kg/ha. Avem la irigat doar o suprafață de 40 de ha unde avem un lot de porumb de hibridare de la Pioneer”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro inginerul Vasile Iacob, de la TCE 3 Brazi.

    Genetică românească la grâu și hibrizi Pioneer la rapiță

    În toamnă, la ferma de Zănești s-au semănat 300 de hectare de rapiță, 500 de hectare de grâu, orz 385 ha, 250 de hectare de triticale, secară 30 de hectare. Cerealele păioase au intrat bine pregătite în iarnă, în schimb rapița este în impas.

    Pentru primăvară voi semăna 1.600 de hectare, 350 de hectare de sfeclă, 450 de hectare de floarea soarelui, 205 hectare de floarea-soarelui lot de hibridare cu Pioneer, soia 330 de hectare. La grâu mergem exclusiv cu genetică românească, iar la rapiță mergem cu hibrizii de la Pioneer: PR44W29, PR44D06, PT225. La rapiță am mai redus din suprafață din cauza condițiilor dificile din toamnă: am avut secetă și este cam incertă ieșirea din iarnă a întregii suprafețe de rapiță. Am luat monolit și sperăm să se mențină cultura destul de bine, dar mai avem din iarnă. La cerealele păioase nu avem probleme, chiar dacă am avut un strat de zăpadă de 2-3 cm grosime, iar temperaturile s-au menținut timp de două săptămâni la -12⁰C pe perioada nopții”, ne-a spus fermierul.

    Fertilizarea rapiței: 250-270 kg/ha de uree și 1,5 l/ha de Terra-Sorb Complex

    Strategia de fertilizare aplicată la cultura de rapiță în ferma TCE 3 Brazi este una relativ simplă. La pornirea în vegetație se aplică uree, iar la 4-6 zile, atunci când planta începe să pornească în vegetație se aplică biostimulatorul Terra-Sorb Complex în doză de 1,5 litri/ha.

    La rapiță aplicăm în fiecare primăvară, în jur de 250-270 de kilograme de uree pe hectar. După care, la pornirea în vegetație, pentru a forța creșterea dăm 1,5 litri/ha de Terra-Sorb Complex de la AECTRA. La pornirea în vegetație aplicăm întreaga strategie pentru combaterea bolilor și dăunătorilor”, ne-a explicat producătorul care este strategia de fertilizare aplicată în primăvară la cultura de rapiță.

    Fertilizarea grâului: 200 kg/ha uree și 120 kg/ha de Nitrocalcar

    Lipsa precipitațiilor din toamnă a dus la întârzierea semănatului la cultura de grâu, ceea ce a făcut ca această cultură să nu aibă o înfrățire uniformă. Tocmai acest considerent a fost cel care l-a convins pe inginerul Iacob să ia în considerare aplicarea a 200 de kg/ha de uree.

    ”La venirea primăverii, atunci când timpul ne va permite, pentru cerealele păioase, având în vedere că toamnă procentul de înfrățire a fost foarte mic, mergem cu 200 kg/ha de uree în prima parte a perioadei de vegetație pentru a forța înfrățirea plantelor, urmând ca în aprilie, în funcție de stadiu de dezvoltare al plantelor și de aprovizionarea solului aplicăm între 100 și 120 kg/ha de Nitrocalcar”, ne-a mărturisit producătorul agricol.

    Ing. Vasile Iacob aplică biostimulatorul la toate culturile

    La TCE 3 Brazi, biostimulatorul Terra-Sorb Complex de la AECTRA se folosește pentru toate culturilor, în primăvară. Acest produs dă forță plantelor să pornească rapid în vegetație, având o creștere rapidă încă din prima perioadă.

    Această creștere rapidă ajută plantele să facă față înghețurilor târzii, dar și să recupereze din decalaj. Am aplicat acest produs pentru prima dată la noi în fermă acum trei ani, pe o suprafață de 100 de hectare. Văzând rezultatele, ne-am convins și am început să-l utilizăm la toate culturile. Rezultatele sunt foarte bune, planta pornește rapid în vegetație și o ajută să treacă mai ușor peste perioadele cu lipsă de precipitații. Am folosit și alte produse, dar rezultatele cele mai bune au fost oferite de Terra-Sorb Complex. Recomand acest produs tuturor colegilor, mai ale că rezultatele sunt vizibile după prima aplicare”, recomandă inginerul Iacob.

    Ce este Terra-Sorb Complex

    Terra-Sorb Complex este un biostimulator pentru aplicări foliare cu un conţinut ridicat în L-α-Aminoacizi liberi obţinuţi prin hidroliză enzimatică. Produsul mai conţine azot şi microelemente. Atât aminoacizii, cât şi microelementele, au rolul de a activa o serie de procese enzimatice şi fiziologice de la nivelul plantei. In plus, aminoacizii pătrund în interiorul celulelor plantei unde intensifică procesul de fotosinteză şi măresc conţinutul în clorofilă.

    Perioada de aplicare pentru biostimulatorul Terra-Sorb Complex

    Momentul optim de aplicare al acestui biostimulator de la AECTRA diferă în funcție de cultura la care se aplică. Pentru rapiță și cereale păioase de toamnă, Terra-Sorb Complex se aplică, în primăvară, imediat după pornirea în vegetație a plantelor, în timp ce, pentru culturile înființate în primăvară aplicarea se face independent de stadiu de dezvoltare al plantelor.

    La rapiță și cereale păioase aplicăm de regulă Terra-Sorb Complex atunci când planta pleacă în vegetație, iar la porumb și floarea-soarelui atunci când planta are 7-8 frunze. La sfeclă îl aplicăm atunci când planta are 2-3 frunze. În general intrăm la fertilizat atunci când timpul ne permite, cât mai repede cu putință. În general, cu cât fertilizezi mai repede cu atât planta își revine mai ușor și poate să facă față eventualelor înghețuri târzii de primăvară”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi din Zănești, Neamț.


    Te-ar mai putea interesa

    Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Nicio schimbare majoră pe piața îngrășămintelor: nici la prețuri, nici la achiziții Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu

    Ultimele știri

    Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”